BURSA-Sağlık-Sen Bursa Şubesi'nin Muradiye Devlet Hastanesi'ndeki sendika odası, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş tarafından açıldı. 9 yılda sağlık alanında yapılan yatırımları takdir etmemenin mümkün olmadığını kaydeden Memiş, 9 yılda 74 milyonun aldığı sağlık hizmetinde ciddi bir kalite artışı olduğunu kaydetti. Memiş, "Sağlık çalışanlarının özlük haklarında ve ücretlerinde ciddi bir iyileşme yapılmadı. Sağlık çalışanlarının da özlük haklarının artırılmasını talep ediyoruz. Memurlara toplu sözleşme hakkı verilmesi için mücadele ettik. Anayasa değişikliğine açık açık evet dedik. Bununla birlikte bu sene normalde toplu sözleşme masasına oturmamız gerekirken, ikinci mevzuat çıkmadığı için oturamadık. 1 Ekim'de meclis açılır açılmaz, ikinci mevzuatla alakalı toplantının bir an evvel yapılması ve bu sene bütçe belirlenmeden önce toplu sözleşme masasına oturmayı talep edeceğiz" diye konuştu.
"YANGINDAN MAL KAÇIRILIR GİBİ KANUN ÇIKARILMASIN"
Kamu Hastane Birlikleri Kanun tasarısı ve Teşkilat Kanunu'nun ayrı ayrı değerlendirilmesini istediklerini ifade eden Memiş, "Bu yasanın gizli kapaklı bir şekilde hazırlanması elbette doğru değil. Yangından mal kaçırılır gibi yasa hazırlanıp kanun hükmünde kararname ile çıkartılması kabul edilir değil. Biz bu konunun tartışılmasını, paylaşılmasını istiyoruz" diye konuştu.
"122 BİN HEKİM AÇIĞI VAR"
Türkiye'de yapılan araştırmaya göre 122 bin hekim açığı olduğunu kaydeden Memiş, yurt dışından gelen hekimlere karşı olduklarını söyledi. Memiş sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bizim kendi beyin gücümüz, kendi insan gücümüz var. Biz daha önceki dönemlerde de tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılmasını talep etmiştik. Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ün girişimleriyle birlikte birkaç yıl önce 5 bin mezun veren tıp fakülteleri, artık 8 bin 500 civarında mezun veriyor. Ancak biz kendi insan gücümüzün kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Mezun sayısının artmasıyla birlikte bu hekim açığını giderebiliriz. Ülkemizde ihtisas yapan, ülkemizde eğitim gören yabancı hekimlerinin çalışmasına açığız. Bu şekilde 3 bin 500 hekim var. Ancak mevcut düzenle kaliteli hekim çalıştırmak istiyorsanız, bu ücretle çalıştıramazsınız. Yabancı hekimin gelmesine karşı olduğumuzu belirtmek istiyorum"