Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı sonrası gözler yeni yapılacak düzenlemelerde. Yeni düzenlemelerle ilgili TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Cevdet Erdöl, NTV'de Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı.
Hükümetin Tam Gün yasası konusunda kararlı olduğunu daha önce Sağlık Bakanı da açıklamıştı. Siz komisyon başkanı olarak nasıl bir düzenleme gelmesini bekliyorsunuz?
Anayasa mahkememiz esas olarak dört maddeyi neden iptal ettiğine dair gerekçeli kararını yayınladı. Bunlardan birincisi söner sermaye katkı paylarının dağıtılmasıyla ilgili bir hükümdür. Bunun için dokuz aylık bir geçiş müddeti önermiş Anayasa Mahkememiz. Burada esas iptal gerekçesi döner sermaye miktarlarındaki üst limit belli ama alt limit yani alt sınır olmamamsından dolayı iptal etmiş ve yeni düzenlemede döner sermaye katkı paylarına bir alt sınır getirilerek sorun çözülmüş olacak.
Diğer maddelerden biri de üniversite öğretim üyelerinin serbest çalışmalarıyla ilgili bir durum. Burada Anayasa Mahkememiz gerekçeli kararında her ne kadar üniversite öğretim üyeleri kamu personeli olsalar da farklı bir önem taşıması fikrinden yola çıkarak öğretim üyesi olan kişilerin gelir getirici başka bir iş yapabileceklerine hükmetmiş. Bu nedenle yüksek mahkeme kanunu iptal etmiş. Bu gerekçeye dayanan yeni bir düzenleme yapılacak. Gerekçeden de görüldüğü üzere öğretim üyelerinin farklı müesseselerde özel veya serbest çalışma imkanları olabilecek; yalnız yarı zamanlı çalışmayı ortadan kaldırıyor Anayasa Mahkememiz. Yarı zamanlı çalışmayı zaten kanunda kaldırmıştık. Anayasa Mahkememiz getirdiği yeni düzenlemeyle yarı zamanlı çalışan öğretim üyelerinin bu bir yıl içinde istifa etmelerini ya da tam zamanlıya dönmelerini öneren bir maddemiz vardı, onu iptal etmiş. Ana bunun için yeni bir düzenlemeye gerek yok; çünkü bundan sonra yarı zamanlı çalışmak mümkün değil. Dolayısıyla yeni yapılacak üniversitelerimizin öğretim üyeleriyle yapılacak sözleşmelerde yeniden yarı zamanlı çalışmaya izin vermeyeceklerdir. Kanun gereği böyle. Dolayısıyla bu sorun da yeni bir düzenlemeye gerek kalmadan çözülmüş olacak.
Diğer bir iptal edilen madde ise hekimlerle alakalı madde. Anayasa Mahkememiz hekimlerin de kamu görevlisi olmakla birlikte; direkt insan sağlığıyla ilgilenen meslek grubu olduğu için onların ayrıcalıkları olması gerektiğini vurguluyor. Böylelikle hekimlerin de belli bir kısmının en azından serbest çalışmasına imkan sağlanması gerektiğini, dolayısıyla bütününün hep birlikte aynı kategoride başka bir çalışma ortamı bırakılmamasının insan sağlığını etkileyeceğini düşünmüş. Anayasa Mahkememiz bu nedenle de yasayı iptal etmiş. Burada da yeni bir düzenleme, bu iptal gerekçelerine uyularak yeni bir düzenleme yapılacak; ama özellikle söylemem gerekirse bundan sonra üniversitelerimizin yarı zamanlı çalışma imkanı olmayacak. Yani üniversitelerde hocalar sabah saat dokuz, öğleden sonra saat 13 gibi yarı zamanlı çalışma statüsü ortadan kalkacak. Tam zamanlı çalışacaklar. Bütün doktorlar tam zamanlı çalışacak. Öğretim üyeleri tam zamanlı çalışacak. Öğretim üyeleri hastanelerde özel muayenehane adı altında hastalardan para alamayacaklar. Onlar için, öğretim üyeleri için döner sermayeye para aktarmak, para yatırmak gerekmeyecek. Hekim arkadaşlarımızla belli zeminlerde özel muayenehane veya yeni düzenlemeye göre özel hastanelerde mesleklerini icra edebilecekler.
Öğretim üyeleri için Anayasa Mahkemesi de “Biraz fazla kazansınlar canım” gibisinden bir yaklaşım var; “Ek gelir olmalı” diyor. Buna dair bir çözüm düşünülüyor mu?
Şimdi bunlarda Sağlık Bakanlığımızın mutlaka YÖK’le yapacağı görüşmeden sonra yeni bir metin oluşacaktır. Bu metinler oluşmuş ve meclisimize gelmiştir; ama mutlaka bir denge çerçevesinde eskiden olduğu gibi mesela beş yıllık doçentler ancak muayenehane açabiliyorlardı. Yeni tanımda öğretim üyeleri denildiği zaman; veyahut docentler, profesorler hepsi öğretim üyesi. Bunlarla ilgili düzenleme yapılacak.
Sağlık Bakanlığı eminim ki bütün bu gerekçeleri sağlayacak, iptal nedenlerini ortadan kaldıracak hem de eğitim ve araştırma faaliyetlerini aksatmayacak yeni bir düzenleme yapacaktır.