Medimagazin logo

Sağlık harcamalarında aslan payı ilaca gitti

Ekonomi yönetiminin son dönemde en önemli gündem maddelerinin başında sağlık harcamaları geliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında sık sık bir araya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 36 milyar liraya dayanan sağlık harcamalarına çözüm arıyor.
Sağlık harcamalarında aslan payı ilaca gitti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ekonomi yönetiminin son dönemde en önemli gündem maddelerinin başında sağlık harcamaları geliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında sık sık bir araya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 36 milyar liraya dayanan sağlık harcamalarına çözüm arıyor.



Özellikle sağlık artış hızı hükümeti düşündürüyor. Harcamaların aşağı çekilmesinden çok artış hızının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız da 2002'den bu yana devletin sağlık harcamalarının 4 kat artarak 36 milyara ulaştığını söyledi. Zararsız, sağlık harcamalarındaki artışın sürmesi halinde bu alandaki hizmetlerin sürdürülebilir olmaktan çıkacağını anlattı. Vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşmasını engellemek gibi amaçlarının olmadığını, ancak hastane ve eczanelere dönük çeşitli tedbirler alınacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde SGK başkanı olan Zararsız, çalışma hayatı muhabirleriyle tanışma toplantısı düzenledi. Ekonomik krizin etkisinin önümüzdeki yıl da sürmesinin beklendiğini söyleyen Zararsız, bu yüzden sağlık harcamalarının öneminin bir kat daha arttığını vurguladı. Türkiye'de ilaç harcamalarının toplam sağlık giderlerinin yüzde 44'üne denk geldiğini söyleyen Zararsız, AB ülkelerinde bu ortalamanın çok daha düşük seyrettiğini anlattı. Gereksiz harcamaların ortadan kaldırılması ve verimlilik artışıyla önemli oranda tasarruf sağlanabileceğini belirten Emin Zararsız, "Önümüzdeki yıl krizin devamı bir yıl olacak. Her kesimde daralma meydana geliyorsa daralma yaşanmayan alanlara da bakmak gerekiyor. Özel sektöre de düşen şeyler var. Kriz döneminde özel sektörün de fedakârlıkta bulunması gerekiyor. 2007'de kamunun sağlık ödemeleri 26 milyar 655 milyon, 2008'de 32 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. 2009'da öngörülen miktar 34 milyar 702 milyon lira. Bunun yanında, gerçekleşmenin daha ileri noktada olacağı tahmin ediliyor." dedi.

Kriz nedeniyle sigortalı sayısında ciddi bir azalış yaşandığını söyleyen SGK Başkanı, marttan sonra ise toparlanmanın başladığını söyledi. Zorunlu sigortalı sayısının Eylül 2008'den Mart 2009'a kadar olan 7 aylık dönemde toplam 753 bin 405 kişi azaldığını aktardı. Mart ayından sonra ise sigortalı sayısında artış yaşandığını dile getiren Zararsız, bu tarihten sonra 171 kişilik artış olduğunu ifade etti. SGK'nın kurumsallaştırılmasının önceliklerinden biri olacağını söyleyen Emin Zararsız, ciddi bir malî kaynak ayırarak otomasyon sistemini yaygılaştıracaklarını anlattı. Bu yolla kişilerin inisiyatifini mümkün olduğunca azaltacaklarını belirten SGK Başkanı, kurumların tek kişiyle yönetilmesinin mümkün olmadığını da söyledi. Kayıt dışıyla mücadelenin önemine değinen Zararsız, kararlılıkla yürütülecek mücadeleyle kayıt dışının çözümsüz bir sorun olmaktan çıkacağını kaydetti.

Bazı kurumların üç faturasından biri sahte

SGK Başkanı Emin Zararsız, sık sık sahte fatura ile kurumda haksız yere para alınması örneklerine rastlandığını vurguladı. Haksız faturalara değinen Zararsız, örneğin 3 adet bildirilmesi gereken bir cihazın 35 bin adet bildirilmesi gibi uç örneklerle karşılaştıklarını söyledi. Kimi sağlık kuruluşlarında fatura yanlışlarının yüzde 1, 2 civarında olduğunu, bunu makul gördüklerini anlatan Zararsız, bazı kuruluşların faturalarında ise yüzde 30 civarında hata olduğunu dile getirdi.

ZAMAN

sağlık
harcamalarında
aslan
payı
ilaca
gitti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir