Medimagazin logo

Kan testi, obstrüktif uyku apnesi riskini tahmin etmeye yardımcı olabilir

Brezilya'daki araştırmacılar, kandaki yüksek homosistein seviyelerinin şiddetli obstrüktif uyku apnesi riskinde artışla ilişkili olduğunu keşfetti. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology'de yayınlanan çalışma, basit bir kan testinin uyku bozukluğunun ilerlemesini tahmin etmeye ve izlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kan testi, obstrüktif uyku apnesi riskini tahmin etmeye yardımcı olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Brezilya'daki araştırmacılar, amino asit homosisteini ölçen basit bir kan testinin obstrüktif uyku apnesi gelişme riskini tahmin etmeye yardımcı olabileceğini keşfettiler. 

Uyku Enstitüsü ve São Paulo Federal Üniversitesi'nde yürütülen çalışma, testin hafif veya orta dereceli vakaların şiddetli formlara ilerleyip ilerlemeyeceğini de tahmin edebileceğini öne sürüyor.

Homosistein seviyeleri ile uyku apnesi arasında ilişki bulundu

Çalışmanın baş araştırmacısı Monica Levy Andersen, "Yüksek homosistein seviyeleri ile uyku apnesinin şiddeti arasında anlamlı bir korelasyon bulduk" dedi. "Bu da amino asit ile bozukluk arasında potansiyel iki yönlü bir ilişki olduğunu gösteriyor."

European Archives of Oto-Rhino-Laryngology'de yayımlanan bulgular, Brezilya'nın halk sağlığı hizmetlerinin bir parçası olarak 40 yaş üstü yetişkinler için rutin kontrollere homosistein testinin entegre edilmesi potansiyelini vurguluyor. Yüksek homosistein seviyeleri uzun zamandır koroner hastalık ve inme gibi kardiyovasküler risklerle ilişkilendiriliyor.

Homosistein düzeylerinin düzenlenmesi

Çalışmanın yazarlarından Vanessa Cavalcante-Silva, "Diyet ya da takviye yoluyla yeterli düzeyde B-kompleks vitaminleri, özellikle de B6, B9 ve B12 almak homosistein düzeylerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir" dedi.

São Paulo'da uyku bozuklukları üzerine devam eden "Episono" çalışmasının bir parçası olan araştırma, 800'den fazla gönüllünün verilerini analiz etti. Homosistein düzeyi yüksek olanlarda, düşük olanlara kıyasla ciddi uyku apnesi riskinin önemli ölçüde arttığını ortaya koydu.

Andersen, "Homosistein ve uyku apnesi arasındaki bağlantı kurulmuş olsa da, daha ileri boylamsal çalışmalar daha derin bilgiler sağlayabilir" dedi.

brezilya
kan testi
obstruktif uyku apnesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir