Medimagazin logo

MR'ı çekilen hastanın çelik korsesi unutulunca

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde belindeki çelik korse çıkarılmadan MR'ı çekildiği iddia edilen aynı hastanede Döner Sermaye İşletme Müdürü olar görev yapan Recep Özakbulak'ın (61), çekim sırasında çelik korsedeki milin kafasına saplanması sonucu yaralandığı öne sürüldü.
MR'ı çekilen hastanın çelik korsesi unutulunca
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DİYARBAKIR (A.A) -Edinilen bilgiyiye göre, Elazığ'da trafik kazası geçiren 5 çocuk babası Özakbulak'ın buradaki tedavisi sırasında beline çelik korse takıldı. Daha sonra görev yaptığı D.Ü Tıp Fakültesi'ndeki bazı doktorlardan tedavisi konusundaki talep doğrultusunda kontrol amacıyla önceki gün üniversite hastanesine geldi.

     Burada MR'ı çekilmek istenen ve belindeki çelik korse çıkarılmadan cihaza alındığı iddia edilen Özakbulak'ın çekim sırasında korseden kopan metal millerden birinin kafatasına isabet ettikten sonra mıknatıs etkisi ile MR cihazına yapıştığı ileri sürüldü.

     Özakbulak'ın kız kardeşi Perin Özakbulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağabeyi Özakbulak'ın 3 gün önce Diyarbakır-Elazığ karayolunda geçirdiği trafik kazasında çeşitli yerlerinden yaralandığını, bunun üzerine kaldırıldığı Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde ilk tedavisi yapıldıktan sonra beline çelik korse takıldığını söyledi.

     Ağabeyinin D.Ü'deki bazı tanıdıklarının kendisini tedavi etmek istemeleri yönündeki talebin ardından üniversite hastanesine kontrol amacıyla geldiğini burada MR çekimine alındığını ifade eden Özakbulak, şöyle konuştu:

     ''Kuruluşundan bu yana üniversite hastanesinde görev yapan ağabeyime önce özel bir önem gösterdiler. Ancak tedavisi sırasında hastamıza refakat eden yakınlarımızdan MR'ı etkileyeceği belirtilerek zorla gözlükleri ve üzerlerindeki metal eşyalar çıkartılırken, ağabeyimin belinde metal parçaları olan korse, MR çekimi sırasında çıkartılmak istenmiş. Bu sırada yüksek bir çarpma sesi yükselmiş. Yakınlarımız yanına koştuğunda ağabeyimin korseden çıkan metal şişlerden birinin ağabeyimin kafatasını delerek MR cihazına yapıştığını görmüşler. Kafatasında serçe parmağı kalınlığında bir delik oluşmuş. Kafasında kanama başladı. Ağabeyim 'ben kanamanın durması için başıma bastırıyorum. Siz beni sedyeye alın' demiş. Biz bu olayda radyoloji bölümde görevli olanların hatası olduğunu düşünüyoruz. Beyin cerrahi servisinde filmi çekilen ağabeyimin beyin kanaması geçirdiği söylendi. Ameliyata alındı. Doktorlar şu anda gerekeni yapıyorlar ama bu bir ihmal. Ağabeyimin tedaviye ihtiyacı yoktu. Ağabeyim kuruluşundan bu yana üniversitede çalışıyor. Uzun yıllar çalıştığı kuruma emek vermiş bir insan. Aynı kurumda çalıştıkları için hastaneden gelen 'biz de bir muayene edelim' yönündeki davet üzerine hastaneye geldi. Kader onu oraya çekti. Bu bizim başımıza geldi, başka insanların başına gelmesin. Bu büyük bir ihmal.''
     
     -''İNCELEME BAŞLATTIK''-
     
     D.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konu ile ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.

     Özakbulak'ın Elazığ'da geçirdiği trafik kazası nedeniyle boynundan ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığını ifade eden Alan, şöyle dedi:

     ''Hasta MR sırasında rahatsızlandı. Normalde MR çekiminde çelik korsenin çıkarılması lazım. Metal parçalar MR cihazını bozar. Cihaza yapışır. MR cihazı metal parçaları mıknatıs gibi çeker. Hastalar üzerlerindeki metal parçalar çıkartıldıktan sonra MR çekimine alınır. İnceleme başlattık. Hastanın rahatsızlığı ondan mıdır. Başka bir şeyden midir? İnceleme devam ettiğinden bir şey söylemek için erken. Oradaki elemanlarımız da bizim en tecrübeli elemanlarımız. Öyle bir hata yapmaları çok zor görünüyor. İnceleme bittikten sonra gerekli açıklamayı yaparız. Hastamızın reanimasyon bölümünde tedavisi sürüyor. Daha iyi bakılması için izole bir yer olduğu için hastayı bu bölüme aldık.''
 

mr'ı
çekilen
hastanın
çelik
korsesi
unutulunca
Yorum (2)
Osman D
Şimdi belki radyolog arkadaşlar bana kızacaklar ama biz klinikte röntgen filmlerinde neler görmüyoruz ki? Normalde tamamen soyundurup çekilmesi gereken radyolojik filmlerde bırakınız hastayı soyundurmayı üstünde ne varsa hepsi yerli yerinde. Filmlerde elbise düğmesi, tülbent boncuğu, kolye, küpe, takılar,... hepsi var. Siz bunların arasından eğer hastanın radyolojik bulgularını görüp de yakalayabilirseniz ne ala. Tabii bu haberdeki olay da bu özensizliğin uç bir örneği. Sonuç olarak, radyoloji kliniklerindeki bu özensizliğin giderilmesi için kliniklerdeki yardımcı personel ve röntgen teknisyeni sayısının bayan ve erkek olarak ayrı ayrı süratle artırılması gerekiyor. Bu sayı eksik olunca çoğu kez hastayı laboratuarda konuyu bilmeyen temizlik personeli türünden insanlar hazırlıyorlar. Sonuç ise ortada. Ülkede doktor eksiği konusu sıkça konuşuluyor. Ancak bence asıl sayısal eksiklik hemşire, röngen-anestezi teknisyeni ve sağlık memuru gibi yardımcı personel kaleminde. Çözüm ise basit. Her ile Tıp Fakültesi açılacağına ara sıra da bu kalemlerin meslek yüksek okulları da açılsa ve kontenjanlar da biraz artırılsa bu sorun kolayca çözülür. Bu arada işsizlik çeken bir çok gencimiz de rahatlar. Konunun bir an önce üzerine gidilmesi dileğiyle. Saygılar.
4
Cevapla
üzgünüm
Doktor beyin söylediğine katılıyorum yeterli teknik eleman yok...ama olanlarında ne vicdanı var ne sorumluluğu...radyolog rkadaşlarda aynı şekilde ....mamografi çeken teknisyen yerinden alınıp hemşireye mamogarfi çektiriliyor. oda axilla gözükmeyecek şekilde çekim yapıyor. raporu okuyorsunuz....ohhh herşey güllük gülüstanlık....önemli olan çok eamn bulundurmak deeğil..KALİFİYE ELAMAN ÇALIŞTIRMAK....devlette kim kime dumduma ...ama özele gelince herkes kendine nednese çeki düzen veriyor...?????
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir