TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasını amaçlayan yasa teklifini görüşmek üzere komisyon başkanı Cevdet Erdöl başkanlığında toplandı.
AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar yaptığı konuşmada, "Bu kapsamlı bir yasa teklifi. 8. Maddede klinik araştırmalar ile ilgili bir düzenleme söz konusu. Tıbbın ilerlemesi ve insan sağlığının iyileştirilmesi konusunda tıbbi cihazların geliştirilip, insan sağlığına sunulması çok önemli. Günümüzde birçok yeni sağlık mensubu hizmet etmeye başladı. Bu konuda da düzenlemeler var." diye konuştu.
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nun 8 aydır hiçbir ciddi konuyu görüşmek için toplanmadığını. Buna karşın meclisin çalışmalarının bitmesine çok kısa bir süre kalmışken böylesine ciddi bir konuyu görüşmek üzere toplanmasının anlaşılabilir bir durum olmadığını belirtti. Bingöl, konuyla ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun esas komisyon olmasının da doğru olmadığını ve görüşülecek yasa teklifinin her maddesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş "Bu bir an önce çıkması gereken bir kanun. 8-10 aydır boş oturan komisyona 18 Mart 2011'de Cevdet Erdöl ve Necdet Ünüvar imzasıyla bir teklif gönderiliyor. Bugün bu konunun görüşüleceğini ben, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun da öğrendim."dedi.
CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse "Türkiye'nin bozulmuş psikolojisini tedavi etmesi gereken komisyonun üyeleriyiz. Birbirimizi anlayalım. Bu görüşmenin bugün yapılması doğru değil, pazartesi gününe erteleyelim."diye konuştu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, uzun zamandır bakanlık olarak teklifin içerdiği konularla ilgili çalıştıklarını söyledi. Sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarının karşılanması için görüşmelerin yapıldığını hatırlatan Akdağ, klinik araştırmalarla ilgili maddenin tıkanmış durumda olduğunu, Meclis kapanır ve 7-8 ay bu konu ertelenirse bunun daha da kötü sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Meslek gruplarının da ertelenmemesi gereken ihtiyaçları olduğunu söyleyen Akdağ, bu teklifle meslek çalışanları arasında bir orta yolun bulunabileceğini ifade etti.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda genel gerekçenin okutulmasının ardından, kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelere başlandı.
İlk 6 maddesi kabul edilen Teklifin kabul edilen maddelerine göre, kafeterya, büfe, otopark ve benzeri sosyal tesislerin kira gelirleri ile uzmanlık belgesi sertifikasyon ve sınav hizmetlerinden elde edilecek gelirler, döner sermayeli işletme gelirleri arasına alınacak.
Dava ve icra takiplerinde bakanlık ihtiyaç duyulması halinde avukatlık hizmeti alımı yapabilecek.
Vakıf üniversiteleri hariç sağlık kurumu ve kuruluşlarında vefat eden ve tedavi giderleri sosyal güvenlik kurumunca karşılamayanlardan, yükümlü olduğu halde ödeme gücü bulunmadığı tespit edilenlerin borçları silinecek.
KKTC'nin tedavi edilmek üzere Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere gönderdiği hastaların tedavi bedellerinin, 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş olanları terkin edilecek.
Verilen bir önergenin kabul edilmesiyle; Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarınca hizmeti verildiği dönemde sosyal güvenlik sağlık yardımından yararlanamayan gerçek kişilere sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2010 tarihine kadar tahsil edilmemiş alacak tutarlarının yüzde 50'sinin bir yıl içine ödenmesi halinde geri kalan kısım terkin edilecek. Tahsil edilemeyen tutar 250 liradan az ise borç doğrudan terkin edilecek.