Medimagazin logo

"Medya gülleri"nden hekimler değil hastalar olumsuz etkileniyor

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Ömer Kozan medyada kendi branşları dışında konuşan hekimlerle ilgili ateş püskürdü.
"Medya gülleri"nden hekimler değil hastalar olumsuz etkileniyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medyada bu tür konuşmaların hastaları da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Prof.Dr.Kozan, 28. Ulusal Kardiyoloji Kongresinde Medimagazin Genel Yayın Yönetmeni Dr.İbrahim Ersoy’a konuştu:

 

 

Medyada kardiyoloji ile ilgili konuşan insanlar var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

 

En büyük sıkıntımız, Türk medyasınınkamuoyunu sağlık konusunda yanlış yönlendirmesi. Bu ciddi bir sıkıntı çünkü öyle tipler var ki İsim zikretmeyeyim, ben bunlara “medya gülü” diyorum. Her şeyi biliyorlar, ne zaman emekli olduktan sonra. Branşıyla hiç alakası yok, bir bakıyorsunuz diyetisyen kesiliyor, bir bakıyorsunuz kolesterol, bir  bakıyorsunuz kalp hastalığı, bir bakıyorsunuz onkolog kesiliyor. Bunlar aykırı cümleler söyleyerek medyada yer almayı hedeflemiş insanlar. Medyada buna çanak tutuyor veya ortak çalışıyorlar, başka olamaz çünkü. Bu insanlar her şeyi konuşuyor, Sen bu kadar alimdin de bu güne kadar neredeydin? Emekli olduktan sonra gökten vahiyle yeni bilgiler mi indi sana? ‘Bu benim branşım değil demiyor’, neden? Çünkü orada bir reklam yapıyor kendine. Onu kullanıyor. Ne profesörüsün sen yemek profesörü mü? Bu ülkede dünya kadar diyetçi var. Pırıl pırıl diyet bölümü başkanları var. Binlerce uluslar arası profesör var. Niye onları çıkartıp bir tanesini konuşturmuyorlar. Nereden  öğrendin sen o diyeti, senin branşın ne, senin işin ne. Medya bu insanlara kucak açıyor. 

 

Bu demeçler hekimleri ve hastaları etkiliyor mu?

Hiçbir hekimi etkilemez. Bütün hekimler biliyor onun saçma olduğunu, herkes saçını başını yoluyor. Düşünün adam kalkıyor kolesterol bir hormondur diyen insanla tartışılır mı? Ama halkı etkiliyor, hastaların kafaları karışıyor.  Burası bir çadır devleti değil, modern Türkiye Devleti. Böyle bir saçmalık televizyon ekranlarından bağırtılabilir mi? Hoca diyorlar bu insanlara.

Hastaların kafası şöyle karışıyor. İlaçsız bir yaşam  her insanın işine gelir. Şimdi adam içkiyi seviyorsa çıkıp ‘içki iç hiç bir şey olmaz iyi gelir, damarları koruyor, viski damarları açar’ de, bütün millet viski içmeye başlar. Yasakları uygulamak zordur, serbesti uygulamak kolaydır. Bu yanlış buna oynuyorlar. Sadece nemalanmak adına direkt halkın sağlığı ile oynuyorlar. Bu ülkeyi, bu medya güllerinden kurtarmak lazım. Bunlar otçulardan filan daha beter. Otçuları hiç değilse ‘bunlar şarlatan, ellerinde ne bilimsel verileri var, ne bir şeyleri var’ deyip kaldırıp atıyorsun. Ama bunların adı kalabalık, halk doğru söylüyorlar sanıyor. Oysaki kamyon şoförüne terzilik, terziye kamyon şoförlüğü yaptırıyorsunuz. Halk bunu bilmiyor, adı kalabalık ya iyi sanıyor. Türkiye’de sorun burada. Bu medya bunlardan temizlenmedikçe halka doğruları empoze etmekte gecikiyoruz.

ömer kozan
kardiyoloji derneği
kolesterol tartışması
Yorum (5)
HİKMET CERAN
SAYIN ÖMER KOZAN KARDEŞİM, BU GÜLLERİN AÇMAYA DEVAM ETMESİNDE EN BÜYÜK PAY MEDYANIN .PROGRAM YAPMAK, ZAMAN DOLDURMAK İÇİN BU GİBİ İNSANLARI KAMERA KARŞISINA ALIP KONUŞTURUYORLAR.ONLARDA ALLAH NE VERDİYSE DEREDEN TEPEDEN SANSASYONEL VE SPEKULATİF CÜMLELERLE KONUŞUP DURUYORLAR.BU GİDİŞLE DOKTORLUĞA GEREK KALMAYACAK GİBİ!!!! SONUMUZ HAYIR OLUR İNŞALLAH.. BAŞARILAR ......
1
Cevapla
Dr Fuat
Değerli meslektaşım, değerlendirmeniz çok yerinde ve tamamen katılıyorum. Ancak sağlık alanındaki bu yanlış ve yersiz fikir yürütme (reklam) kargaşasına dur diyecek, dolayısıyla halkın sağlığını koruyacak bir kurum yok sanırım.
0
Cevapla
Bedi SÖNMEZ
Sabah saatlerinde yayınlanan bir 'Sağlık' programında 'Dr' diyorku : yeni mezun bir dr bana dediki ben bir sürü tıp bilgisini programınız sayesinde öğreniyorum.. Tıbbın bu kadar ticarileştirilmesine ve Dr'luğun bu kadar aşağılanmasına pes!!!
0
Cevapla
Halil İbrahim Dilek
Değerli hocam; Bir akademisyen herhangi bir konuda (medikal ya da paramedikal) açıklama yaparken eğer profesör ya da doçent ünvanını kullanacak ise önce kısa öz geçmişini ve akabinde o güne kadar herhangi bir ilaç firmasının finanse ettiği bir çalışmaya toplantıya veya seyahate katılıp katılmadığını; katıldı ise bunların neler olduğunu deklare etmek zorunda olsa ne güzel olur değil mi ? 1) Bizim genel kurmay başkanımız rus ordusunun üniformasını giyerek Türk milletinin ne kadar kutlu olduğunu ona hizmet etmenin ne kadar şerefli olduğunu anlatsa kim ne kadar inanır. 2) herhangi bir hocamız söylediğim ön koşul ile 1 saatlik bir tv programı düzenlese halkın ikna olma düzeyi ne olur ? 3) Viskiyi mübarekleyen hocalar da viski firmalarından finanse edilen çalışma ve seyahatlara katılıyorlar mıdır?
0
Cevapla
Mevlüt Durmuş
Sayın Prof.Dr.Kozan yumurta konusunda Prof.Dr Sönmez'e ilk zamanlarda karşı çıkmış, kampanyalar düzenlemişti...Ve yanıldı...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir