Medimagazin logo

Probiyotikler bakteriyel vaginosiste antibiyotikler kadar etkili

Probiyotikler , insan sağlığı için yararlı mikroorganizmaları içeren diyet maddeleri. Yoğurt, boza, kefir gibi besinlerin içinde bulunuyor.
Probiyotikler bakteriyel vaginosiste antibiyotikler kadar etkili
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Probiyotiklerin jinekoloji ve obstetrikte kullanımı ile ilgili TJOD Kongresinde bir sunum yapan TJOD Genel Sekreteri Prof.Dr.S.Cansun DEMİR probiyotik mikroorganizmaların ortak özelliklerinin florada sürekli olarak  ya da  herhangi bir zamanda  bulunmaları olduğunu söylerken başlıca probiyotik mikrorganizmaların Laktobasil, Bifidobakterium ve Nonlaktik asid bakteriler olduğunu ifade etti.
Probiyotiklerin etki mekanizması immün modülasyonla, diğer mikroorganizmalara direk etkiyle veya mikrobiyal ürünlerle toksinlerin inaktivasyonu ve barsaktaki besin ürünlerinin detoksifikasyonu olduğunu söyleyen Prof.Dr. DEMİR Probiyotiklerin Kullanım alanlarını şöyle sıraladı: İmmün sistemin güçlendirilmesi, İntestinal patojenleri inhibe eden antimikrobiyal etki, Konstipasyonun azaltılması, İnfant ve seyahat edenlerde diarenin tedavisi, Kolesterolün düşürülmesi, Diabetin Kontrolü,Osteoporozun önlenmesi, Enfeksiyonlardan korunma (kadın genital yolları) ve  gebelik.

Probiyotiklerin ürogenital sistem enfeksiyonlarında kullanımıyla ilgili bilgiler veren Prof.Dr.S.Cansun DEMİR kadınlardaki üriner ve vaginal enfeksiyonların birçoğunun kaynağının  anal yol olduğunu sağlıklı bir vaginanın, laktobasillerin yüksek popülasyonu ve  pH’nin 5’in altında tutulması ile sağlanabileceğini kaydetti.

Oral veya vajinal yolla alınacak probiyotiklerin, vaginal yolun laktobasillerle yeniden kolonizasyonunu sağlayarak, hastalıktan korunmada primer bir yol  oynadığını ifade eden Prof.Dr. DEMİR “Kadınlarda vaginal veya üriner sistem enfeksiyonlarının kontrolünde, oral veya vaginal yoldan verilen  probiyotik preparatların enfeksiyonlardan korunmada  önemli bir yol oynadığı görülmektedir. Probiyotikler bakteriyel vaginosis tedavisinde, antibiyotikler kadar etkilidir. Bakteriyel vaginosis, vaginadaki laktobasillerin inflamasyon oluşturan patojenlerle yer değiştirmesi sonucu oluşur ve erken doğum riskinde artışa neden olur.Günlük , laktobasil içeren probiyotik kullanımı, vaginal florada normal laktobasil gelişimini sağlar ve bakteriyel vaginosisi önler” diye konuştu.

Gebelikte 3 trimestir kullanılabilir
Gebelikte bakteriyel vaginosis konusuna da değinen Prof.Dr. DEMİR bakteriyel vajinozisin gebe kadınlarda %15-23 oranında bulunduğunu ve bunların yarısının asemptomatik seyrettiğini belirtti. Bakteriyel vajinoziste, preterm doğum, düşük doğum ağırlığı, erken membran rüptürü, koryoamnionit,postpartum ve postsectio endometrit gibi risklerin bulunduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Demir, “Laktobasiller, vaginal enfeksiyondan korunmada asidik ortam oluşturma ve hidrojen peroksit gibi  metabolitlerin mikroorganizma üremesini engellemesiyle etki gösterir. Probiyotikler içerdikleri laktobasil sayesinde BV’i önleyerek erken doğum eyleminin oranını azaltmaktadır. Probiyotiklerin her 3 trimesterde kullanımı güvenlidir” dedi.

probiyotikler
bakteriyel
vaginosiste
antibiyotikler
kadar
etkili
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir