Aralık 2010 tarihinde özel bir sağlık merkezinde katarakt ameliyatı olan 7 vatandaşın görme yetisini kaybettiği sağlık skandalı, yakın dönemde olan İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları, Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de yaşandı. Katarakt ameliyatı olan sekiz hastanın gözlerinde gelişen komplikasyonlar sonrasında kör olma tehdidiyle karşı karşıya kalmaları üzerine konu, CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan’ın Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yönelttiği soru önergesiyle siyasi arenaya taşındı.
İki ay içerisinde on beş vatandaş mağdur oldu
CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan, yakın dönemlerde biri özel biri ise kamu olmak üzere iki sağlık kurumunda yaşanan katarakt ameliyatı skandalları üzerine 20 Ocak 2011 tarihinde Sağlık bakanı Recep Akdağ’a bir soru önergesi sundu.
Katarakt ameliyatlarından sonra komplikasyon riskinin binde bir olduğunu; ancak iki ay gibi bir sürede 15 vatandaşın mağdur edildiğini belirten Dr. Arslan, “Olayda ihmal olup olmadığı, durumun sağlıkta dönüşümün sonucu olup olmadığı, ameliyat sırasında kullanılan tıbbi malzemelerle ilgili hıfzıssıha raporunun neden gecikmeli olarak valiliklere duyurulduğu” benzeri soruların Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Bu kez kamuda yaşanmasını nasıl açıklıyorsunuz?
Önergesinde, katarakt ameliyatları sonrası sağlık skandallarının ilkinde, Bakanlığın “Bu şekilde göz taraması yapmak bir tıp merkezinin haddine değil” yönünde açıklama yaptığını ancak ikinci skandalın bir kamu hastanesinde yaşandığı bilgisine yer veren Dr. Arslan, Bakanlık ve SGK uygulamaları sonucu 2200 kişinin göz sağlığının bozulduğu yönünde hazırlanan raporun da Bakanlıkça incelenip incelenmediğini sorguladı.
CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan, 20 Ocak 2011 tarihinde cevaplanmak üzere Sağlık Bakanlığı’na sunduğu belgede şu sorulara yer cevap aradı:
• Afyon’da yaşanan skandal sonrasında soruşturma sonucu ne olmuştur? Bakanlığınızın ihmali söz konusu mudur?
• Afyon’daki skandal sonrası “bu şekilde göz taraması yapmak bir tıp merkezinin haddine değil” açıklamasını yapmıştınız. Bu kez bir kamu hastanesinin benzer bir olayda yer almasını nasıl açıklıyorsunuz?
• 2009 yılında bir göz hastane grubu yönetim kurulu başkanı “Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın uygulamaları sonucu hastaların gözlerinin riske atıldığını, katarakt ameliyatları sonucu 2200 kişinin göz sağlığının bozulduğunu” iddia ederek hazırladığı dosyayı Başbakan’a sunmuştur. Bu rapor Bakanlığınıza ulaşmış mıdır, Bakanlığınızca bu önemli iddia araştırılmış mıdır?
• Yaşanan bu skandalların, sağlığı piyasalaştıran, kamu hastanelerini de özel hastaneler gibi rekabete iten, işletme mantığıyla yönetilerek; zararı azaltabilmek için kalitenin, etkin olanın yerine ucuz ve karlı olanın tercih edildiği hastaneler yaratan Sağlıkta Dönüşüm sisteminin bir sonucu olduğunu düşünüyor musunuz?
• Vatandaşlarımızın yaşadığı bu mağduriyette sorumluluk hissediyor musunuz?
• Sağlığın patronu haline gelen SGK’nın, vaka başı, tanıya dayalı ödeme uygulamasına karşın; hastanelerin sürümden kazanması ve çalışanların performans puanlarını arttırmak için daha fazla işlem yapmasını, katarak ameliyatları sonucu gelişen komplikasyonların artışında önemli bir neden olarak görüyor musunuz ?
• Komplikasyonlara neden olduğu iddia edilen enfeksiyon kaynağı nedir? Sekiz katarak ameliyat toplam kaç saat içerisinde yapılmıştır?
• Katarak ameliyatlarında kullanılan HUB adlı solüsyonun Refik Saydam Hıfzıssıhha merkezi başkanlığı laboratuarlarında yapılan analizler sonucunda, 6001 GUJ / DRUG/ G- 1197, NDC 17238-0975-5 seri lot numaralı HUB solüsyonlarının partikül içermesi nedeniyle söz konusu ürünün kullanımına ve piyasa arzının durdurulmasına, piyasada bulunan bu ürünlerin toplatılmasına 01-09-2010 tarihinde İlaç ve Eczacılık Genel müdürlüğü tarafından karar verilmiştir.
• Bakanlığınız, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü HUB adlı solüsyonun toplatma kararı, neden 4.5 ay bekledikten sonra ve İzmir deki bu olay ortaya çıktıktan sonra 17 Ocak 2011 tarihinde 81 il valiliği ve il sağlık müdürlüğüne gönderilmiştir ?
• Partikül içermesi nedeniyle enfeksiyona neden olabilen bu solüsyon, İzmir’deki katarak ameliyatlarında kullanılmış mıdır?