Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı'ndan yeni uygulama...Aile hekimini değiştirmek artık daha zor

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin sorumluluğundaki nüfusu azaltmak için yeni bir uygulamaya geçti
Kaynak: Milliyet - Hande Atılgan
Sağlık Bakanlığı'ndan yeni uygulama...Aile hekimini değiştirmek artık daha zor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Son Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile uzmanlığa geçişin artacağı ve aile sağlığı merkezlerindeki ekonomik koşulların da etkisiyle aile hekimliğinin ciddi zarar göreceği yorumu yapılıyordu. Buna karşın, Bakanlık resmi bir bilgilendirme olmadığı ifade edilse de aile hekimlerinin iş yükünü ve ekonomik koşullarını etkileyecek önemli bir değişikliğe gitti. Online olarak hekimini değiştirmek isteyen vatandaşlar, “sorumlu olduğu nüfus 3500’ün üzerinde olan hekimlere kayıt yaptıramazsınız” uyarısıyla karşılaştı.

‘Hukuksuz uygulama’

Milliyet'ten Hande Atılgan'ın haberine göre, AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı ve Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, gelişmeyi şöyle açıkladı:

“Aile hekimlerinin hak edişleri kendilerine kayıtlı nüfus; bebek, çocuk, gebe sayıları gibi birçok kritere bağlıyken, son 5 yılda sisteme dahil olan 4000 hekimle, hekim sayısı 29 bine çıktı. Bu da aile hekimlerinin gelirlerini kat sayı artışı olmadığı için zaten enflasyon karşında yüzde 70 erimesinden ayrı olarak yüzde 30 oranında azalttı.

Dün akşam bazı Bakanlık uygulamalarında vatandaşın 3500 üzeri nüfus olmayan aile hekimine kayıt yaptıramamasının aile hekimliği yönetmeliğinde, kanunda bir karşılığı yok, çünkü sınır halen 4000. Aile hekime düşen nüfus azalmalıdır ancak bu artış hekimlerin gelirlerini yüzde 50 oranında azaltmamalıdır, kayıp kat sayı artışı ile yerine koyulmalıdır.

Sistem güçlenmez Sisteme giriş yapmış bir aile hekiminin 1000 nüfusla 6500 lira aldığını gördük. Bu utanılacak bir durumdur, katsayı artışı acilen gereklidir. Ayrıca kişilerin sağlık hizmetinde hekim seçme hakkını elinden almak Anayasa’ya aykırıdır. Zorlama, hukuksuz işlemlerle aile hekimliği sistemi güçlendirilemez.”

İstanbul’u etkileyecek

Sağlık meslek örgütlerinin açıklamalarına göre böyle bir uygulama iş yükü ağır olan büyükşehirleri etkileyecek. Özellikle İstanbul’da hemen her aile sağlığı merkezinde bu tabloyla karşı karşıya olunduğu ifade ediliyor. Son verilere göre ise Türkiye genelinde aile hekimi başına düşen vatandaş sayısı 3249. Bu sayının 2700’e kadar düşürülmesi hedefleniyor.

 

aile hekimi
nufus
aile hekimligi
saglik bakanligi
Yorum (6)
doktor mu dr.
ai̇le heki̇mli̇ği̇ bi̇tmi̇şti̇r.....
40
Cevapla
cek cak dr
maaşlar 4250 tl (temmuz itibariyle) düşecek.! maaşı düşen tek meslek grubuyuz..! güle güle harcayın, kahkahayla..! üstüne birde %10'luk ceza performansı eklenir..2000 tl'de oradan kesilir pek yakında..!!!!
27
Cevapla
Devrimci Derviş
idaredekilerin uygulama yeteneklerinden dolayı çok takdir ettiğim özelliği : bir şeyi legal veya illegal yolla önce yapıyorlar, biraz bekleyip tepki gelmiyorsa bunu hemen kanuni hale getiriyorlar. tepki çok gelirse "teknik hata " deyip geri adım atıyor, cılızsa bastırıyorlar.
37
Cevapla
Erkan Can
herkes hastahane randevusu peşinde, aile hekimliği sistemi işletiliyor mu? avrupa sistemi kadar işletiliyor mu? aile hekimliğinde mezuniyet sonrası eğitim mi var. i̇şletilmiyorki sistem bitsin. böyle bir sistem varmış rolü yapılıyor.
11
Cevapla
tabip
@erkan can avrupada aile hekimine hemen/her istediğinde muayene olabilen yok o yüzden getiremezler koltuk ister bedel ister
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir