Tıp dünyasına önemli yenilikler getirmesi beklenen mikro enjektörlerle özellikle kanser tedavilerinde, ilaçların yalnızca hastalıklı dokuya yayılıp, vücudun diğer bölümlerine zarar vermemesi hedefleniyor. Mikro enjektörler, hayvan deneylerinin başarıyla tamamlanmasının ardından kullanıma sunulacak.
Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Sinan Filiz, Yrd. Doç. Dr. Erdrin Azemi, asistan Emrullah Korkmaz ve Endüstri Muhendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yiğit Karpat’dan oluşan ekip üyeleri, mikroenjektörleri üniversite laboratuvarlarında kendi üretim ve tasarımlarıyla geliştirdiler.
Yrd. Doç. Dr. Karpat, mikro iğnelerin avantajları nedeniyle biyomedikal uygulamalarda kullanımı konusunda ilginin gün geçtikçe arttığını anlattı. Boyutları milimetrenin onda biri büyüklüğündeki mikro iğnelerin acısız ve bölgesel ilaç salınımı uygulamalarında kullanıldığını belirten Karpat, geleneksel enjektörden farklı olarak mikro iğnelerin çoklu olarak bir bant şeklinde dokuya bastırılarak uygulandığı bilgisini verdi.
Yrd. Doç. Dr. Sinan Filiz ise, şöyle konuştu: “Amacımız, Türkiye’yi mikrosistem tasarımı ve üretimi konusunda bir küresel ölçekte merkez haline getirmek. Bu sistemler, tıp, enerji ve iletişim gibi pek çok alanda dünyada değişim yaratacak. Mikro sistem teknolojileri konusunda Türkiye ölçeğinde değil, dünya ölçeğinde yenilikler getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye, mikro sistemlerin bu alanlara uygulanmasına dünya ile eş zamanda giriyor.”