Medimagazin logo

JAMA: Cerrahların profesyonel olmayan davranışlar sergileme olasılığı daha yüksek

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, cerrahların profesyonel olmayan davranışlar sergileme olasılığının diğer doktorlara kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Çalışma, cerrahi ortamların stresli doğası ile yoğun ekip çalışmasının bu duruma katkıda bulunan faktörler olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
JAMA: Cerrahların profesyonel olmayan davranışlar sergileme olasılığı daha yüksek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN -  6 Haziran'da JAMA Network Open'da yayımlanan bir çalışma, hekimler arasında profesyonel olmayan davranışlar konusunda en sık rapor edilen grubun cerrahlar olduğunu, pediatrik ortamlarda çalışanların ise bu tür raporlarla karşılaşma olasılığının en düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Medscape'e göre; 193 hastane ve muayenehanede 35.000'den fazla hekimin katılımıyla gerçekleştirilen ve Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. William O. Cooper tarafından yürütülen çalışmada, Hasta ve Profesyonel Savunuculuk Merkezi'nin (CPPA) İş Arkadaşı Gözlem Raporlama Sistemi'nden (CORS) elde edilen veriler kullanıldı.

Bu sistem, iletişimden mesleki sorumluluğun ihmaline kadar uzanan profesyonel olmayan davranış vakalarına ilişkin raporları topluyordu.

Sebebi stresli çalışma ortamı

Araştırmacılar, hekimlerin %10'undan daha azının en az bir profesyonel olmayan davranış raporu aldığını ve sadece %1'inin 2018'den 2022'ye kadar olan çalışma dönemi boyunca bu tür raporların bir modelini gösterdiğini buldular.

Özellikle cerrahlar, yoğun ekip çalışması ve yüksek riskli durumlar içeren çalışma ortamlarının yüksek stresli doğası nedeniyle daha sık raporlandı.

İletişim sorunları, ihmal..

Mount Sinai'deki Icahn Tıp Fakültesi'nden Dr. Daniel Katz, "Cerrahlar üst düzeyde performans göstermeleri için büyük bir baskı altındadır" dedi ve ekledi: "Durumlar ters gittiğinde, bu durum hayal kırıklığının artmasına ve olumsuz davranışlara yol açabilir."

En sık bildirilen davranışlar arasında iletişim sorunları ve mesleki sorumlulukların ihmal edilmesi yer alıyordu. Ayrıca, meslektaşlar ile yaşanan sorunlar ve mesleki görevlerin göz ardı edildiği durumlar da bulunuyordu.

Hasta komplikasyonlarını artırabilir

Çalışma, profesyonel olmayan davranışların kişiler arası sorunların ötesinde daha geniş etkileri olduğunun altını çizdi: Ekip dinamiklerini tehlikeye atabilir, hasta komplikasyonlarını artırabilir ve artan malpraktis iddialarına katkıda bulunabilir.

Dr. Katz, bu sorunların ele alınmasının, sağlık çalışanlarının karşılaştığı baskıları hafifletmek için sistemsel değişiklikler gerektirdiğini vurguladı.

cerrah
hekim
jama network open
Yorum (1)
dr.ceyar
25 yıllık cerrahım ...25 yıl öncesine göre 25 kat daha iyi ameliyat yapıyorum ama 25 kat daha korkak ve daha defansifim!!!!
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir