Medimagazin logo

Halk sağlığı uzmanlarına üst düzey görev verilsin

HASUDER Başkanı Doç. Dr. İnandı, halk sağlığı uzmanlarına üst düzey görev verilmesi gerektiğini söyledi
Halk sağlığı uzmanlarına üst düzey görev verilsin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı makamında ziyaret etti. Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Akdağ’a Bakanlıktan beklentilerini aktararak, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Halk Sağlığı Müdürlüklerinin yapılandırılmasında özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.


Ziyarette konuşan HASUDER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tacettin İnandı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Halk Sağlığı Müdürlüklerinin kurulmasını, halk sağlıkçılarının görev tanımlarına uygun yerlerde çalıştırılmaları için önemli bir fırsat ve kamu yararı açısından bir şans olarak gördüklerini ifade etti. İnandı, halk sağlığı uzmanlarına, uzmanlıklarıyla bire bir örtüşen Halk Sağlığı Kurumunun her kademesinde üst düzey görev ve sorumluluklar verilmesi gerektiğini söyledi.


Temel sağlık hizmetleri ve birinci basamak sağlık hizmetleri alanında en önemli kurum olacağı öngörülen Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun, halk sağlığını sadece ismen değil, özü itibariyle de benimsemiş bir yaklaşıma sahip olmasını beklediklerini belirten İnandı, şunları kaydetti:
“İllerde kurulacak taşra teşkilatında il halk sağlığı müdürlüğü görevine mutlaka halk sağlığı uzmanları ve halk sağlığı doktoralıları getirilmelidir. Bunun için hazırlanacak yönetmeliklerde Halk Sağlığı Kurumu müdürleri, yardımcıları, il sağlık müdürleri ve yardımcıları, ilçe sağlık müdürleri ve yardımcıları ve diğer sağlık hizmetleri birimi yöneticileri halk sağlığı uzmanları ya da doktoralılarından seçilir. İlde uygun sayıda halk sağlığı uzmanı yoksa, sırasıyla halk sağlığı yüksek lisansı olanlar, ilgili alanda yüksek lisansı olanlar, Sağlık Bakanlığının açtığı sertifika programlarında başarılı olanlar arasından seçilir. Tüm bunlar da yoksa, gönüllü doktorlar arasından seçilir, şeklinde açıkça yazılmalıdır.”
İnandı, daha önceki örgütlenme yapısında yaşanan sorunların tekrarlanmaması için yönetmelikte Kurumun amacına en uygun meslek grubunun halk sağlığı uzmanları ya da en azından yüksek lisans düzeyinde halk sağlığı eğitimi alanlar olduğunu ifade etti. Halk Sağlığı Kurumu müdürlüklerine halk sağlığı uzmanı atanması yaklaşımının liyakat anlayışı ile de örtüşen bir yaklaşım olduğunu dile getiren İnandı, ancak bu yaklaşımla kurum içi ve kurum dışındaki halk sağlığı topluluğunun desteğinin sağlanabileceğini söyledi

İş birliği yapılacak önemli konular var
HASUDER Başkanı Doç. Dr. Tacettin İnandı, dernek olarak halk sağlığı konusunda Bakanlıkla iş birliği yapabilecekleri önemli konular bulunduğunu  belirterek, başta halk sağlığı uzmanı olmak üzere, doktora ve yüksek lisans düzeyinde tıp, veterinerlik, hemşirelik alanlarını da kapsayan bir halk sağlığı insan gücü planının hazırlanmasının önemli bir gereksinim olduğunu kaydetti. Bu çalışmalara halk sağlığı uzmanı insan gücü planının yapılması ile başlanabileceğini dile getiren İnandı, “Ülkemizde ne kadar halk sağlığı uzmanına gereksinim vardır? Mevcut durum nedir? Eğitim olanaklarımız, kapasitemiz nedir? Hedeflerimiz ve bu hedeflerin önündeki engeller nelerdir? Yakın, orta ve uzun vadede ne kadar halk sağlığı uzmanı ihtiyacımız vardır? Bu sorulara cevap veren bir planın hem biz halk sağlığı uzmanları hem de ülkemiz açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
İnandı, bu amaçla Sağlık Bakanlığı ile HASUDER temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulmasını önerdi.


Tacettin İnandı, Türkiye’de halk sağlığı uzmanı sayısının yetersiz olduğunu, buna karşın var olanların da etkin olarak kullanılamadığını söyledi. Halk sağlığı uzmanlarının aldıkları eğitime, bilgi ve becerilerine uygun atamalarının yapılması gerektiğini kaydeden İnandı, “Doktoralı, doçent veya profesör olan ve sahada çalışan halk sağlığı çalışanlarının özlük hakları geliştirilmelidir. Tütün kontrolü kliniklerinde çalışan meslektaşlarımızın yaptıkları muayeneler Sağlık Uygulama Tebliği nedeniyle kabul edilmemektedir. Burada yasa ve tüzükle elde edilmiş olan hak kaybının önlenmesini istiyoruz. Özellikle Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde ‘Sağlık Çalışanlarının Sağlığının Korunması Birimi’ kurulması hastane enfeksiyonları, hastanede hasta yaralanmaları-kazaları, hasta hakları, iletişim, sağlığın geliştirilmesi ve sağlık eğitimi gibi hizmetlerin yürütüleceği ‘Koruyucu Hekimlik’ birimlerinin açılmasına ortam hazırlanması ve meslek hastalıkları hastanelerine ve eğitim araştırma hastanelerine halk sağlığı uzmanı kadrolarının eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz” diye konuştu.
 

halk
sağlığı
uzmanlarına
üst
düzey
görev
verilsin
Yorum (7)
dr taci
üst düzey görev verilmez alınır.güzel demişsiniz il sağlık müd ,tsm sorumlu hekimleri mevzuat olarak önce halk sağlığı uzmanlarınındır.lakin ben hiç yöneticilik yapmak isteyen halk sağlığı uzmanı görmedim.hatta 2006 sonrası hepsi halk sağlığını bırakıp aile hekimliğine geçti.şimdi bakanlık toplum sağlığındaki halk sağlığı uzmanlarını katsayısını 4,5 yapınca istifa eden edene herkes tsm geçecem diye ugraşıyor.işin garibi tsm ye geçipte yöneticilik görevi üslenen yok.sorumluluk alsanda 4,5 çarpan hekim olarak dursanda.yıllarca tsm görevlerini yürüten hekimleri 4,5 çarpan ugruna harcamayın.
1
Cevapla
LÜTFİYE COŞKUN
Sağlık bakanı Mete TAN iken uzmanlık eğitimine başlamıştım.Bize ilerde Sağlık Müdürü olacağımız söylenmişti oysa çoğumuz mağdur olduk.Yıllarca sağlık müdür yardımcılığı yaptım mobbinge uğradım yargı ile göreve dönmekten bezdim yaklaşık üç yılı bulan dönersermayemin verilmemesi ile parasızlığa mahkum edildim.Yargıya tam güvenim vardı onu da sarstılar.Kadınların saçını örtme dertleri dışında beyin emeğimizi düşüneceklerini sanmıyorum.Kadrolaşma uğruna herkesi atarlar ama Halk Sağlığı uzmanlarını akıllarına bile getirmezler.
0
Cevapla
dr veli
sayın dr taci 4.5 olduğundan emin misiniz? Ben katsayıyı 4.5 değil 3.5 olarak biliyorum. eğer yeni bir şey çıktı ise bizim de haberimiz olsun, linkini verebilir misiniz?
0
Cevapla
dr.diler
Halk sağlığı uzmanları olarak çoğumuz zahmetli bir tez dönemi geçirdik.Asistanlığımız boyuncada hakkımız olan usta -çırak ilişkisini göremedik.Mezun olduğumuzdada malesef müdürlükler olsun,diğer birimlerdede çalışırken gerek döner açısından gereksede uygulamalar açısından mobbinge uğradık.İnşallah güzel günler yakında....
6
Cevapla
ned
YÖNETİCİLİK KADROLARI İÇİN HALK SAĞLIĞI UZMAN YA DA DOKTORALI'LARA RESMİ ÇAĞRI YAPILDIĞINI HATIRLAMIYORUM. BUGÜNE KADAR HERHANGİBİR DAL UZMAN'ININ PARTİLİ YA DA TANIDIK OLMASI LİYAKAT İÇİN YETERLİ OLDU. BU GARİP KAYIRMA ESASINA DAYALI SİSTEMDE, KONU İLE İLGİSİZ YÖNETİCİLERİN ALTINDA ÇALIŞIRKEN VE BASİT KONULAR İÇİN DAHİ DİRENÇLE KARŞILAŞARAK BUNALAN HALK SAĞLIĞI UZMANLARININ AİLE HEKİMLİĞİ'NE KAYMASINA ŞAŞIRMAMAK GEREKİR. EĞER SİSTEM DOĞRU İŞLESE İDİ: AİLE HEKİMİ OLMAK İSTEYEN HALK SAĞLIĞI UZMAN YA DA DOKTORALI HEKİME "SİZİ YÖNETİCİ OLARAK DEĞERLENDİRECEĞİZ, ZATEN ELİMİZDE YETERLİ UZMAN DA YOK. AİLE HEKİMİ KADAR DA ÜCRET DÜŞÜNÜYORUZ" DENİRDİ. KONU AÇIK DEĞİL Mİ? NİYET VE TERCİHLER AÇIK DEĞİL Mİ?
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir