Ekonomi Hukukçusu Prof. Dr. Erol Ulusoy, Milliyet gazetesinde kaleme aldığı "Doktorlar Ne İstiyor?" başlıklı köşe yazısına, muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanede sözleşme yapmasını kısıtlayan düzenlemeyi taşıdı.
Ulusoy yazısında, 6 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, muayenehanesi olan hekimlerin özel hastanede ameliyat yapmasına, kadro sayısı ve yıllık sözleşme yapılması şeklindeki kısıtlamalarla izin verildiğini, 7 Ocak 2023'te yayımlanan yeni düzenlemeyle ise düzenlemenin biraz yumuşatıldığını ifade etti.
"Muayenehaneler kapanacak"
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birçok muayenehanenin kapanma riski ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Ulusoy, özel sağlık kuruluşlarındaki her bir uzmanlık branşına verilen kadro ve bu kadrolardaki doluluk ile aynı branşlarda serbest muayenehanesi olan hekim sayısına ilişkin verilerin Sağlık Bakanlığı’nda bulunması gerektiğini söyledi.
Bu sayede kapanması muhtemel muayenehane sayısının da tespit edilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Erol Ulusoy yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Düzenleme, doktor ve özel hastane pazarı yaratmaya elverişli"
"Bir ekonomi hukukçusu olarak söyleyebilirim ki, her kapanan işyerinin sadece ekonomik değil, toplumsal maliyeti de ağırdır. Kadro kısıtlaması ve birer yıllık sözleşme zorunluluğu, doktor ve özel hastane pazarı yaratmaya elverişli görünüyor.
"Yıkıcı sonuçlar doğuracak"
Bu pazarda arz fazlası, özel hastaneler değil, muayenehane işleten doktorlar olduğundan, doktorlar arası vahşi ve haksız bir rekabet oluşacak. Doktorlar özel hastanelerde ameliyat sözleşmesi yapabilmek için tavizler verecek, belki de özel hastaneler hastaların tercih ettiği değil, en yüksek “komisyon”u veren doktoru tercih edecek.
Hangi sektör olursa olsun bu tür haksız ve vahşi rekabetin uzun vadede kamu yararına olmadığı, yıkıcı sonuçları olduğu bilinmektedir."
"Rekabetin Korunması Kanunu'na aykırı"
Yeni düzenlemenin hekimlerin mesleklerini serbestçe icra etmelerinin önüne engel yarattığını söyleyen Ulusoy, bu durumun Anayasa madde 167'de "Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da" düzenlenen rekabetin korunmasına da aykırı olduğunu söyledi.
Yazının tamamı için tıklayınız.