(DHA) -- Yatağan Belediyesi'nde işçi olarak çalışan evli ve iki çocuk babası 47 yaşındaki Rafet Öngörü, geçen Cuma günü safrakesesindeki rahatsızlık nedeniyle Muğla Devlet Hastanesi'ne giderek İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tözün Soytaş'a muayane oldu.
Doktorunun istediği tahlil ve karaciğer röntgeninin ardından ultrason çekimi yaptırmak sıra alan Öngörü, 26 Nisan 2001 tarihine gün verildiğini görünce şaşkınlığını gizleyemedi.
Ağrı ve sancılar içinde kıvranan hasta doktoruna giderek üç ay sonraya sıra verildiğini söyledi.
Hastasına kendisinin yapacak bir şeyi olmadığını söyleyen Dr. Soytaş, başhekimle görüşmesi gerektiğini belirtti. Öngörü bunun üzerine hastane başhekimi Dr. Fahri Tuna'nın makamına çıkarak rahatsızlığından bahsetti ve sancılarının çok fazla olduğunu, kendisine üç ay sonrasına gün verildiğini, ancak bu kadar süre sancılara dayanamayacağını anlattı.
Öngörü, başhekimin kendisine "Elimizdeki imkanlar bu kadar. Yapacak bir şey yok" dediğini ileri sürdü.
Üç ay sonraya sıra verilen Muğla Devlet Hastanesi Tetkik İstem Formu'nu gösteren Rafet Görgülü, duruma isyan etti.
Görgülü, "Sağlıkta reform yaptık diyen iktidarın son durumu budur. Basit bir ultrason çekimi için hastanelerinde üç ay sonraya sıra verildiğinden haberleri var mı? Benim üç ay içinde sağ kalacağımın garantisini kim verebilir ki. Ben vatandaş olarak sorumluluklarımı yerine getirdiğim için devletimin bana karşı olan sorumluluğunu yerine getirmesini istedim" dedi.
Sıkıntı Bakanlığa bildirildi
Muğla Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fahri Tuna, hastanın abartılacak bir durumunun olmadığını belirterek, Radyoloji uzmanı konusunda personel sıkıntısı yaşadıklarını ve durumu Sağlık Bakanlığı'na bildirerek personel ataması istediklerini belirtti.
Başhekim Tuna, "Hastanemizde 100 adet uzman doktor görev yapıyor. Bunun yanında 3 radyoloji uzmanı hekim arkadaşımız var. Bunlardan ikisi ultrason cihazı kullanmaya yetkili arkadaşlarımız. Günde 210'nun üzerinde ultrason çekimi yapılıyor. Radyoloji uzmanı sıkıntımızı bakanlığa bildirerek talepte bulunduk. Bu konuda personel eksikliğimizin giderilmesini bekliyoruz" dedi.
Kusur Sağlık Bakanlığı'nın
Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Naki Bulut da, uygulamanın hastane yönetimi veya çalışanlarıyla ilgili olmadığını belirterek, 7 ay sonrasına gün verilen hastaların bile olduğunu ileri sürdü.
Bulut, "Ülkemizde malesef Aile Hekimliği uygulamasına alt yapı çalışmaları tamamlanmadan geçilmiştir. Hastanelerde zor şartlarda çalışan arkadaşlarımız günde yüzün üzerinde hastaya bakmaya çalışıyorlar. Sağlık hizmetleri de maalesef sağlıksız oluyor. Sağlıkta dönüşüm programının hayata geçirilmesi şart. Hastanemizde üç radyoloji uzmanı görev yapıyor ancak yeterli değil. Burada asli kusurlu yanlış sağlık politikaları belirleyen Sağlık Bakanlığı'dır" dedi.