Medimagazin logo

Meme Ca cerrahisinde yeni yöntem geliştirildi

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, bilim dünyasının meme kanseri ameliyatlarında hastalığın koltuk altına sıçradığı olgularda bile, kola ait lenf kanallarını koruyup, operasyon sonrası kolun şişmesini en azından belirli oranda önleyen yeni bir yöntem geliştirdiğini açıkladı.
Meme Ca cerrahisinde yeni yöntem geliştirildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilim dünyası meme kanseri ameliyatlarında son nokta sayılabilecek bir çalışmaya imza attı. Bilimsel kongrelerde de sunulan çalışma hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, “Meme kanseri ameliyatlarında önce sentinel lenf bezi biyopsisi yapıyoruz. Sonuçta metastaz yoksa koltuk altındaki diğer lenf bezlerini almıyoruz. Ancak kanser bu bölgeye yayılmışsa koltuk altındaki lenf bezlerini alıyoruz. Koltuk altında gerçekleştirilen bu operasyonlar, koldan gelen lenf akımını bozabiliyordu. Bu durum da kolda ameliyat sonrası iyileşmesi güç şişlik, ödem meydana getiriyordu. İşte yeni ameliyat yöntemi; onkolojinin prensiplerden vazgeçmeden hem koltuk altındaki diğer lenf bezlerini alırken, bir yandan da koldan gelen lenf yollarını koruyarak hastanın kolunda operasyon sonrası ödem oluşmasını önlüyor” dedi.

 

 

RİSKİ EN AZA İNDİRİYOR
Ameliyat sırasında, ‘Koltuk Altının Tersten Haritalandırılması’ isimli bir teknik uygulandığını anlatan Dr. Saydam, “Bu teknik sayesinde koldan gelen ve memeden gelen lenf yollarını ayırıyoruz. Daha sonra koltuk altındaki lenf bezlerini çıkartıyoruz. Böylece koldan giden lenf yolları korunarak hastanın kolunun şişmemesi sağlanıyor. Bu yeni yöntemde, meme kanserinde tümörün sıçradığı lenf bezleri alınırken, kol şişme riski de en aza düşürülüyor” diye konuştu.

KOLDA İKİ SANTİMETREYE KADAR ŞİŞLİK OLUŞABİLİYOR
Bilim dünyasının yeni cerrahi yöntem üzerinde uzun zamandır çalıştığını ifade eden Dr. Saydam, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki kliniklerinde de yeni yöntemi uygulayacaklarını belirtti. Yeni ameliyat yöntemi sayesinde hem koldan giden lenf yollarının korunduğunu hem de koltuk altında kanserin sıçradığı lenf bezlerinin çıkartıldığını kaydeden Dr. Saydam, şunları söyledi: “Bu yeni cerrahi yöntem sayesinde meme kanseri lenf bezi ameliyatı olan kadınlarda lenf ödemi oluşma olasılığını yüzde 2’lere düşürüyor. Kolumuza atardamarlarla gelen kan, toplardamarlar ve lenfler yoluyla toplanıyor. Lenfler alındıysa koldaki kanda durgunluk ve bu bağlı olarak da staz  oluşuyor. Ve kolda iki santimetreye kadar bir şişkinlik oluşuyor. Lenf ödemi oluşan hastaların tedavisi de zor oluyor.”

meme kanseri
prof. dr. serdar saydam
sentinel lenf bezi
biyopsi
koltuk altindaki lenf bezleri
koltuk altinin tersten haritalandirilmasi
Yorum (3)
ahmet conta
Bu yöntem yeni bulunmuş öyle mi.Allah aşkına bu medimagazinin magazin kısmı jkalmış medi kısmı hikaye .ya bi araştır bu yöntem ne zamandan beri var.
10
Cevapla
ahmet dursun
Ya arkadaş en az 10 yıldır uygulanan yöntem nasıl yeni oluyor.HAYRET BİRŞEY....
7
Cevapla
Dr Kara
Yeni yöntem deniliyor. Yeni olan ne bu yöntem meme CA tedavisinde aksiller disseksiyon yapılması gerekirse dikkat edilmesi gereken bir presip.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir