Medimagazin logo

Gereksiz ilaç yazan doktora ‘negatif performans’ geliyor

Sağlık harcamalarındaki hızlı artış üzerine doktorlara sıkı takip geliyor. Gereksiz ilaç yazan hekimlere, ‘negatif performans’ verilecek. Maaştan çok alınan performans ücretleri fazla ilaç yazan doktorlarda düşecek. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, negatif performans uygulaması kararının Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alındığını söyledi.
Gereksiz ilaç yazan doktora ‘negatif performans’ geliyor
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, 2012 yılında sürdürülebilir sağlık harcamaları ve ilaç giderleri konusunda çok ciddi adımlar atılacağını söyledi.


    2010 yılında 22,4 milyar lira tedavi harcaması, 15,3 milyar lira ilaç harcaması yapıldığını belirten Acar, 2011 yılında SGK’nın 33,3 milyar lira sağlık harcaması yapacağının bütçelendiğini belirtti.


    Sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştığını ve insanların daha rahat tedavi olabildiğini kaydeden Acar, Sağlık Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde  sağlık usulsüzlüklerinin de önüne geçmek için sıkı tedbirler alındığı bilgisini verdi. Aile hekimlerine 3 lira reçete parası getirildiği bilgisini veren Acar, 3 kutudan sonra yazılan her kutu ilaç için 1 lira ilaç katkı payı uygulamasının başlayacağını aktardı. Başkan Acar, 3 kutudan sonraki ilaçların raporla hastalardan ve kronik rahatsızlığı bulunanlardan alınmayacağını dile getirdi.

E-REÇETE VE AVUÇ İÇİ DAMAR OKUMA 2012’DE DEVREDE
Hayali muayenenin önüne geçmek için pilot olarak uygulanan avuç içi damar izi okuma ile tedavi uygulamasının 2012 yılında Türkiye genelindeki bütün hastanelere yaygınlaştırılacağını belirten Acar, e-reçete uygulamasıyla hastaların ellerinde reçete taşımaktan kurtulacağı müjdesini verdi. E-reçete uygulamasıyla doktorlara bir şifre verileceğini söyleyen Acar, bu şifreyle hastaya yazılacak ilacın yine eczanede bilgisayar üzerinden görüleceğini ve hastanın ilacını temin edeceğini aktardı. Sahte reçetenin bu yöntemle önüne geçeceklerini kaydeden Acar’ın verdiği bilgiye göre eczanelerin de reçeteleri incelemek üzere SGK’ya gönderme zorunluluğu ortadan kaldıracak. E-rapor uygulamasının da sıkıntısız yürüdüğünün altını çizen Acar, 120 bin doktoru elektronik ortama atarak tescillediklerini dile getirdi.

FAZLA İLAÇ YAZAN DOKTORUN PERFORMANSI DÜŞECEK
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda doktorlara ‘gerekli ilaç’ yazdırmaya yönelik karar alındığını aktaran Acar, “Sağlık Bakanlığı doktorlara negatif performans uygulaması getirecek. Doktorlar bakılan hasta sayısına göre ücret alıyor. Gereksiz ilaç yazan doktorlara negatif performans uygulaması getirilmesi kararlaştırıldı. Bu karar gereksiz ilaç alınmasının önüne geçilmesi için alınan karardır.” dedi. Acar’ın verdiği bilgiye göre hastanın ihtiyacına göre ilaç yazılmasına yönelik uygulanacak negatif performansta yaşanabilecek karışıklığa karşı ilacın hangi durumlarda gerekli hangi durumlarda gereksiz olduğunu sağlık bakanlığı belirleyecek.

DOKTOR VE ECZANELERE RİSK ODAKLI DENETİM
2012 yılında risk odaklı yönetimi sistematik şekilde uygulamaya geçireceklerini söyleyen Acar, “Sigortalıların haberi olmadan, eczane doktor, doktor firma ilişkisi nedeniyle gereksiz faturalar kuruma fatura gönderiliyor. MEDULA Veri Bankası’ndan hareket ederek 17 maddelik risk odaklı denetim yapacağız. 50 reçete yazması gereken doktor 200 tane yazmışsa bu reçetenin bağlantısını araştıracağız. Bir eczane sürekli aynı ve pahalı ilaçları satıyorsa buna bakacağız. ‘Sağlık Bakanlığı’na bu doktorumuz normalin çok çok üzerinde sapma var’ diyeceğiz. Doktorlarımızın eczacılarımızın bu hususa dikkat etmelerini istiyoruz. Zan altında bırakmak istemiyoruz ama buralarda usulsüzlüklerin yaşandığını biliyoruz. Gerçekten hastaneye giden hastaların faturası bize gelsin. Daha sürdürülebilir, suistimallerin çok önemli oranda ortadan kalktığı insanlarımızın daha iyi hizmet aldığı sağlık sistemini yaygınlaştıracağız.” değerlendirmesinde bulundu.

"VAN’DA KATILIM PAYI ALMIYORUZ"
Eczane MEDULA sistemine ‘doğal afet butonu’ eklediklerinin altını çizen Acar, Van’daki depremzedelerden ilaç ve muayene katılım payı alınmadığı bilgisini verdi.

sgk: fatih acar
ilaç harcamaları
hekime takip
ilaç takip
ilaç tasarrufu
sağlık haberleri
Yorum (43)
ha
Sağlık Bakanlığı doktorlara negatif performans uygulaması getirecekmiş, caaaaart kaba kağıt. bundan sonra hastalar rpt lerini gidip paralarıyla alsınlar kardeşim, çokta doktorların umrundaydı sanki
0
Cevapla
gökhan koçer
tamam herşey güzel,anlaşılabilir ama,bu işin vatandaşa faturası hiç mi yok?..bunu suistimal eden elbette vardır ama,ilacı tedavi edici ajan olara değil de yazırılabilen bir mal olarak gören,"artık ilaçlarınızı istediğiniz yerde rahatlıkla yazdırabileceksiniz" diyen yine aynı yetkililer değil mi?
0
Cevapla
Dr cem
bu doktor milleti iyi kazan kaldırmıyor pozitif negatif bilmem ne dünyanın neresinde var bu kadar performans unsuru bir yerde patlayacaz ama nerde herkes ya sabır cekiyor bakalım nereye kadar
0
Cevapla
Frankie Bellevan
Performansseverler bundan sonra aman dikkat etsinler.Nasreddin hoca'nın kazan fıkrası gibi.Kazan ufak ufak ölmeye başladı.
0
Cevapla
HASAN EFE
düşüne düşüne bu sonuca mı vardınız? olsa olsa bu işin sorumluları doktorlar olabilir. bu işin sorumluları: 1) herkese bol keseden popülist sağlık hizmeti dağıtan oy avcıları, 2) batan geminin malına saldırır gibi saldıran, memnuniyetsiz, bir dediği iki edilmeyen, doktor beğenmeyip doktor doktor hastane hastane dolaşan, oy alan için çok kutsal olan vatandaş, 3) performans sisteminin komplikasyonlarından biri; çok ilaç yazan doktorun yüce halkın gözünde daha kiymetli olması, 4)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir