Medimagazin logo

Hasta ve hekim arasındaki problemleri onlar çözecek!

Yanlış tedavi başta olmak üzere hasta ve hekimler arasındaki problemlerin çözümü için gelişmiş ülkelerde yıllardır uygulanan ombdusmanlık sistemi Türkiye’de de hayata geçiyor.
Kaynak: STAR
Hasta ve hekim arasındaki problemleri onlar çözecek!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gelişmiş ülkelerde uygulanan ‘sağlıkta uzlaşma komisyonu’ Türkiye’de hizmete giriyor. Doktor ve tedavi hatalarıyla ilgili şikayetler öncelikli olarak bu komisyonda ele alınacak ve konunun uzmanları tarafından hata olup olmadığı ortaya çıkartılarak taraflar arasında arabuluculuk yapılacak. Konunun uzmanı olmaması nedeniyle uzayan yargı süreçlerinin de önüne geçilmiş olacak. Şikayet konusu olayları inceleyen Sağlık Ombudsmanı, eksiklik ve hata görürse tazminat verilmesine hükmedecek. Tazminat ve verilen cezadan memnun olunmaması durumunda ise yargı yolu açık olacak. Komisyonun işleyişi ise etkin sonuç alınabilmesi için olay yeri merkezli olacak. Hatanın yapıldığı iddia edilen hastanede toplanacak Ombudsman heyeti beş kişiden oluşacak.

Doktorun sigortası tazminatı ödeyecek

Tazminat talebinde bulunan kişi, hata yapmakla suçlanan doktor, bir hukukçu, bir sağlık meslek etiği uzmanı, doktorun mesleki sigortasını yapan şirket sorumlusundan oluşacak komisyon, olayı geniş şekliyle ele alacak. Sırf mesleki hatayı araştırmak için ise Yüksek Sağlık Şurası’ndan bilirkişi heyeti belirlenecek. Bilirkişi heyeti geniş kapsamlı rapor hazırlayıp komisyona sunacak. Tazminat hükmedildikten sonra doktorun mesleki hatası varsa meslek sigortası kapsamında sigorta şirketinden tahsil edilecek. Hastanenin bağlı bulunduğu Sağlık Bakanlığı ya da üniversite ise hastaneden kaynaklı hataları tazmin edecek. Bu kurumların temsilcileri komisyona gelip taraf olabilecekler. Uzun yıllar süren yargı süreçlerinin hasta ve doktorlar açısından doğurduğu sakıncalar da hızlı işleyen komisyon eliyle aşılmış olacak. Komisyon olaylarla ilgili kararını birkaç hafta içinde verip tazminat ya da ceza konusunda açıklama yapacak.

hekim
hatasına
sağlık
ombudsmanlığı
sistemi
Yorum (7)
RKTR
1. Bu sistem, karşılıklı rızaya mı bağlı olacak ? Yani taraflardan biri kabul etmezse, hayata geçmeyecek mi ? (Elbette, doktor aleyhine olacağını düşündüğü bir uygulamayı istememe hakkına sahiptir. Yüksek Sağlık Şurası'nın anti-doktor tavrını herkes biliyor. Ve, en fenası da 20 kişilik kurulda sizin branşınızla hiçbir ilgisi olmayan hocalar hakkınızda karar veriyorlar. Örnek: bir Nefroloji vakasında karar verici durumunda olanlar arasında dermatolog, Kadın-Doğumcu, pediatrist, KVC, KBB, nöroşirürjist, vb. vb. bulunabilir. Ama tek bir nefrolog olmayabilir. Şura'nın dışarıdan ilgili branştan jüri / bilirkişi seçme yetkisi mevcut olsa da, buna zorunlu değiller ve sıklıkla seçmiyorlar. Böyle bir şey dünyada görülmedi.) 2. Halen yürüyen tazminat ve meslekten men davaları ne olacak ? 3. Mahkeme-dışı uzlaşma oldu diyelim. Ya da -pek mümkün görünmese de- hekim aklandı diyelim. Hakkında halen yürüyen Ceza (hapis) davaları ne olacak ? Daha önce, sözde "uzlaşma" sisteminin hekimlere nasıl bir tuzak olabileceğini ayrıntılarıyla yazmıştım. Ve yayınlanmamıştı.
0
Cevapla
hf
ne gerek var doktora hekime bizim ulkede 70 milyon doktor hekim var bir kere daha vurun yakinda hekim hastaya dokunmaz hale gelecek
0
Cevapla
volkan
arkadaşlar bu iş böyle gitmez... Ben birazdan özgeçmişimi gösteren bir yazı hazırlayıp T.B.M.Meclisine göndereceğim.Tıp fakültesi diplomalı, B sınıfı ehliyetli olarak ŞÖFÖR kadrosuna başvuracağım.Adamların maaşı bizden yüksek!!!Kronik hastalığı olan vekillerimize düzenli sağlık hizmeti ve şöförlük hizmeti verilir.................
0
Cevapla
DR
her gün terörden kaç vatan evladı sehit oluyor çoğu cocuk .kac vatandas ölüyor . istihbarat cılara dava acılmadıkca. kocası tarafından sidet görüp sikayeti olup katledilen kadınları korumayan savcı hakıme dava acılmadıkca .doktor üzernden bir yere varmaz bu memleket .tv ye bakın kitle ölümleri ile meshur tipik bir ortadoğu ülkesine döndük. onuda bize sorun .
0
Cevapla
volkan
Hukuk sistemimizde açılan CEZA DAVALARI ne olacak???Ceza davası sonuçlanmadan nasıl tazminata hükmedilecek??? Mağdur ya da yakınları tazminat miktarını beğenmeyip yargıya giderse ne olacak???En önemlisi doktor bu kurulun kararını kabul ederse suçu da kabul etmiş olmayacak mı???İş yargıya intikal ederse doktor daha dava başlamadan peşin peşin suçu kabul etmiş olmayacak mı???
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir