Medimagazin logo

Her hastanede ayrı ayrı Tomografi ve MR çektirme dönemi sona eriyor

Artık hastaneler ortak sistemde çekilen tomografi ve MR filmlerini görebilecek. Hastalara gereksiz yere radyasyon yüklemesinin de önüne geçilmiş olacak.
Her hastanede ayrı ayrı Tomografi ve MR çektirme dönemi sona eriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Her gidilen hastanede yeni baştan tomografi ve MR istenmesi bütün hastaların ortak şikayeti. Bu durum artık son buluyor. Vatandaşın hastaneler arasında dolaşırken gereksiz yere tomografi ve MR çektirmesinin önüne geçilecek.

 
SGK yeni bir uygulama başlatıyor. Kurulan ortak sistemle herhangi bir hastanede çekilen tomografi ve MR'lar bütün devlet ve özel hastanelerin bilgisayarlarından görülecek.
 
Son yıllarda tomografi ve MR çekimlerinin adeta patlaması SGK'yı çözüm bulmaya sevk etti. Ortak sisteme geçilmesiyle hem vatandaşın bu işlemleri sık sık yaptırması yüzünden karşılaşacağı radyasyon yüklenmesi gibi sağlık sorunlarından kurtulması, hem de SGK'nın gereksiz ödemelerle karşılaşmaması hedeflendi.
 

Tomografi çekimi normal bir röntgenden 100 kat daha fazla radyasyon yayıyor. Beyin tomografisinde yaklaşık 400 akciğer filmi kadar radyasyona maruz kalınıyor. Bu zararları nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde tomografi çekiminde hasta için 6 ay sınırı uygulanırken Türkiye'de sınır yok. Aynı gün içerisinde hasta birden fazla tomografi ve MR çektirebiliyor.

her
hastanede
ayrı
ayrı
tomografi
ve
mr
çektirme
dönemi
sona
eriyor
Yorum (3)
IRGAT
hasbelkader bi hastaya tomoğrafi çekmediğin için kelalaka bir hastalığı atla bakayım... O ZAMAN BAKANLIĞIN DÜRÜST MEMEURLARIDA BANA ATLASIN...!!!
6
Cevapla
ali
Fikir çok güzel, ancak 0.5 teslalık cihazın çektiği MR ile 1.5 teslalık MR cihazı ile alınan görüntüleri aynı kalitede düşünebilirmisiniz? O zaman kalitesiz çekimlerin önüne geçilmesi gerekiyor, yoksa bu yapılan uygulama hastaları madur edecektir. Ben bu MRa bakarak sana MS tedavisi başlayamam dediğim zaman hasta ne yapacak, ben ne yapacağım? Lütfen bu konuyu düşünsünler.
7
Cevapla
Metin Özkan
Bence bu uygulama daha akılcı hale getirilmeli. Örneğin kanser hastalarında kanser tedavisi vermeyen yada tanısal işlem yapamayan özel hastanelerde ileri tetkiklerin yapılması kısıtlanmalı. Böylece bu tetkiklerin tekrar tekrar yapılmasının önüne geçilmiş olur. Yoksa daha önceki yorumcuların da söylediği gibi tanısal ve tedavi hizmeti veren merkezler kalitesiz çekimlerin önceden yapılmış olmasından dolayı zor durumda kalır.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir