Medimagazin logo

Muayenehaneler kapanacak mı?

Sağlık Bakanlığının Ağustos ayında yayınladığı bir yönetmelikle muayenehanelere getirdiği kriterler, hekim camiası tarafından “ağır” bulunduğu için Danıştay’a dava açılmıştı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Dr.İbrahim ERSOY
Muayenehaneler kapanacak mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Özel Sektör Hekimleri Derneği (OSHED)’nden alınan bilgiye göre OSHED’in açtığı davada Danıştay’dan alınan bilgiler durumun hekimler lehine geliştiğini gösteriyor.

 

OSHED Başkanı Dr. Filiz Küçük 27661 ve 27710 sayılı yönetmeliklerin iptali için Danıştay’da açtıkları dava ile ilgili bugün ellerine ulaşan tebligat hakkında Medimagazin’e konuştu.

 

Dr.Küçük, tebligatta Sağlık Bakanlığı’na “09.03.2000 tarih, 23999 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikte muayenehanelere ilişkin herhangi bir fiziki koşul şartı yer almamasına karşın, 03.08.2010 tarihli yönetmeliğin 12/D maddesiyle getirilen düzenlemenin nedeninin ve dava konusu düzenlemelerdeki asgari ölçülerin hangi kriterlere göre tespit edildiğinin sorulmasına, bu konuda herhangi bir bilimsel kurulun veya mesleki örgütün görüşüne başvurulduysa buna ilişkin bilgi ve belgelerin istenmesine, daha önceki mevzuata uygun şekilde ruhsat alıp faaliyete geçmiş olan muayenehanelerin, dava konusu yönetmelikle getirilen fiziki şartlar yönünden kazanılmış haklarının korunmasına yönelik bir düzenleme yapılmamasının nedeninin sorulmasına, muayenehanelerin acil tedavi merkezi olmamasına karşın, sedye ile hasta taşınmasına imkan sağlayacak fiziki şartların bütün muayenehaneler için zorunlu asgari standart olarak nedeninin sorulmasına” karar verildiğini bununla birlikte, yürütmenin durdurulması kararının davalı idarenin savunması alındıktan sonra incelenmesi gerektiğine karar verildiğini söyledi. Yani Danıştay bu soruları Bakanlığa sorup, verilen cevaplara göre karar alacak.

 

Sağlık Bakanlığı’nın, kendilerine tebligatın ulaşmasının ardından 30 gün içinde cevap vermesi gerektiğine işaret eden Dr.Küçük “Bu süre sonunda yürütmenin durdurulması istemimiz karara bağlanacak. Ara kararda yer alan ‘Muayenehanelerin acil tedavi merkezi olmamasına karşın’ ifadesinden mahkeme nezdinde muayenehanelerin statüsü ve işlevinin doğru olarak anlaşılıp değerlendirildiğini ve ‘daha önceki mevzuata uygun şekilde ruhsat alıp faaliyete geçmiş olan muayenehanelerin, dava konusu yönetmelikle getirilen fiziki şartlar yönünden kazanılmış haklarının korunmasınayönelik bir düzenleme yapılmamasının’ ifadesinden de açılmış olan ve faaliyette bulunan muayenehanelerin kazanılmış haklarının korunacağına yönelik bir ifade olarak algılıyorum” diye konuştu.

muayenehane
danıştay
kapatılacak
sağlık bakanlığı
Yorum (32)
t.kaya
muayenehanelerin fiziksel şartlarının önemi varmı ? Ben bu şartları yerine getirip açtım. Fakat il müdürlüğü onay vermek için gelmedi bile. Hukuki boşluk mevcut deyip bekletmeye aldı. Zaten yeni yasada açmak yasak olacak. O zaman bir önemi yok sedye olsun olmasın ( Tabiki Prof.Dr.'ler için olabilir)
0
Cevapla
by.simurg
Heh he..Ne olacak sanki. Yeni bir yönetmelik ile işi bitirir bizim sayın bakanımız! Asıl olan hukuku iğdiş etmek olduktan sonra çözüm mü yok!
0
Cevapla
cemas
bakanlığın istediği gibi bir yer bulup mimar ile anlaşıp anahtar teslim harfiyen uygun yer ayarlayıp, müdürlüğe kaç günde bitirince gelirsiniz dedim, yanıt bikaç ayda onlar gelecekmiş, bakanlığa gönderip gelmesi? zamanmış. amaç sedye medye değil yıldırmak, bağcıyı dövmek.biriyle evlenmek istemezsen ayağı kokuyordu demek gibi
0
Cevapla
gündüz memiş
ail sağlık merkezlerinin durumu ne olacak, hepsinin durumu muayeneden daha acı, yeni yönetmeliğe uygun olmadığını düşğnüyorum.
0
Cevapla
osman yavuz
Muayenehaneler kapanmalı. Çünkü muayenehaneler; hastaların parasının alındığı % 80 inin fiziki şartlarının kötü olduğu ,hastanın hastaneye ulaşmasının en kolay yeri olarak görüldü, gördürüldü. Hasta muayenehaneye geliyorsa işi orada bitmeli. Basit kan tesleri ve röntgeni çekilebilmeli.Yani fiziki şartları en azından ÖZEL POLİKLİNİK ler gibi olmalı.Basit tıbbi uygulamalar dışında hiçbir müdahale yapılmamalı ileri tetkik ve tedavi sadece devlet hastaneleri ve yetkili diğer resmi ve özel hastanelerde yapılmalıdır. SGK LI HASTADAN KESİNLİKLE ÜCRET ALINMAMALI sadece SGK nın ödediği poliklinik ücreti devlete faturalanmalıdır ( SGK dışındaki özel sigortalılardan tabibler birliği fiyatları alınabilir).Ben sadece hekim ile hasta arasına para girmez ise muayenehaneciliğe varım.Hekimin de her meslek sahibi gibi daha fazla çalışıp daha çok kazanma hakkı vardır.Mesaisinin haricinde çalışacaksa çalışsın. Ancak hastaları sömürmesin ücretini devletten devletin ödediği kadar alsın. Hastanın muayeneye gelmesi devlet hastanesinde ameliyata ve yatarak tedaviye öncelik verilmesi için kullanılmasın. Muayenelerden hastanelerde sıra beklemek istemeyen esnaf, bankacı ve diğer özel sektör çalışanları yararlansın.Buralarda sigortalı yardımcı sağlık personeli çalıştırılsın,devlet vergisini alsın işyeri sahipleri kiralarını alıp vergilerini versinler herkez mutlu olsun.Hekim arkadaşlar 20-30 tl ye hasta bakılır mı diyecekler.Daha kaliteli hizmet verilirse daha çok kazanılabilir ama mevcut muayene şartlarında değil. A veya B sınıfı gelişmiş özel hastanelerde olabilir.Tabiki 20-30 tl ye katarakt ameliyatı olmaz ama kusura bakmayın muayene şartlarında da katarakat ameliyatı olmaz,olmamalı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir