Medimagazin logo

Özel hastane gibi Aile Sağlığı Merkezi

Aile Hekimliği Uygulamasıyla açılan aile sağlığı merkezlerinin bazıları istenilen seviyede hizmet veremezken, Ankara'da bir aile sağlığı merkezi sahip olduğu donanımlarla özel hastaneleri aratmıyor.
Özel hastane gibi Aile Sağlığı Merkezi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Aile Hekimliği Uygulamasıyla Ankara'da 313 aile sağlığı merkezi açıldı. Bu aile sağlığı merkezlerinden, Emek Mahallesi'nde faaliyet gösteren Kırım Aile Sağlığı Merkezi, sahip olduğu donanımla, özel hastaneyi aratmıyor.

     A.A muhabirine, Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterlerin üzerinde bir sağlık birimi kurduklarını belirten Aile Sağlığı Uzmanı Tamer Çavuş, '' Sağlık ocaklarının çoğunun bakanlığın standartlarına uymamasına rağmen odasız hekimlere standartlar getirdiler. Biz de uzun süre çalışacağımız için derme çatma olsun istemedik'' dedi.

     Hastaların memnuniyeti için merkeze sıramatik sistem kurduklarını ifade eden Çavuş, sistemi şöyle anlattı:

     ''Hastayı tanıyan bir sistem bu. Merkezimize gelen hasta kimlik numarasını cihaza giriyor. Sistemde bilgileri mevcut olan hasta hangi doktora gideceğini doktorun kapısındaki monitörde görüyor. Hastanın ismi, sırası, hangi doktora gideceği monitörde yazıyor. Bu sistemle merkezdeki işlemler hızlandı ve kargaşanın önüne geçildi.''

     Çavuş, kimlik numarasını sisteme giremeyen yaşlı ya da engelli hastalar için de özel kartlar oluşturduklarını, hastaların sıra alabilmeleri için kimlik numaraları ile eşleştirilen ''otomatik kartları'' cihaza okutmalarının sıra alabilmeleri için yeterli olduğunu ifade etti.
     
     -DÜZENLİ BİR ORTAM HEM HEKİMİN HEM de HASTANIN RUH HALİNE YANSIYOR-
     
     Aile Hekimliği Uygulamasıyla inisiyatifin hekimlerde olduğunu kaydeden Çavuş, '' Böyle yerde kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Bu durum hastaya da yansıyor. Düzenli bir ortam hem hekimin, hem de hastanın ruh haline yansıyor. Daha iyi hizmet veriyorsunuz. Daha iyi motive oluyorsunuz. Önceki çalıştığım yerler insanın pek çalışmak istemeyeceği yerlerdi'' diye konuştu.

     Kırım Aile Sağlığı Merkezinde her şeyin hastaların konforu göz önünde bulundurularak düzenlendiğini belirten Çavuş, ''Sıramatik sistemin çok pahalı bir sistem değil. Bizi şaşkınlığa uğratan bugüne kadar devletin bu tür sistemleri neden sağlık kuruluşlarında kurmadığı. Sistemi Eskişehir'deki Teknopark'ta bulunan bir Türk firma yapıyor'' dedi.

     Çavuş, sistemin hastalar tarafından beğenildiğini anlatarak ''Her şeyden önce hasta ismini monitörde gördüğü zaman 'evet ben buraya kaydoldum, beni bir hekim muayene edecek ve sıram şudur' diyebiliyor. Hastalar sıra kaybı yaşamayacaklarının güvencesi yaşıyor '' dedi.
     
     -''AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ BAKKAL DÜKKANI GİBİ OLMAMALI''-
     
     Kırım Aile Sağlığı Merkezine ilaç yazdırmak için gelen hastalardan Gülöz İnanç, aile hekimliği uygulamasından memnun olduğunu söyledi.

     İnanç ''Aile Sağlığı Merkezleri temiz ve sakin. Az insan bulunduğu için hastalık kapma riskiniz de yok buralarda. Sıramatik sistemiyle sıranızı biliyorsunuz. Sizden sonra gelen bir hastanın, sizden önce işlerini halletme imkanı yok, sıra atlama yok'' diye konuştu.

     Emek mahallesi sakinlerinden Mahmut İnanç da aile sağlığı merkezlerinin düzenli ve temiz olması gerektiğini belirterek ''sağlık kuruluşları bakkal dükkanı gibi olmaması gerekir'' dedi.

özel
hastane
gibi
aile
sağlığı
merkezi
Yorum (4)
ekrem çelebi
anlamadığım sıramatik ve monitor var diye her türlü donanım mevcut mu oldu??? bu ne şekilciliktir böyle.
0
Cevapla
TUNCAY ÇALIŞKAN
Biz 2 aile hekimi arkadaş Türkiyede ilk olarak Bilgisayar Mühendisi arkadaşımız tarafından yapılan program sayesinde tüm hastalarımıza ehliyet büyüklüğünde T.C. kimlik no, isim ve barkottan oluşan isimlikleri P.V.C.yle kaplatıp hastalarımıza dağıttık .Hastalarımız aile sağlığı birimimizde kartı barkota okutup sıra almakta. Böylece hastalar kendi aile hekimlerinin monitöründen de kendi isimlerini takip ederek sıralarını beklemekteler. nadiren kart okumada sıkıntı yada misafir hasta olursa personelimiz yardımcı olmakta .saygılarımla
0
Cevapla
H.Efe
merkezlerinize fazla masraf yapmayınız, bu değirmenin suyu hep böyle akmayacak, akıtmazlar. bugünler en iyi günlerinizdir. fazla sahneye oynamak kimin ekmeğine yağ sürmek olduğunu bilmek lazım. bunun sonunda hekimin zararlı çıkacağı bilinmelidir.
0
Cevapla
Sibel Gögen
Haberin başlığını okuyunca, devamında laboratuar hizmetleri, tıbbi hizmetler, radyoloji imkanları gibi tıbbi içerik ve olması gereken donanımlar(jeneratör, aşı ve serumlar için çift kapılı no-frost buzdolabı,hasta asansörü, özürlü tuvaleti vb.)gibi şeylerden bahsedileceğini zannetmiştim. Ancak yazıda özel bir bilgi işlem firmasının belirli bir ücret karşılığı kurduğu barkovizyon sisteminin methedilişini doğrusu hayal kırıklığına uğradım. Aile hekimlerinin verdikleri hizmetin tıbbi ve bilimsel kalitesini yükseltmelerinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Hastalarımızı gönderecek ve en basitinden direkt P-A Akciğer grafisi vb.çektirmekte vb. zorluk çekerken, sıramatik, barkovizyon vb. sadece görünüşü kurtarmak olur.Saygılarımla
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir