Medimagazin logo

"Hastaların aklını karıştıracak önerilere gerek yok"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, basında sık sık yer alan “kalp sağlığı için diyet önerileri”nin hastaların zihinlerini karıştırdığını belirterek, mineral, vitamin ve flavonoidlerin hastalara ilaç gibi tavsiye edilmesinin doğru olmadığını kaydetti.
Kaynak: MEDİKARDİYOLOJİ
"Hastaların aklını karıştıracak önerilere gerek yok"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Görenek, doğru beslenme konusunda hekimlerin sorumluluklarını anlattı. Bazı hekimler tarafından, vitaminlerin, minerallerin ve antioksidanların kalp hastalarında ilaç gibi kullanımının ısrarla tavsiye edildiğini üzülerek gördüklerini dile getiren Görenek, “Bu kişiler tarafından televizyon programlarında sunulan diyet önerileri çoğu zaman bilimsel gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Yapılmış büyük bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir ki, anemi  ya da beslenme ile ilgili bir rahatsızlığı olmayan koroner arter hastasına ilaç olarak vitamin, mineral takviyesi yapmanın ya da antioksidanlar vermenin yararı yoktur. Sağlıklı, dengeli beslenen bir kalp hastası, gerekli olan vitaminleri zaten doğal yollarla alacaktır, ayrıca özel bir ilaç ya da takviye alması önerilmemektedir. Kalp hastaları için ‘kışa hazırlık ya da yaza hazırlık diyeti’ diye bir diyet de yoktur. Keşke olsaydı, ne kadar iyi olurdu değil mi?” dedi.

 

Fazladan meyve-sebze tüketmek ölüm riskini düşürüyor

Prof. Dr. Bülent Görenek, meyve-sebze ağırlıklı sağlıklı beslenmenin koroner kalp hastalıklarında ömrü uzatma açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Geçen yıl yayımlanan ve 10 Avrupa ülkesinde 300 binden fazla kişi üzerinde yapılan çok önemli bir araştırmanın 19 yıllık sonuçlarının oldukça çarpıcı olduğuna dikkat çeken Görenek, şöyle devam etti:

 

“Kalp hastalıklarında meyve-sebze ağırlıklı beslenmenin ömrü uzattığı rakamlarla net olarak gösterildi. Avrupa Kardiyoloji dergisinde yayımlanan çalışmanın verilerine göre, 2 porsiyondan sonraki her ilave meyve-sebze tüketimi, koroner kalp hastalıklarından ölümleri yüzde 4 azaltıyor. Diğer bir ifadeyle, örneğin; 5 porsiyon meyve-sebze tüketen bir kişide ölümcül koroner kalp hastalıkları, günde 4 porsiyon tüketenden yüzde 4 daha az bulundu. Günde 8 porsiyondan fazla meyve-sebze tüketenlerde, 3 porsiyondan az tüketenlere göre koroner arter hastalıklarından ölümler yüzde 22 daha az olmaktadır. Yani, porsiyon sayısı arttıkça koroner arter hastalığından ölümlerde ciddi azalmalar oluyor (Bir porsiyon yaklaşık 80 gramlık meyve-sebzeyi ifade etmektedir; bir küçük muz ya da havuç yahut bir orta boy elma). Çalışma sonuçlarına göre İtalya, Yunanistan ve İspanya’da ortalama günlük tüketilen meyve-sebze porsiyonu 5 iken, diğer ülkelerde bu rakam daha düşük bulundu. Bu da, Akdeniz tipi diyetin ve beslenme alışkanlığının önemine dikkat çekmektedir.”

 

Hastaların aklını karıştıracak önerilere gerek yok

Prof. Dr. Bülent Görenek, bilimsel verilerin son derece net olduğunu, bu bakımdan hastaların aklını karıştıracak önerilere gerek olmadığını ifade etti. Görenek, “Hekim olarak bizim bile telaffuzunda zorlandığımız minerallerin, vitaminlerin, flavonoidlerin hastalara ilaç gibi tavsiye edilmesi doğru değildir.” diye konuştu.

 

Kalp hastalarına önerilerinin son derece açık ve net olması gerektiğini belirten Görenek, hekimlerin hastalara bol yeşillik, meyve-sebze ve balık eti yemelerini tavsiye etmeleri gerektiğini ifade ederek, hastaların katı yağlardan ve hamur işlerinden uzak durmalarını, kırmızı eti az tüketmelerini, sigara içmemelerini ve düzenli spor yapmalarını önerdi.

 

Görenek, şunları dile getirdi: “Bunları yapmayıp, işin kolayına kaçarak ‘Ben şu antioksidanı, selenyumu, çinkoyu ilaç olarak alayım, bunlar beni koroner arter hastalığından korur.’ düşüncesi, ne yazık ki doğru değildir. Bu, kişinin kendisini kandırmasıdır, para ve zaman kaybıdır. Bizler de hekim olarak hastalarımıza en doğru bilgileri aktarmak, onları medyadaki popülist yaklaşımlardan uzak tutmak için bilgilendirmekle yükümlüyüz. Hepsinden önemlisi, bizim yanlış söylemlerin içinde olmamamız gereklidir.

bülent görenek
kardiyolog
kalp hastalıkları
diyet
Yorum (2)
drx
hay eline sağlık hocam, ortalık marankizadelere, eraslanlara falan kalmıştı, nihayet aklın ve bilimin sesini duyduk. bu adamların yaptıkları dezenformasyonu hekim olarak bizler bile düzeltemiyoruz.. lütfen daha çok konuşun hocam...
0
Cevapla
Dr.MD
Bu tür konularda gerçekten böyle "bilim insanları"nın konuşması ve bu tür geniş araştırmalara dayanan bilgileri bize vermesi gerekir, sonuçta koruyucu hekimlik bu. Şarlatanların yerine (malesef içlerinde dr lar da var) bu tür Hocalarımızın açıklamada bulunması ve medyada daha fazla yer alması dileğiyle...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir