MEDİMAGAZİN - California Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışmada, ketojenik diyetin Alzheimer hastalığına karşı mücadelede önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı.
Communications Biology'de yayınlanan çalışma, bu düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyetin, farelerde Alzheimer'a bağlı hafıza kaybının başlangıcını önemli ölçüde geciktirdiğini ortaya koyuyor, bu da insanlardaki hafif bilişsel bozukluğa benziyor.
7 kat artış gözlendi
Baş araştırmacılar biyokimyager Gino Cortopassi ve patoloji profesörü Izumi Maezawa, beta-hidroksibütiratın (BHB) erken hafıza kaybını azaltmadaki önemli rolünü vurguladılar. Çalışma, ketojenik diyette BHB seviyelerinde yaklaşık yedi kat artış olduğunu göstererek bilişsel bozulmayı önleme potansiyelini ortaya koydu.
Cortopassi, "Veriler, ketojenik diyetin, özellikle de BHB'nin hafif bilişsel bozukluğu geciktirdiği ve tam gelişmiş Alzheimer hastalığını geciktirebileceği fikrini destekliyor" dedi ve Alzheimer'ı ortadan kaldırmasa da ilerlemesini yönetmede önemli bir umut vaat ettiğini kabul etti.
Hafızayı güçlendirdi
Çalışma, yedi ay boyunca ketojenik bir diyetin etkilerini simüle ederek farelere BHB uygulanmasını içeriyordu. Dikkat çekici bir şekilde, BHB sinaptik fonksiyonu geliştirerek hafif bilişsel bozukluğu olan farelerde hafızayı güçlendirdi.
Dahası, ketojenik diyet hafıza oluşumuyla ilişkili biyokimyasal yolları tetikleyerek bilişsel gelişim potansiyelini ortaya koydu. İlginç bir şekilde, diyetin dişi farelere erkeklerden daha fazla fayda sağladığı görüldü ve bu da kadınlarda, özellikle de ApoE4 gen varyantına sahip olanlarda Alzheimer riskinin ele alınmasına yönelik umutları artırdı.
Cortopassi, ketojenik diyetin faydalarının tam olarak ortaya çıkarılması için araştırmaların sürdürülmesi gerektiğinin altını çizerek, sağlıklı yaşlanmanın sonuçları konusunda iyimser olduğunu ifade etti.