Medimagazin logo

İstanbul'da aile hekimliği nasıl işleyecek?

Türkiye'de 62 ilde uygulanan Aile Hekimliği, Kasım 2010'dan itibaren Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da başlayacak.
Kaynak: BUGÜN
İstanbul'da aile hekimliği nasıl işleyecek?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yılsonuna kadar da tüm Türkiye'de devreye girmiş olacak. Aile Hekimliği'nin 13 milyon nüfusu bulunan İstanbul'da uygulanmasına sayılı günler kala İstanbul halkı "İstanbul'da aile hekimliği nasıl işleyecek?" sorusunun yanıtını merak ediyor. Kentte 940 aile sağlığı merkezinde 3 bin 645 aile hekiminin hizmet vereceğini belirten İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İAHDER) Başkanı Dr. Berkant Genç, aile hekimi olarak göreve başlayacak hekimlerin büyük bir bölümün geçtiğimiz günlerde yapılan kurayla belli olduğunu belirtti. Dr. Genç, hekimlerin en kısa zamanda görev yapacakları bölgelerdeki kişilerle tek tek iletişime geçeceğini aktardı.

 

HASTALIKLAR ERKEN EVREDE YAKALANABİLECEK

Aile hekimlerinin kişileri yıllarca takip etmesinin koruyucu sağlık hizmeti açısından çok önemli olduğunu aktaran Dr. Genç, şunları kaydetti: "Sistem sayesinde hekim, hastasını yıllarca takip edebiliyor. Kişide bir hastalık oluştuğunda erken evrede tespit edilebiliyor. Gerekli müdahale yapılabiliyor. Böylelikle koruyucu sağlık hizmeti ön plana çıkıyor. Birinci basamak sağlık hizmetleri hastanelerin yükünü de hafifletiyor."

 

AİLE HEKİMLİĞİ ÜCRETSİZ

Aile Hekimliği sisteminin kişilere pek çok imkan sunduğunu dile getiren Dr. Genç, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların da sistem sayesinde hekime kavuşacaklarını anlattı. Dr. Genç, "Aile hekimliğinde ücretlendirme söz konusu değildir. Herkes aile hekimliğinin verdiği hizmetlerden ücretsiz yararlanabilir. Aile sağlığı merkezlerinde mevcut ya da kurulacak laboratuarlarda yapılan laboratuarlara yollanan tetkiklere ücret ödemez" ifadesini kulandı.

 

SAĞLIK OCAKLARI 'AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ' OLACAK

Aile Hekimliği'ne geçişle birlikte sağlık ocaklarının isimlerinin değişeceğini anlatan Dr. Genç,  "Sağlık ocakları kapanmayacak. İsimleri Aile Sağlığı Merkezi (ASM) olarak değiştirilecek" diye konuştu.

 

DOKTORLAR DA RAHATLAYACAK

Şu anda İstanbul'da birçok hastanenin kapasitesinin üzerinde çalıştığını belirten Dr. Genç, "Şu an İstanbul'da bir hekim ortalama 4 bin 500 civarında hastaya bakıyor. İstanbul'da aile hekimliği sisteminde bir doktor 3 bin  - 3 bin 500 hastaya bakacak. Ancak hastaların hepsine aynı günde bakmayacağı için çok sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bu nedenle doktora büyük bir yük getireceğini düşünmüyoruz" dedi.

 

AİLE HEKİMİMİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinden Aile Hekimim kim bölümünü tıklayıp, TC kimlik numaranızı yazarak öğrenebilirsiniz.

 

AİLE HEKİMİNİ DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ

Hastanın hekiminden memnun olmadığı takdirde değiştirme imkanının da bulunduğunu anlatan Dr. Genç, "Aile hekimliğiyle ilgili şikayetler de il sağlık müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler" diye konuştu.

aile hekimliği
istanbul
nasıl işleyecek
Yorum (2)
burhan ucucu
İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İAHDER) Başkanı Dr. Berkant Genç, araştırıp, soruşturmadan, pembe pembe konuşuyor. Çok tecrübesiz acaba il sağlık müd. yardımcısı mı? istanbul daki aile hekimliğini seçecek doktorlara kolay gelsin : çünkü sırtınız yerden ayrılmaz....
0
Cevapla
Dr.Recep Koç
Aile hekimliğine geçiş İstanbulda doktor beyin anlattığı şekilde çok basit ve kolay olmayacak. sorunlu ve sancılı olacak. bunların üstesinden gelebilmek meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarını koruyabilmek halkımızın en iyi şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayabilmek amacıyla 2300 üyesinin bulunduğu aile hekimiyiz mail grubu içinden İSTANBUL AİLE HEKİMLİĞİ DERNEĞİNİ KURDUK (İSTAHED) arkadaşlarımızdan gelen düşünce ve önerilerle çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir