Medimagazin logo

Prof. Dr. Nesrin Aştı yazdı: Sağlıkta çoklu sistem yetmezliği

Prof. Dr. Nesrin Aştı, Akademik Akıl'da kaleme aldığı ve sağlık sistemini değerlendirdiği yazıda, "Şehir Hastanesi adı verilen ve sayıları giderek artan kamu hastanelerinde hem sağlık hem de destek hizmetlerinin sunulmasında nitel ve nicel yetersizlikler ortaya çıkmış, sağlık çalışanlarının istihdam ve özlük hakları ile ilgili sorunlar giderek artmıştır." ifadelerini kullandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Prof. Dr. Nesrin Aştı yazdı: Sağlıkta çoklu sistem yetmezliği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Aştı, Akademik Akıl'daki köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Sağlık ve eğitim yaşamın merkezinde olup birey aile ve toplumların vazgeçilemez hedeflerindendir. Yaşamda uyum  bedenen, ruhen ve  sosyal yönden sağlıklı olmaya bağlıdır. Beden ve ruhun  mucizevi etkileşimi ve işleyişi sayesinde yaşamımızı sürdürürüz. Bedenimizin-hücreden dokuya, dokudan organlara ve sistemlere kadar – etkileşiminden ve uyumlu işbirliğinden her zaman etkilenmişimdir. Sağlığın bozulması ile ortaya çıkan hastalık, varoluşumuzu tehdit eden bir krizdir. Mutlu ve üreten toplumlarda insanlar sağlıklıdır. Sağlıklı bireyleri, sağlıklı aileleri ve sağlıklı toplumları oluşturmak evrensel bir hedeftir. Birey, aile ve toplum olarak iyi bir sağlık iç görüsüne sahip olmalıyız. Bu iç görü de akıl, mantık, bilim, felsefe ve ahlaki ilkelerden etkilenir. Başka bir değişle sağlığımızı koruma, geliştirmede, hastalıkların tedavisi ve bakımında ; en başta devlet olmak üzere birey, aile ,kurum, kuruluşlar ve sağlık profesyonelleri bilimin ve ahlaki ilkelerin ışığında  gerçekçi değerlendirmeler ve planlamalarla hareket etmelidirler.

...

1923 yılında başlatılan sağlık seferberliğinde, ana-çocuk sağlığını yükseltmeye ve bulaşıcı hastalıklarla mücadeleye yönelik kurumlar açılmış ve buralarda çalışacak hekim, ebe-hemşire ve çevre sağlık memurları yetiştirilmiş, dolayısıyla kısa sürede pozitif sağlık göstergelerine ulaşılmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru sağlık sistemimizde gerçekleştirilen bazı düzenlemeler toplum sağlığı çalışmalarını olumsuz etkilemiştir; koruyucu ve birinci basamak iyileştirici hizmet birimi olan ‘Sağlık Ocağı’ kapatılarak, yerine ‘Aile Sağlığı Merkezi’ kurulmuş, hemşirelikte uzmanlaşma eğitiminde koruyucu ve rehabilite edici hemşirelik alanlarından ziyade klinik hemşirelik alanları ön plana çıkmış, Aile Sağlığı Merkezlerinde ASM elemanı altında istihdamlar görülürken, endüstri hemşireliği, halk sağlığı hemşireliği ve okul sağlığı hemşireliği, göz ardı edilmiştir.

“Şehir Hastanesi” adı verilen ve sayıları giderek artan kamu hastanelerinde hem sağlık hem de destek hizmetlerinin sunulmasında nitel ve nicel yetersizlikler ortaya çıkmış, sağlık çalışanlarının istihdam ve özlük hakları ile ilgili sorunlar giderek artmıştır."

...

Ülkemiz insanlarının, özellikle kadınlarının salgınlardan, afetlerden ve ekonomik krizden beli bükülmüş, tansiyonu fırlamış, kalbinden ve beyninden vurulmuş ,kısacası çoklu organ yetmezliğinden  ve de çoklu sistem yetmezliğinden sağlığı ve yaşamı dibe vurmuştur.

Yazının tamamı için tıklayınız.

 

prof dr nesrin asti
akademik akil
saglikta coklu sistem yetmezligi
saglik sistemi
Yorum (2)
Kaçkar KAPLANI
ufak tefek devlet hastanelerinin tümü kapatılmalı, özellikli işlemler şehir hastanelerinde yapılmalı ve aile hekimlikleri daha efektif kullanılır hale gelmelidir. sağlık personeline stantart getirilmeli ve bu konuda disiplinli olunmalıdır.
Cevapla
Mesut Bayraktar
hastanelerde pol. hizm. verilmemeli, her hekim muayenehane açmalı ve eczaneler gibi devlet anlaşma yapmalı. devlet hizmet satmalı, hekimlerde almalı.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir