Isparta'da 200 dönümlük Sümer Halı Fabrikası arazisi üzerine yapılması düşünülen ve 2 yıldır tartışmalara neden olan sağlık kompleksi konusunda son aşamaya gelindi. Belediyenin imarda değişiklik yaparak araziyi sağlık alanı olarak tescillenmesi gerekiyor. Konu, bir ay önce imar komisyonuna havale edildi, ancak şu ana kadar meclis gündemine getirilmedi.
AK Parti Isparta Milletvekili Sait Dilek, şehre yapılacak olan 600 yataklı sağlık kompleksinin kamu-özel ortaklığı ile yapılmasının gündemde olduğunu söyledi. Projeye Memorial Sağlık Grubu, Limak firması ile birlikte İspanya, Avusturya ve Hollandalı firmaların talip olduğunu belirten Dilek, birçok ilin bu yöntemle hastane yaptığını hatırlattı.
Dilek, yeterince zaman kaybedildiğini ifade ederek, "Biz her zaman kapımızın açık olduğunu, hastanenin nasıl yapılabileceği konusunda öneri beklediğimizi söyledik. Ancak, şimdiye kadar hiç kimseden bir ses çıkmadı. Kamu özel ortaklığı konusunda birçok il projesini hayata geçirirken, biz hala yerimizde sayıyoruz. Türkiye'den bazı firmalarla birlikte dışarıdan bazı uluslararası firmalar projeye talip. Ancak, belediyenin, hastanenin yapılacağı arazi için imar değişikliğini yaparak onaylaması gerekiyor. Bundan sonra ihale sürecine geçilecek." diye konuştu.
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada projeyi hiç bir zaman engelleyici bir girişim içinde olmadıklarını, aksine desteklediklerini ifade eden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da "Bizim de fikrimiz var. Söyleyeceklerimiz var. Ayrıca, belediye sadece benden ibaret değil. Komisyonlarım, kurallarım ve meclisim var. Ortak kararla sonuçlarını ağustos meclis oturumları sonrasında açıklayacağız." ifadelerini kullandı.
Sağlık Müdürü Süleyman Önal da yapılacak olan hastanenin 600 yatak kapasitesinin 2040 yılına kadar yeteceğini söyledi. Yatak rakamlarının, bilimsel verilerden yola çıkarak hazırlandığını ifade eden Önal, bazı çevrelerin Isparta'nın yatak kapasitesinin 850 olduğu gerekçesiyle yeni projenin yetersiz olması gibi bir gerekçe ile karşı çıkmasını anlamsız bulduğunu belirtti. Önal, "Isparta'nın klinik sayısı 850, ancak kullanımı yüzde 60. Yani kapasitenin yüzde 40'ı şu an atıl vaziyette. 600 klinik kapasitesi Isparta'nın 2040 nüfusu ölçü alınarak yapıldı." dedi.
AK Parti İl Başkanı Belediye Meclisi İmar Komisyonu üyesi Mehmet Uğur Gökgöz de komisyonlara havale edilen projenin artık son aşamaya geldiğini belirterek, üyelerin oyuna sunulması gerektiğini kaydetti. Muhalefetin mecliste projeyi hep geciktirmeye çalıştığını iddia eden Gökgöz, şunları söyledi: "Artık iş son noktasına geldi. Proje değişikliğinin mecliste onaylanmaması durumunda Bayındırlık Bakanlığı tarafından proje direk onaylanarak ihale sürecine geçilecek."
Kamu Özel ortaklığı ile yapılacak olan Isparta Sağlık Kompleksi Projesi'ne göre; 8 ayrı hastane inşa edilecek. Onkoloji, Kadın, Doğum, Çocuk, Kardiyoloji Kalp Damar, Ortopedi, Nörolojik Bilimler, Psikiyatri, Rehabilitasyon ve Genel Hastane şeklinde yapılandırılacak. Hastane yine Sağlık Müdürlüğü yönetiminde olacak. Kompleksi yapan şirketler, medikal alanlar otel ve ticari alanları işletecek. Özel sektör 15 yıl sonra bu alanlardan çekilecek.