ANTALYA -Antalya merkezindeki Duacı köyünde bulunan Ayka Vital Park Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olan Dr. Kazım Doğan yaptığı açıklamada, tesisi Kardiyoloji Uzmanı olan eşi Aynur Doğan ile birlikte kurduklarını anlattı.
Tesisin yaklaşık bir yıl önce hizmete girdiğini kaydeden Doğan, Türkiye'de tatil anlayışını deniz, kum güneş üçgeninden kurtararak, alternatif turizme yönelik bir adım atmak istediklerini ifade etti.
5 yıldızlı Ayka Vital Park'ın Türkiye'nin ilk klinik oteli olduğunu belirten Kazım Doğan, tesisin otel görüntüsünden, hastanenin kasvetinden uzak olduğuna değindi. Bir hastanede olması gereken altyapının yanı sıra turistik tesiste olması gerekenlerin de tesiste bulunduğuna dikkati çeken Doğan, odalardan kapılara, rampalardan yenilen yemeklere kadar her ayrıntının düşünüldüğünü bildirdi.
Kazım Doğan, tesisin turizm belgeli olduğunu, ancak bu alanda ilk olmaları nedeniyle yeni bir mevzuatın hazırlanmaya başlandığını anlattı. Doğan, "Burası için yeni bir mevzuat yazılıyor Sağlık Bakanlığı'nda. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'ndan yetkililer tesisi gezdiler. Çok beğendiler ve bunun üzerine mevzuat yazılıyor" dedi.
Kazım Doğan'ın eşi ve aynı zamanda tesisin kurucularından olan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aynur Doğan da, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının tesisi incelemeleri sırasında kapıların arkasına güvenlik amaçlı sürg ü konulması uyarısında bulunduğuna dikkati çekti. Bakanlık yetkililerine bunun mümkün olmadığını anlattıklarını belirten Aynur Doğan, daha sonra görevlilerin bunu anlayışla karşıladıklarını söyledi.
Tesis genelinde hijyeni gözönünde bulundurarak halı kullanmadıklarını anlatan Doğan, kapıların açılış yönünün de normal bir turistik tesisten farklı olduğuna işaret etti. "Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin kafalarını karıştırdık" diyen Aynur Doğan, "Sonra Sağlık Bakanlığı yetkilileri geldi. 'Biz bir araya gelip bir mevzuat hazırlamalıyız, sizi sonra belgelendireceğiz' dediler. Şu anda mevzuat çalışıyorlar. Sağlık Bakanlığı'ndaki Sağlık Turizmi Birimi de bizim sayemizde kuruldu" diye konuştu.
Aynur Doğan, tesiste daha çok 50 yaş üzeri kalp hastaları, engelliler, obezite sorunu olan kişilere yönelik çalıştıklarını, bu kişilere hem rehabilitasyon, hem de tatil olanağı sunduklarını dile getirdi.
Kişilerin hastane yerine tatil ortamında tedavi olmayı çok sevdiğini belirten Aynur Doğan, ailelerin birlikte tesise geldiklerini, tesisteki farklı imkanlardan aynı anda yararlanabildiklerini kaydetti.
Antalya'da kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Duacı köyünde bulunan 172 oda, 300 yatak kapasiteli tesiste, tüm odalarda engelli bireylerin de rahatlıkla kullanabileceği şekilde banyo ve tuvalet bulunuyor.
Televizyon, buzdolabı, mini mutfağın da yer aldığı odalarda hijyen amaçlı olarak halı kullanılmıyor. Odaların kapıları da, hastanelerdeki gibi düşünü lerek daha geniş planlanmış.
Orman içindeki Ayka Vital Park'ta konaklayanlar, doğa içinde yürüyüş imkanı bulabilirken, aynı zamanda tesisteki havuz, spor merkezi, hamam, sauna, spa, kütüphane ve ozon tedavi merkezinden de yararlanabiliyor.
Tesiste 17'si sağlık personeli olmak üzere toplam 70 kişi çalışırken, tesisin mutfağından da sağlıklı yaşama uygun mönüler çıkıyor. Ayka Vital Park'a gelen kişiler ilk olarak sağlık kontrolünden geçiriliyor ve konuklara uygun sağlık, spor ve beslenme programı oluşturuluyor.
Tesiste kilo kontrolü için kişi başı gecelik konaklama ücreti 89 ile 150 TL arasında değişirken, uygulanan bazı özel sağlık uygulamaları ise bu fiyata dahil değil.
Tesiste konaklayacakların giderlerinin sosyal güvenlik kuruluşlarınca karşılanması için ise, yasal düzenlemelerin tamamlanması bekleniyor.