Medimagazin logo

İsveçli 3 bilim adamı rahim nakli için geldi

İsveçli 3 bilim adamı, dünyada kadavradan ilk rahim naklinin gerçekleştirildiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesine konuk oldu. Konuk bilim adamlarından Ceasar Diaztgarcia, nakil yapılan kadının genç ve sağlık olmasının ameliyatın başarı şansını yükselttiğini söyledi.
İsveçli 3 bilim adamı rahim nakli için geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, düzenlediği basın toplantısında, son bir yılda çift kol ve rahim naklini başaran üniversite olma şansını yakaladıklarını ifade etti. Prof. Dr. Kurtcephe, rahim nakli konusunda ülkelerinde 10 yıldır hayvanlar üzerinde deneyler yapan İsveçli bilim adamları Ceasar Diaztgarcia, Matts Brannstrom ve Christropher Friman'ın bilgi alışverişi için üniversiteye konuk olduğunu kaydetti.
     Kurtcephe, ameliyatı gerçekleştiren ekibe insanlık adına teşekkür ettiğini belirterek, Türkiye'de organ bağışı kültürünün gelişmesi gerektiğini söyledi. Bugüne kadar yakınlarının organlarını bağışlayanlara da teşekkür eden Kurtcephe, halkı daha çok organ bağışı yapmaya davet etti.
    
     -''Rahim nakli için dünyada en çok çalışan ekip''-
    
     Basın toplantısına katılan ve nakilleri gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan da konuk bilim adamlarının rahim nakli için dünyada en çok çalışan ekip olduğuna dikkati çekti.
     İsveçli ekibin 10 yıldır bu konuda çalışmalar yürüttüğünü bildiren Özkan, kendi gerçekleştirdiği operasyonda da onların çalışmalarından çok yararlandığını vurguladı. Özkan, ''Onlarla bilgi alışverişi yapabileceğimiz için çok mutluyuz'' diye konuştu.
     İsveçli bilim adamı Matts Brannstrom, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yapılan ameliyatı ''çok büyük bir başarı'' olarak nitelendirdiklerini, bu naklin çocuk sahibi olamayan çok sayıdaki kadın için umut olacağını söyledi.
     Ceasar Diaztgarcia, bir soru üzerine, rahim nakli yapılan 21 yaşındaki Derya Sert ile tanıştıklarını, kendisinden de önemli bilgiler aldıklarını anlattı. Diaztgarcia, ''Hasta genç ve sağlıklı. Bu da ameliyatın başarı şansını yükseltiyor'' dedi.
     Dünyada ilk rahim naklinin, canlı bağışçıdan olmak üzere Suudi Arabistan'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Diaztgarcia, başarısızlıkla sonuçlanan bu ameliyatın üzerinden 10 yıl geçtiğini söyledi. Diaztgarcia, Antalya'daki ameliyatın kadavradan alınan organla yapılmasını çok önemsediğini vurgulayarak, ''Başarısı düşük olsaydı, 10 yıl daha beklemek zorunda kalacaktık'' diye konuştu.
     Diaztgarcia, İsveç'te laboratuvar çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da rahim nakline ihtiyacı olan 20 kadını incelediklerini ve içlerinden 6-7'sine rahim nakli için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.
    
     -''İlk nakli Çin'den bekliyorduk''-
    
     İsveçli bilim adamları, ülkelerinde deneylerini sürdürürken, Akdeniz Üniversitesinin böyle bir nakil için hazırlık yaptığını duymadıklarını belirterek, dünyada ilk rahim naklinin Çin'de olacağını düşündüklerine dikkati çektiler.
     Konuk bilim adamları fare, sıçan ve koyunlar üzerinde yaptıkları rahim naklinden sonra yüzde 50-70 oranında gebelik elde ettiklerini belirterek, insanlarda yapılan nakillerde bir yıldan önce gebelik önermediklerini söylediler.

i̇sveçli
3
bilim
adamı
rahim
nakli
için
geldi
Yorum (1)
mete
Ne acı bi tablo, ilk nakli çin 'den bekliyorduk. İsveçli bilim adamları herzamanki gibi dalgasını geçmiş. Ülkemizin sağlık sektörünün geldiği nokta. Adamlar 20 yıldır hayvan deneyleriyle inCelemişler acaba problem olurmu diye, sanki adamlar yapmayı bilmiyor. bizimkiler şak diye yaptılar. Doğacak çocuk özürlü olursa sorumlusu kim olacak, bugün alkışlayan şak şakçılar ozaman nediyecekler acaba. Tarihçiden rektör yaparsan yakında herşeyin nakline izin verir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir