Medimagazin logo

Periferik anjiografi kardiyolog ve KVC uzmanları yapınca da ödenecek

SGK, Fatura İnceleme Usul ve Esaslarında 31/03/2011 Tarihli ve 6199705 Sayılı Başkanlık Makam Oluruyla Aşağıdaki Düzenlemeler Yapıldığını açıkladı:
Periferik anjiografi kardiyolog ve KVC uzmanları yapınca da ödenecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

ESKİ HALİ

802350-802890 kodlar arası "Periferik anjiografi" işlemleri Kalp ve Damar cerrahisinin bulunduğu merkezlerde Girişimsel Radyoloji uzmanı tarafından yapılması halinde ödenir.

YENİ HALİ:

802350-802890 kodlar arası "Periferik anjiografi" işlemlerini radyoloji uzmanlarının yanı sıra bu konuda gerekli eğitimi almış kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi uzmanlarının da yasal sorumluluğu almaları kaydıyla yapmaları halinde ödenir. 

 

 

ESKİ HALİ

Angiografi/aortografi'yi takip eden ve aynı seansta kardiyologlar tarafından yapılan periferik angiografiler (örneğin renal angio vb..) ödenmez. Aynı seansta radyologlar tarafından yapılan aort sonrasını içeren bölge periferik anjiografileri (802350-802890 arasıişlemler) aynı seansta birden fazla yapılan işlem esasına göre ücretlendirilir. 

YENİ HALİ:

Angiografi/aortografi'yi takip eden ve aynı seansta yapılan periferik angiografiler aynı seansta birden fazla yapılan işlem esasına göre  ücretlendirilir. 

 

 

ESKİ HALİ

802890 kodlu "Periferik aterektomi, trombektomi veya lazer, tek lezyon" işlemi Kardiyovasküler Cerrahi branşında fatura edildiyse, fatura ekinde radyoloji uzmanının işlem raporu aranır. 

YENİ HALİ:

802890 kodlu "Periferik aterektomi, trombektomi veya lazer, tek lezyon" işlemi Kardiyovasküler Cerrahi branşında fatura edildiyse, fatura ekinde radyoloji uzmanının işlem raporu aranmaz. 

periferik
anjiografi
kardiyolog
ve
kvc
uzmanları
yapınca
da
ödenecek
Yorum (9)
radyolog
BENCE BU DURUMDA RADYOLOGLARIN EN KISA ZAMANDA KORONER ANJİOGRAFİ'YE BAŞLAMA HAKKI DOĞMUŞTUR.
0
Cevapla
ERSAN TATLI
karotis ve periferik stentleme de kullanılan stent ve işlem parası da sgk tarafından karşılanacak mı ?
0
Cevapla
Önder Demirbaş
Öncelikle bu değişikliklerin son derece hatalı olduğu kanısındayım. Anjio-grafi(damarın görüntülenmesi) zaten görüntüleme biliminin(radyolojinin)işidir. Kardiyolog "geçiyordum bir de böbreğe kontrast sıktım" edasında;altyapısız tabir caizse eğitimsiz ve tecrübesiz haliyle bu işleri yapacaktır. Vücutta her organın perfüzyonu hemodinamisi farklıdır, her damarı koroner arter kabul etmek büyük bir hatadır. Memlekette koroner anjiografi yapılmadık hasta neredeyse kalmadığı düşünülürse bu zorlama değişikliğin kimlerin baskısıyla ne amaçla yapıldığı sanırım anlaşılabilir. KVC uzmanları da Endovenöz ablasyonla varis tedavisini görüntüleme eşliği olmadan komplikasyonsuz nasıl yapabilecekler acaba? Yoksa bu konuda kol kırılacak yen içinde mi kalacak? SGK yetkilileri şunu bilmeli ki; faturalar patlayacak, tıbben zarar görmüş hastalar tavan yapacak. Emin olabilirsiniz... Saygılarımla....
0
Cevapla
Osman D
Radyolog arkadaşların kaygılarını anlıyorum. Ancak maalesef ülkede radyolojiye tanınan yetkilerle mevcut radyoloji uzmanı sayısı arasında büyük bir uçurum var. Nöroradyoloji, direkt grafiden tutun da girişimsel radyolojiye kadar bu kadar geniş alanda bir bölümün hizmet verebilmesi için hastanelerdeki uzman sayısının şu ankinin en az üç katına çıkarılması lazım ki bu da yakın zamanda mümkün değil. Benim çalıştığım hastanedeki radyoloji uzmanı arkadaşlar sayıları itibarıyle usg, mr, tomografi dışında başka bir çalışmaya neredeyse hiç zaman bulamıyorlar. Direkt grafilerin hiçbirinde yorum olmadığı gibi, usg lerde de yoğunluktan dolayı bazen büyük yorum eksiklikleri çıkıyor. O nedenle bence bu uygulama doğru ve hasta yararına. Lütfen rant kaygısı ile yapılan doğru işleri de karalamaya çalışmayalım. Saygılarımla.
0
Cevapla
DERYA BÜYÜKDERE
BEN BİR RADYOLOG OLARAK OH OLSUN DİYORUM,,,, YILLARCA GİRİŞİMSEL YAPABİLEN AKADEMİSYENLER BUNU ASİSTANLARINDA KISKANDI SAKLADI,,, BU İŞLEMLER RADYOLOGLARIN GENEL RUTİNİ HALİNE GELMEDİ,,,, ŞİMDİDE RADOLOJİNİN ELİNDEN TAMAMIYLA UÇUP GİTTİ... OLAY BU KADAR BASİT... AÇ GÖZLÜ,KISKANÇ,BENCİL AKADEMİSYENLERİN HAZİN SONU,,,, MESLEKTAŞLARINIZLA PAYLAŞMADIĞINIZ SAKLADIĞINIZ HÜNERİNİZ ARTIK BAŞKALARININ ELİNDE,,,,
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir