Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Tam Gün'e karşı çıkan hocalar arasındaki tartışmada yeni boyut... 25 gün önce Akdağ'ı ziyaret eden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli 4 profesörün, 'Bizi toplum önünde itibarsızlaştırmayın' talebinde bulunduğu, rapor sundukları ortaya çıktı. Akdağ bu görüşmeden sonra AKŞAM'a verdiği röportajda, 'Bir üniversitemizden üç arkadaşı çağırdım, konuştuk. Biri dedi ki neoliberal politikalar falan. Biz sosyal adaletçi bir politika izliyoruz. Bunu söyleyen hocamızın da dışarıyla ilişkisi var. Hem vatandaştan ameliyat için 5 bin lira alacaksın hem de sosyalist olacaksın. Sevsinler sizin sosyalizminizi' demişti. 26 Aralık'taki görüşmeye Prof. Dr. Haluk Özen, Prof. Dr. Okan Akhan, Prof. Dr. Hakan Orer ve Prof. Dr. Dicle Orhan'ın katıldığı öğrenildi. Hocalar, önerileri içeren bir dosya da götürdü. İlk sırada şu madde yer aldı: 'Geleceğin hekimlerini yetiştiren ve mesleki başarılarıyla örnek alınan tıp fakültesi öğretim üyeleri, polemiklerle toplum önünde itibarsızlaştırılmamalı ve değersizleştirilmemeli' Talepler şöyle:
- Gereklilikleri karşılamayan tıp fakültelerinin eğitim verme yetkileri akademik kadroları tamamlanana kadar kaldırılmalıdır. Kontenjanlarının eğitim altyapısını zorlayacak şekilde artırılmasına son verilmeli.
- Performans sistemi cerrahi işlem ve tetkik sayısında artışa neden olmasının yanı sıra öğretim üyelerini hasta ve öğrencilere yeterli zaman ayıramayacakları hizmet ağırlıklı çalışmaya zorlamaktadır.
- Asistan hekimlerin çalışma koşulları uluslararası normlara uygun şekilde düzenlenmelidir.
- Bakanlığa bağlı sağlık kurumları ile tıp fakültelerinin işlevlerinin farklı olduğu kabul edilmelidir. Tıp fakültelerinin temel görevinin eğitim ve araştırma olduğu dikkate alınmadan özerkliği göz ardı edilerek yapılacak uygulamaları sakıncalı buluyoruz.
- Bilimsel ve idari özerklik bağlamında üniversite hastanelerinin Bakanlık'ça işletilmesine yönelik girişimleri üzüntü ile izliyoruz.
- Öğretim üyesi hekimlerin 'rapor, reçete yazma ve hasta tedavi etme haklarının' ellerinden alınması tıp eğitiminde telafisi mümkün olmayan açıklar yaratacaktır.
- Tıp fakültelerinde performans sistemi, çalışanların hak ettikleri ücreti alamamalarına, ücret eşitsizliği oluşturarak çalışma barışının bozulmasına neden olmaktadır.
- Üniversite hastaneleri, genel bütçeden destek sağlanarak kamusal hizmet anlayışıyla yönetilmeli.
Başsavcılara duman uyarısı
AKDAĞ, en çok ihlalin bakanlıkların merkez hizmet binaları, valilik ve belediyelerdeki odalarda olduğunu kaydeti. Akdağ, adliyelerde sigaraya müsamaha gösterenleri duyarlı olmaya çağırdı: Adliye binalarındaki denetimlerde sıkıntı çekiliyor. Başsavcılarımızı hassas olmaya davet ediyorum.
Paketlerdeki fotoğraflar büyüyor
SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, sigaraya karşı yeni eylem planı hazırlandığını belirtti. 'Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un 4. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıya katılan Bakan, sigara paketlerindeki uyarı resimlerinin biraz daha büyük olması için yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi. Bakan Akdağ şöyle devam etti: Bir sigara markasının, sigara dışında başka bir üründe de kullanılmasını önlemek için bu yasa tasarısı üzerinde çalışıyoruz. 5 yıllık eylem planımızın aşağı yukarı sonuna geldik. Yeni bir eylem planımızı hazırlıyor. Dünyanın en başarılı ülkeleri arasına girdik. DSÖ'nün raporlarında 4. sıraya oturduk. 2008'de yüzde 31'lerde olan sigara kullanımı 2010'da yüzde 27'lere düştü.