Medimagazin logo

Muayenehane tartışması: Doktorlar ne istiyor?

Ekonomi Hukukçusu Prof. Dr. Erol Ulusoy, Milliyet gazetesindeki köşe yazısında muayenehanesi bulunan hekimlere getirilen kısıtlamaların yaratacağı sorunları ele aldı. Düzenlemenin haksız bir rekabet ortamı yaratacağını ifade eden Ulusoy, bu durumun uzun vadede yıkıcı sonuçlar doğuracağını söyledi
Muayenehane tartışması: Doktorlar ne istiyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ekonomi Hukukçusu Prof. Dr. Erol Ulusoy, Milliyet gazetesinde kaleme aldığı "Doktorlar Ne İstiyor?" başlıklı köşe yazısına, muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanede sözleşme yapmasını kısıtlayan düzenlemeyi taşıdı.

Ulusoy yazısında, 6 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanede ameliyat yapmasına, kadro sayısı ve yıllık sözleşme yapılması şeklindeki kısıtlamalarla izin verildiğini, 7 Ocak 2023'te yayımlanan yeni düzenlemeyle ise düzenlemenin biraz yumuşatıldığını ifade etti.

"Muayenehaneler kapanacak"

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birçok muayenehanenin kapanma riski ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Ulusoy, özel sağlık kuruluşlarındaki her bir uzmanlık branşına verilen kadro ve bu kadrolardaki doluluk ile aynı branşlarda serbest muayenehanesi olan hekim sayısına ilişkin verilerin Sağlık Bakanlığı’nda bulunması gerektiğini söyledi.

 Bu sayede kapanması muhtemel muayenehane sayısının da tespit edilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Erol Ulusoy yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Düzenleme, doktor ve özel hastane pazarı yaratmaya elverişli"

"Bir ekonomi hukukçusu olarak söyleyebilirim ki, her kapanan işyerinin sadece ekonomik değil, toplumsal maliyeti de ağırdır. Kadro kısıtlaması ve birer yıllık sözleşme zorunluluğu, doktor ve özel hastane pazarı yaratmaya elverişli görünüyor. 

"Yıkıcı sonuçlar doğuracak"

Bu pazarda arz fazlası, özel hastaneler değil, muayenehane işleten doktorlar olduğundan, doktorlar arası vahşi ve haksız bir rekabet oluşacak. Doktorlar özel hastanelerde ameliyat sözleşmesi yapabilmek için tavizler verecek, belki de özel hastaneler hastaların tercih ettiği değil, en yüksek “komisyon”u veren doktoru tercih edecek. 

Hangi sektör olursa olsun bu tür haksız ve vahşi rekabetin uzun vadede kamu yararına olmadığı, yıkıcı sonuçları olduğu bilinmektedir."

"Rekabetin Korunması Kanunu'na aykırı"

Yeni düzenlemenin hekimlerin mesleklerini serbestçe icra etmelerinin önüne engel yarattığını söyleyen Ulusoy, bu durumun Anayasa madde 167'de "Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da" düzenlenen rekabetin korunmasına da aykırı olduğunu söyledi.

Yazının tamamı için tıklayınız.

muayehane
hekim
doktor
ozel hastane
ozel hastane yonetmeligi
Yorum (8)
2nci Mabeyinci
bir "kalfa" hukukçu gözüyle okudum ve "durumun vahametini" bir objektif gözün gördüğünü müşahede ettim. gelelim tohtur açısına: bu tohturlar var ya bunlar, herkesin gözü kendilerinin ve kazandıklarının üzerinde, allah bilri ya ikiz kuleleri de onlar yıkmıştır (ironi olduğunu fark ediniz)
5
Cevapla
Ömer hayyam
muayenehaneler ile sgk anlaşma yapsın + reçetesini ödesin + bedelini peşin ödemek koşuluyla özel hastane - kamu hastanelerinde de rahatça ameliyatlarını yaparsa sorun çözülür, sağlık sistemi üzerindeki yük azalır, vatandaş hızlı iyileşir. geliri artan hekim mutlu olur, mutlu insan mutlu eder.
14
Cevapla
doktor ne ister
özgürce, engelleme-kısıtlama olmadan kutsal mesleğini icra etmek ister
15
Cevapla
Evrim Erten
merhaba, bu işin hep doktor tarafı anlatılıyor , doğru ama asıl temel insan hakları na aykırı. çünkü ben artık istediğim doktora istediğim yerde muayene olamayacağım gibi, belli hastanede ameliyat olmak zorunda kalacağım.
15
Cevapla
türkay özcan
ne yazıkki problem sadece bu değilki.2015 öncesi açanlar muayenene yasal hakları oldu haklı olarak.sonradan açmak isteyenlerin bir kısmı onandı bir kısmı yasaklandı bazı iller de davalar kazanıldı bazı illerde kaybedildi.bazılarına yürütmeyi durudurmalı dava açıldı bazılarına yürütmeyi durdurmasız d
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir