Medimagazin logo

‘Jinekolojik kanserde robotik cerrahi avantajlı’

Amerikalı Jinekolog Prof. Dr. John Boggess, ''Robotik cerrahi, diğer tekniklere göre ameliyat sonrasında ortaya çıkan az komplikasyonları ile tercih ettiğimiz bir yöntem'' dedi.
‘Jinekolojik kanserde robotik cerrahi avantajlı’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA - Jinekolojik onkolojide robotik cerrahiyle yaptığı operasyonlarla adını duyuran Prof. Dr. John Boggess, Antalya'daki 13. Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongresi'ne katıldı. Bu alandaki son teknikleri Türk meslektaşlarına anlatan Prof. Boggess, “Robotik cerrahi rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinde diğer tekniklere göre ameliyat sonrasında ortaya çıkan az komplikasyonları ile tercih ettiğimiz bir yöntem'' diye konuştu.

Robotik cerrahiyle hastanın daha hızlı iyileştiğine dikkati çeken Boggess, ''Cerrahi operasyonun beden üzerinde yarattığı etkiyi azaltmak bizim görevimiz. Robotik cerrahi sayesinde hasta ameliyatın ardından hastaneden daha erken çıkıp daha çabuk işinin başına dönebiliyor. Bu da ekonomik anlamda bir avantaj sağlıyor'' dedi.

OBEZ HASTALARDA ETKİLİ
Prof. Dr. John Boggess, obez kişilerde açık cerrahiyle gerçekleştirilen operasyonlarda pek çok komplikasyonun gelişebildiğini ve 3-5 günde iyileşebilecek bir hastanın bu komplikasyonlar nedeniyle zaman zaman bir ay hastanede kalabildiğini söyledi.

Robotik cerrahiyle bu komplikasyonlarda ciddi azalma yaşandığını anlatan Boggess, ''Laparaskopik yöntemi jinekolojik kanseri bulunan hastalarda kullanmak zor. Bu nedenle obez hastalarda daha çok robotik cerrahiyi kullanmaktayız'' ifadesini kullandı.

‘jinekolojik
kanserde
robotik
cerrahi
avantajlı’
Yorum (1)
ky
Boşuna mı para harcıyoruz? Doç.Dr.Çağatay BARUT, MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER Salı, 05 Haziran 2012 ABD’de Sağlık Reformu Yasası’nın “da Vinci robotu” ve benzeri icatları desteklemeyeceği, koruyucu hekimlik uygulamalarına vurgu yaparak, gerçek tıbbi icatlara tam koruma sağlayacağı kaydedildi Tıpta kullanılan bazı teknolojik icatların, hastaların sağlık durumları üzerinde iyileştirici bir etkisi olmadan maliyetleri arttıran sahte icatlar olduğu ileri sürüldü. Gösterişli, dört kollu bir robot olan “da Vinci” prostat cerrahisi gibi ameliyatlar için bir teknolojik atılım olarak lanse edilmişti. Üreticileri, potansiyel olarak çok daha az ağrı çekme, daha kısa süre hastanede yatma ve günlük yaşama çok daha kısa sürede dönme gibi faydaları olacak kusursuz bir tedavi vaadinde bulunmuştu. Sağlık Reformu Yasası’na muhalif olan kesim tarafından tam da etkileyici görünen bir icat olarak tanımlanan robotun, yeni cihaz ve ilaçların maliyet kontrolü ve etkinliği nedeniyle yeni yasa tarafından engelleneceği iddia edildi. Wisconsin Senatörü Ron Johnson, yeni yasanın yaratıcılığı özendirmek yerine baltaladığını iddia etti. Bir milyon dolardan daha yüksek bir maliyeti olan “da Vinci robotu” gibi icatlar söz konusu olduğunda muhaliflerin haklı olduğuna dikkat çekilirken, söz konusu robotun prostat kanseri tedavisi sonuçları üzerine etkilerinin henüz herhangi bir randomize klinik çalışma ile gösterilmemiş olduğu ifade ediliyor. 2009 yılında yapılmış bir çalışmada, robotik cerrahi uygulanan hastaların hastanede kalış sürelerinin kısaldığı ve kan kaybı gibi cerrahi komplikasyonlarla daha az karşılaştıkları belirtilirken, bu hastalarda ilerleyen dönemlerde inkontinans ve erektil disfonksiyon gibi sorunların daha sık ortaya çıktığı saptandı. Robotik cerrahi uygulanan farklı türdeki kanser hastalarında da benzer sorunların meydana geldiği ifade edildi. Yeni Sağlık Reformu Yasası’nın, buna benzer icatları desteklemeyeceği belirtildi. Ancak Yasa’nın hastanelere enfeksiyonları, tıbbi hataları ve yeniden başvuruları azaltmak için teşvikler sağlayacağı, doktorlara tıbbi icatların karşılaştırmalı etkinliğiyle ilgili daha fazla bilgi vererek ve koruyucu hekimlik uygulamalarına vurgu yaparak, gerçek tıbbi icatlara tam koruma sağlayacağı kaydedildi. Bunların çok gösterişli olmadığı, hatta hastaların bunların farkında dahi olmayabileceği, ancak sağlık hizmetlerine olumlu katkı yapacağı ve maliyetleri düşüreceği ifade edildi. Kaynak: http://opinionator.blogs.nytimes.com
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir