Medimagazin logo

Kalp yetersizliği olgularında ivabradin kullanımına FDA onayı verdi

İvabradinle ilgili verilerin analiz edilmesi sonrası geçtiğimiz ay içinde FDA tarafından kalp yetersizliği olgularında ivabradin kullanımıyla ilgili FDA onayı verildi.
Kalp yetersizliği olgularında ivabradin kullanımına FDA onayı verdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Kalp yetersizliği (KY) prevalansı erişkin popülasyonda yüzde 2-3, 70 yaş üzeri popülasyonda yüzde 10-15 gözüküyor. Bu prevalans ülkeden ülkeye bir miktar değişmekle birlikte dünyada 23 milyondan fazla Kalp yetersizliği hastası olduğu bildiriliyor.

 Sayı, yıllar içinde giderek artarken gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerin sağlık bütçelerini olumsuz etkiliyor. Hastaneye yatışta Kalp yetersizliği tanısı alan hastaların yüzde 40’ı bir yıl içinde kaybediliyor veya tekrar hastaneye yatırılıyor.

Kalp yetersizliği hastalarında sağlık giderlerinin yüzde 70 den fazlası hastane yatışlarından kaynaklanıyor ve tüm sağlık harcamalarının yüzde 2 sini buna harcanıyor.  Prognozu çok kötü olan hastalığın; mortalitesi meme kanseri ve mesane kanserinin 2 katı.


Dokuz Eylül Üniversitesi Kardiyoloji Öğretim Üyesi Prof.Dr.Oktay Ergene, Kalp yetersizliği tedavisiyle ilgili yaptığı açıklamada 1990’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başında Kalp yetersizliği tedaviside ACE-I ve beta blokerlerin yaygın kullanımının önemli mortalite düşüşleri sağladığını belirtti. Hemen ardından yine mineralokortikoid antagonistlerin ve ICD, CRT gibi cihaz tedavilerinin devreye girmesi ile bir miktar daha mortalite azalması sağlandığını da belirten Prof.Dr.Oktay Ergene, bu tedavilerle birlikte Kalp yetersizliği hastalarının ölüm nedenlerinin ani ölümden pompa yetersizliğine bağlı ölümlerle yer değiştirdiğini ifade etti.

İvabradin hastaneye yatışları ve mortaliteyi azalttı
 Prof.Dr.Oktay Ergene şöyle konuştu:
“2000’li yılların sonlarına kadar Kalp yetersizliği tedavisinde önemli bir gelişme kaydedilemedi. 2000’li yılların sonlarında BEATIFUL ve SHIFT çalışmalarının yayınlanması ile kalp hızının Kalp yetersizliği prognozu ve tedavisinde olumlu etkileri olabileceği gösterildi. ACE-I, beta bloker ve mineralokortikoid antagonistlerinden oluşan Kalp yetersizliğinin konvansiyonel farmakolojik tedavisinin üstüne ivabradinin eklenmesinin kalp hızı 70 vuru/dak ve üzeri hastalarda Kalp yetersizliğine bağlı ölümleri nisbi olarak yüzde 26 azalttığı ve Kalp yetersizliği nedenli hastaneye yatışları yüzde 26 azalttığı ortaya kondu. Daha sonra Avrupa İlaç Ajansının (EMA) isteği üzerine yapılan  SHIFT çalışması verilerine dayalı analizlerde  ivabradinin kalp hızı 75 vuru/dk üzerinde olan KY olgularında tüm nedenli ölümlerde de ek yüzde 17 nisbi risk azalması sağladığı gösterildi.

Kalp yetersizliği Kılavuzlarına girdi
Bu veriler 2012 yılında yayınlanan ve halen kullanmakta olduğıumuz Avrupa Kardiyoloji Derneği Kalp yetersizliği kılavuzlarına yansıdı. Yeni kılavuz, Kalp yetersizliğinin  farmakolojik tedavisinde ACE-I, beta-bloker ve mineralokortikoid antagonistlerinin kullanılmasına rağmen semptomatik olan ve ejeksiyon fraksiyonu düşük kalp hızı 70/dk üzerine olan olgularda ivabradin eklenmesinini önerdi. Avrupa kılavuzlarından yaklaşık 1 yıl sonra yayınlanan Amerikan Kalp yetersizliği kılavuzunda ise Amerika Birleşik Devletlerinde ivabradinin pazarlanmaması nedeniyle yer almadı.   

İvabradin ejeksiyon fraksiyonunu arttırıyor
Kalp hızı azalması ile prognoz ve hastane yatışlarındaki olumlu etkinin nedenselliğini araştıran çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalarda ivabradin verilen olgularda kalp atım hacminin arttığı ve bu artışın uzun dönemde devam ettiği, sistolik ve diastolik fonksiyonların olumlu etkilendiği ve bunun sonucunda kardiyak ‘out-put’ un arttığı ve sol ventrikül sistolik ve diastolik volüm indekslerinin azaldığı, ejeksiyon fraksiyonunun arttığı gösterildi.

FDA’den onay aldı
Bu arada Avrupa ve Türkiye de ivabradin kullanımı ile ilgili klinik deneyim arttı. Beta- blokerle birlikte ivabradin kullanımının nasıl olması gerektiği, ne zaman ivabradin başlanması gerektiği, beta-bloker dozlarının klinik pratikte ne kadar olduğu gibi sorulara daha net yanıtlar verilebilmeye başlandı.
Son olarak, ivabradinle ilgili verilerin analiz edilmesi sonrası geçtiğimiz ay içinde FDA (Food and Drug Agency) tarafından kalp yetersizliği olgularında ivabradin kullanımıyla ilgili FDA onayı verildi. Bu onayla birlikte, muhtemelen bir sonraki Amerikan kılavuzlarında, Avrupa kılavuzlarında olduğu gibi KY tedavisinde ivabradin yer alacak gibi gözükmektedir.”
 

ivabradin
fda onayı
kalp yetmezliği
kalp yetersizliği
prof.dr.oktay ergene
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir