Medimagazin logo

Oruç tutmanın beyin ve bağırsaklarla birlikte kilo vermeyi nasıl sağladığına dair yeni araştırma

Yeni bir çalışma, aralıklı enerji kısıtlamasının (IER) insanların beyin-gut-mikrobiyom aksını nasıl değiştirdiğini gösteriyor. Araştırma, kilo kaybı sırasında ve sonrasında beyindeki aktivite ile bağırsak mikrobiyomundaki değişikliklerin zamanla birbirine bağlı olduğunu ortaya koyuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Oruç tutmanın beyin ve bağırsaklarla birlikte kilo vermeyi nasıl sağladığına dair yeni araştırma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bu araştırmada, 25 obez Çinli kadın ve erkek üzerinde, aralıklı enerji kısıtlaması diyetinin (IER) gut mikrobiyomu, fizyolojik parametreler ve beyin aktivitesindeki değişiklikler incelendi. Katılımcıların yaş ortalaması 27 ve vücut kitle indeksi (BMI) 28 ile 45 arasındaydı.

Beyin ve bağırsak mikrobiyomu arasındaki senkronizasyon

Katılımcılar önce 32 günlük "yüksek kontrol edilen oruç aşaması"ndan geçti, ardından 30 gün süren "düşük kontrol edilen oruç aşaması"na geçtiler. Araştırma sonunda, katılımcıların vücut ağırlıkları ortalama 7.6 kg veya %7.8 azaldı. Kan basıncı ve serum seviyeleri gibi sağlık göstergeleri de düştü.

Beyin aktivitesi ve gut mikrobiyomundaki değişiklikler

Beyin bölgelerinde iştah ve bağımlılıkla ilişkili aktivitelerde azalmalar gözlemlendi. Bağırsak mikrobiyomunda ise, Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis ve Bacteroides uniformis bakterilerinin bolluğu artarken, Escherichia coli'nin azaldığı görüldü.

Araştırmanın sonuçları, kilo kaybı sırasında ve sonrasında beyin ve mikrobiyomdaki değişikliklerin birbiriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bu bulgular, beyin ve gut mikrobiyomunun kilo kaybı ve sağlıklı kilo korunmasında nasıl bir rol oynadığını daha iyi anlamak için yeni sorular ortaya koyuyor.

oruc
beyingutmikrobiyom aksi
beyin
bagirsak
Yorum (1)
Maestro
o nasıl işya.ben ramazanda hep kilo alırım
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir