Medimagazin logo

İstanbul'da hekimler eylemde: '14 Mart'ı bayram gibi kutlayacağımız günleri bekliyoruz'

14 Mart Tıp Bayramı'nda İstanbul Tabip Odası, DİSK ve çok sayıda sağlık sendikasına bağlı sağlık çalışanı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde toplandı. Yürüyüşün ardından ortak basın açıklamasını grup adına İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip yaptı.
Kaynak: DHA
İstanbul'da hekimler eylemde: '14 Mart'ı bayram gibi kutlayacağımız günleri bekliyoruz'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanları, taleplerini dile getirmek için İstanbul Tabip Odası, DİSK ve çeşitli sağlık sendikaları İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 500 kişilik grup hastane bahçesindeki yürüyüşün ardından basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Bugün 14 Mart Tıp Bayramı, bugünü bayram tadında geçirmemiz gerekirken ne yazık ki, görevdeyiz haklarımız için mücadele ediyoruz" dedi.

Saip, "Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getiren bu çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz" diye konuştu.

"3 günlük bir sessizlik ilan ediyoruz"

Aynı saatlerde Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaklaşık 150 sağlık çalışanı toplandı. 3 günlük greve başladıklarını belirten grup adına basın açıklamasını Hekim-Sen Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi temsilcisi Özlem Fidancı yaptı. 

Özlem Fidancı, "Bizler pandemi döneminde aylarca evine gidemeyen, hamile eşini yalnız bırakmak zorunda kalan, anne baba diyen çocuğunu kapı arkasından izleyenleriz. Bizler insanların kaçtığı izolasyon alanlarında çalışan fedaileriz. 3 günlük bir sessizlik ilan ediyoruz. 14 Mart Tıp Bayramı'nı bayram gibi kutlayacağımız günlerin ise bir an evvel gelmesini ümit ve şevkle bekliyoruz." şeklinde konuştu. 

Taksim'de polisle doktorlar arasında arbede 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İstanbul Tabip Odası üyesi bir grup doktor, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakmak için Taksim Meydanı'nda bir araya geldi. Çelenk töreninden sonra basın açıklaması yapacaklarını belirten doktorlar, demir bariyerlerle kapatılan anıt alanına girmek isterken polis tarafından durduruldu. Meydanda basın açıklaması yapılmasının yasak olduğunu gerekçe göstererek doktorları anıta sokmayan polis, sadece çelenk koymak isteyenlerin içeri girebileceğini söyledi. Bu sırada, içeri girmek isteyen doktorlar ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Arbede sırasında 89 yaşındaki Op. Dr. Erdinç Köksal yere düştü.

 

 

Polisle bir süre tartışan doktorlar, protesto amacıyla, çelenkleri demir bariyerlerin önüne bıraktı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "Bugün burada, 14 Mart'ın 102'nci yıldönümünde, her yıl yaptığımız gibi taleplerimizi içeren,14 Mart'ın anlamını bildiren bir açıklama yapmak ve çelenk koymak için 3-5 kişilik sembolik bir heyetle buraya geldik. Bize, 'Çelenk koymanızda bir sakınca yok, ancak konuşamazsınız' denildi. Biz, konuşamadığımız bir yerde, böyle bir tasarrufta bulunamayız. Bu yüzden engellemelerle karşılaştığımız polis barikatı önüne çelenklerimizi bırakıyoruz. Tüm meslektaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun" diye konuştu.
 

14 mart tıp bayramı
i̇stanbul tabip odası
prof. dr. pınar saip
Yorum (1)
Mesleki Dayanışma
Oyalama Değil Somut Adımlar İstiyoruz: Mücadeleye Devam Türk Tabipleri Birliği, tabip odaları öncülüğünde binlerce hekim ile birlikte aylardır yürüttüğümüz mücadelemiz 14-15 Mart Büyük G(ö)REV’i ile sadece hekimler, sağlık çalışanları tarafından değil toplumun tüm kesimleri tarafından ilgiyle izlenen ve desteklenen toplumsal eylem halini almıştır. Eylemlerimizin etkisi yönetenleri taleplerimize yönelik değerlendirme yapmaya zorunlu kılmıştır. Bu çerçevede bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir açıklama yapılmıştır. Yapılan açıklamada bakanın bizzat kendi mektubunda düzenlemelerin aslında çok kolay yapılabileceği söylense de bugün itibari ile henüz somut bir adımın olmadığını görüyoruz. Bugün yapılan açıklama niyetin ötesine geçememiştir. 2021 yılı aralık ayında Meclis’te kabul edilen düzenlemenin iktidar partisi tarafından geri çekildiğini biliyorken, yapılan niyet beyanlarını somut adım olarak değerlendirmiyoruz. Aylardır emekli hekim ücretlerini de etkileyecek 7.200 ek gösterge talebimizin dikkate alınmaması bile, açıklanan niyetlerin bizler için yetersiz kalacağını ve adeta bir oyalama olduğunu kanıtlar niteliktedir. Malpraktis ve şiddet yasasına yönelik yapılan açıklamaların, Türk Tabipleri Birliği’nin uzun süredir yaptığı önerileriyle uyumlu olduğu görülmektedir. Bu yasal sürece yönelik gözümüzün Meclis’in üzerinde olduğunu ve düzenlemelerin acilen Meclis gündemine getirilmesini beklediğimizi, istediğimiz çerçevede yasalaşması halinde olumlayabileceğimizi şimdiden kamuoyuna açıklıyoruz. “Ben hekimlere iğne bile yaptırmam”, “Hekim efendi dönemi bitti”, “Gidiyorlarsa gitsinler” açıklamalarından hekimliğin değerini bilen açıklamalara gelmeyi önemli bulmakla birlikte, Cumhurbaşkanı’nın hekimlere yönelik bir özür borcu olduğunu hatırlatmayı da tarihsel ve mesleğimize meslektaşlarımıza yönelik bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bugün Cumhurbaşkanı tarafından özlük haklarımızı “iyileştirme” vaadiyle yapılan açıklamalar sorunlarımızı çözmekten uzaktır. Hele hele pandemide onbinlerce insanımızı, yüzlerce hekimi ve sağlık emekçisini kaybetmemize neden olan, hekimlerin ve diğer sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını çekilmez hale getiren bu sağlık sisteminin hala savunulması niyetler konusunda aklımızdaki soru işaretlerinin daha da artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak; Türk Tabipleri Birliği olarak, diğer sağlık emek ve meslek örgütleriyle aldığımız iki günlük G(ö)REV eylemini 15 Mart 2022 tarihinde daha da büyüterek yaşama geçireceğiz. Bu anlayışla hekimleri ve diğer sağlık emekçilerini dayanışmayı ve mücadeleyi, halkımıza da bizimle olan birlikteliği büyütmeye davet ediyoruz. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir