Medimagazin logo

Pediatrik sepsis kriterleri 20 yıl sonra güncellendi: Sayısız çocuğun hayatını kurtarabilir

Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde biyomedikal bilişim ve pediatrik kritik bakım profesörü olan Tell Bennett, MD, MS liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, bu hafta çocuklarda sepsis için yeni tanı kriterleri yayınlayarak yaklaşık 20 yıldır pediatrik sepsis tanımında yapılan ilk güncellemeyi gerçekleştirdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Pediatrik sepsis kriterleri 20 yıl sonra güncellendi: Sayısız çocuğun hayatını kurtarabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kritik Bakım Tıbbı Derneği'nin (SCCM) 2024 Kritik Bakım Kongresi'nde sunulan güncellenmiş kriterler, tüm dünyadaki çocuklarda pediatrik sepsis ve septik şok tanısı için kullanılacak.

SCCM tarafından düzenlenen bir görev gücünde dünyanın dört bir yanından yaklaşık üç düzine pediatrik sepsis uzmanıyla işbirliği yapan Bennett, "Bu yeni kriterleri geliştirmek ve doğrulamak için büyük ölçüde veri odaklı bir yaklaşımdan yararlandık" diyor.

Pediatrik sepsisin tanımlanmasının önemi

2016 yılında Sepsis ve Septik Şok için Üçüncü Uluslararası Konsensüs Tanımları (Sepsis-3) sepsisi, enfeksiyona karşı düzensiz konak tepkisinin neden olduğu yaşamı tehdit eden organ işlev bozukluğu olarak tanımlamıştır. Bu tanımda çocuklar hariç tutulmuştur çünkü vücutları sepsise yetişkinlerden farklı tepki vermektedir.

Örneğin sepsisli birçok yetişkin, kan damarlarının tonusundaki değişiklikler nedeniyle kan basıncında nispeten erken bir düşüş yaşar, ancak çocuklar kan damarı tonusunu çok daha uzun süre koruyacak ve daha sonra bir şiddet eşiğine ulaşacaktır.

SCCM, yetişkinlerdeki ve çocuklardaki kriterler arasındaki boşluğu doldurmayı amaçladı ve Bennett ve meslektaşlarının var olmadığını bildiği bir veri kaynağına ihtiyaç duydu. Sonuç olarak Bennett ve meslektaşları, dünyanın dört bir yanındaki 10 sahadan pediatrik sepsis verilerinin elde edilmesini desteklemek için bir hibe aldı. Çalışmaya ABD'deki tesislerin yanı sıra Bangladeş, Çin, Kolombiya ve Kenya'daki -uluslararası çalışmalarda sürekli olarak temsil edilmeyen- tesislerden elde edilen veriler de dahil edildi.

Düşük kaynaklara sahip ortamlarda daha fazla çocuk sepsis nedeniyle ölmektedir, bu da her türlü yerde faydalı olacak kriterler geliştirmeyi özellikle önemli hale getirmektedir.

Güncellenen kriterler artık solunum, kardiyovasküler, nörolojik ve pıhtılaşma bozukluğu ölçümlerini de içermektedir. Araştırmacılar, uluslararası bir anket, sistematik inceleme ve meta-analizden elde edilen kanıtları ve 10 ülke ve dört kıtadaki veri sitelerinden 3 milyondan fazla elektronik sağlık kaydı karşılaşmasına dayanan yeni bir organ disfonksiyon skorunu kullanarak ölçütlere karar verdi.

Güncellenen kriterler, bir tıp kliniğinde veya hastanede yardımcı olmanın yanı sıra, sepsis üzerinde çalışan tıp araştırmacıları için de önemli ölçüde faydalı olacak. Bennett, "Hasta kohortunun bütünlüğüne güvenmek önemlidir" diyor. "Aksi takdirde, üzerinde çalıştığınız şeyin gerçekten yararlı olup olmayacağını tespit edemeyebilirsiniz."

Kriterleri desteklemek için araçlar geliştiriliyor

Araştırmacılar tanı kriterleriyle yeni bir temel oluşturduklarına göre Bennett, pediatrik sepsisi izlemek ve teşhis etmek için hastane bakımında uygulanabilecek araçlar geliştirme konusunda şimdiden ilerleme kaydedildiğini söylüyor.

Aynı zamanda Chicago Ann ve Robert H. Lurie Çocuk Hastanesi'nde meslektaşı olarak görev yapan Bennett, "Bu yeni kriterleri yatak başına getirecek hem daha yüksek hem de daha düşük kaynak ortamları için klinik karar destek araçları üzerinde aktif olarak çalışıyoruz" diyor. "Meslektaşlarım ve ben daha önce elektronik sağlık kayıt sistemlerinin içine araçlar yerleştirdik ve bu aracı farklı sağlık sistemleri arasında paylaşılabilecek şekilde yerleştirmeyi planlıyoruz."

Gelecekteki tarama araçlarının da yeni kriterler üzerine inşa edilebileceğini ve böylece doktorların hasta çocukları yakından takip ve tedavi edebileceklerini söylüyor.

pediatrik sepsis
tani kriteri
colorado universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir