Medimagazin logo

Sağlık harcamalarının dörtte biri diyabet hastalığına gidiyor

Halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabet, Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar liralık bölümünü oluştururken, bu rakam, toplam sağlık harcamaları içinde yüzde 23'lük yer tutuyor.
Kaynak: AA - YEŞİM SERT KARAASLAN
Sağlık harcamalarının dörtte biri diyabet hastalığına gidiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti yıllık 612 milyar doları buluyor. Novo Nordisk Uluslararası Operasyonlar Başkan Yardımcısı Mike Doustdar, Uluslararası Diyabet Basın Bilgilendirme Konferansı'nda diyabetin çok ciddi ve giderek artan küresel bir sorun olduğunu belirtti.

YAŞAM SÜRESİ ARTIYOR HARCAMALAR DA ARTIYOR

Diyabetin tüm dünyada milyonlarca insanı etkilediğini ve önemli tıbbi komplikasyonların gelişme riskinde çok büyük artışa neden olduğunu vurgulayan Doustdar, bunun sağlık sistemleri üzerinde artmakta olan ciddi bir yük haline geldiğini ifade etti.

Doustdar, diyabetle ilgili sağlık harcamalarının, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla daha da arttığını belirterek, "Uluslararası Diyabet Federasyonu 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti 612 milyar doları buluyor. Dolaylı maliyetinin de bu rakamın çok daha üstünde olduğu öngörülüyor. Diyabet, dünyadaki sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyor" dedi.

DİYABETİN NEDEN OLDUĞU ETKENLER MALİYETİ ARTIRIYOR

Diyabet harcamalarının azaltılabilmesinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkati çeken Doustdar, "Diyabet maliyetinin yüzde 75'i komplikasyonlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle komplikasyonlar önlenebilirse sağlık harcamalarında ciddi azalma sağlanabilir" diye konuştu.

Yanlış ya da yetersiz tedavi sonucunda diyabetin hızlı şekilde ilerlediğini vurgulayan Doustdar, bunun sonucunda görme sorunları, kalp ve damar hastalıkları, böbreklerde sıkıntı ve ayak gibi çeşitli uzuv kayıplarının söz konusu olabildiği uyarısında bulundu.

"24 MİLYAR AVROYA VARAN TASARRUF"

Türkiye'nin diyabete ayırdığı sağlık harcamaları hakkında bilgi veren Doustdar, "Diyabet, SGK'nın yaptığı yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar lirasını, diğer bir deyişle yüzde 23'ünü oluşturmaktadır" dedi.

Doustdar, şunları kaydetti:

"Diyabetin toplam maliyeti, 2008 yılından beri yılda yüzde 18 oranında artmıştır. 2012 yılında diyabet ile ilgili ilaçların SGK'ya olan direkt maliyeti yaklaşık 2,4 milyar lira olmuştur. Diyabete bağlı her komplikasyonla yıllık maliyet belirgin olarak artmaktadır. 2012'deki SGK rakamları, diyabete bağlı komplikasyonlar için diyabetin toplam doğrudan maliyetinin 3 kat daha fazlasının harcandığını göstermektedir. Diyabetin neden olduğu komplikasyonların 2012 yılındaki toplam maliyeti, toplam diyabet tedavisi maliyetinin yüzde 73'ünü oluşturmaktadır. Diyabetin komplikasyonlara neden olduğu durumda, bu komplikasyonların tedavisi ve ilgili sağlık harcamaları, diyabetin kendisinin tedavisi için harcanan miktarın yaklaşık beş katı daha fazla olabilmektedir. IDF, Türkiye'de diyabetle ilgili halihazırda kişi başına harcamanın yıllık 866 Amerikan doları olduğunu tahmin etmektedir."

Doustdar, "Yapılan analizlere göre diyabet kontrolünün tavsiye edilen düzeylere çekilebilmesi 2035 yılına kadar Türk toplumuna 24 milyar avroya varan bir tasarruf sağlayabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"DİYABET İŞ GÜCÜ KAYBINA YOL AÇIYOR"

Doustdar, diyabetin doğrudan maliyetinin yanı sıra kişinin kendisi, ailesi ve toplum açısından değerlendirildiğinde dolaylı maliyetinin bulunduğunu vurguladı.

Diyabetin erken emekliliğe ve iş gücü kaybına neden olduğunu belirten Doustdar, "Diyabet genellikle ilk olarak çalışmakta olan kişilerde teşhis edilir. Bu da çoğunlukla kişilerin üretkenliğinde azalmayla, işe gidilmeyen günler ya da çalışırken işe odaklanamama gibi durumlarla hatta erken emeklilikle sonuçlanmaktadır" dedi.

sağlık
harcamalarının
dörtte
biri
diyabet
hastalığına
gidiyor
Yorum (2)
Canan Karatay
Diabet 2, hastalığının önü alınabilir, diyabet hastalığının tanımlanmasını yapalım: İNSÜLİN DİRENCİ HASTALIĞIDIR. Yani, insüline ihtiyacı olmayan şeker hastalı, yani: NIDDM'dir. Bütün dünyanın derdi aynıdır. İnsülininizi zıplamayan besinlerle beslenirseniz, bu hastalıktan kurtulur ya da ailenizde var ise bile DM2 olmazsınız. Bataklığı kurutursanız, sorunları kökünden çözmüş olursunuz. DM2 var mı acaba diye OGTT yapmak, şart değildir, özellikle gebelere yapılması doğru değildir. Gebelik sırasında ortaya çıkan şeker metabolizması bozukluğu, insülin hormonu yüksekliğinin DM2'den hiç bir farkı ve de ayrıcalığı yoktur!
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
tip 2 diyabet hastalarının en önemli sebebi kilo fazlalığı , yada artan yağ oranı ! Peki artan yağ oranın nedeni ne ! Hızlı sindirilen rafine ürün ! Bir ürün neden hızlı sindirilir ? İnsan doğal halini bozarak ve en sağlıklı halde değil ! en satılabilecek şekilde pazarlar ! Peki yemek içgüdüsü pazarlama tekniğiyle ve tüketim kültürü ile mücadele edebilir mi ? Edemez ! Gıda sanayi , akılcı ve bilimsel yaklaşımdan daha organize ve fıtratın kazanç eğilimlerine daha çok hizmet eder mi ? Daha çok eder ! Gıda sanayiin pazar hırsları öne çıkar. Dolaysıyla rafine ve hızlı sindirilen ürün konularında topyekün bilinç gelişemez ! yeme iş güdüsüyle ve pazarlama iç güdüsüyle çalışan sistemde yağ dokusu , kilolu insan , ebez insan , daha vahimi obez çocuklar son otuz yılda üçe katlar ! Aval aval bakarız ! Yeni tetkik , yeni ilaçlarla obezite ve diyabette bilimsel yöntemler geliştiririz , bu sefer de onu pazarlarız.Fıtrat bu ! Peki ne yapmak geriyor ? Tüm sektörler beslenme konusunda hareket etmesi gerekiyor.Mecliste seçilmiş milletvekillerine rağmen bir hükümüet çıkaran , uzmaşla kültürü edinemeyen , ortak paydada bulaş(a)mayan bir toplum bunları yapabilir mi? ( Eğer )Aklımızı başımızı alabilirsek ! , yapabilir. ( Eğer )Biat ve hegemonya kültürü ile , korku kültürü ile , değil ! , akılla hareket edebilirsek , öngörüde , en baştan itibaren yanlışlara yanlış diyebirsek olabilir. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 11 Eylül 2015
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir