Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Spor Hekimliği bölümünde sporcu yaralanmalarının tanı ve tedavisinde yeni yöntemler uygulanıyor.
GATA Spor Hekimliği Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Taner Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hekimlikte profesyonel, amatör veya eğlence olarak spor yapanların performans profilleriyle fiziksel kapasitelerini ve çeşitli kondisyon seviyelerini ölçmeye yönelik testleri yaptıklarını söyledi.
Sportif yaralanmalarının teşhis, tanı ve tedavisini sporcuya ve spor branşına en uygun şekilde başarıyla gerçekleştirdiklerini ve Avrupa'da uygulanan ileri teknikleri uyguladıklarını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
''Spor yaralanmalarınından sonra tanısının en kısa zamanda doğru şekilde konulması önemli. İkinci aşamada konulan tanının bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavinin düzgün bir şekilde yapılması yetmemektedir. Sporcunun yaralanmaya bağlı olarak uzun bir süreci olan sportif rehabilitasyona ihtiyaç vardır. En kısa sürede sporcunun yaralanmadan önceki durumu ve performans düzeyine ulaştırmak gerekiyor. Performans ve kondisyon seviyelerini ortaya koyan bir dizi testler gerçekleştirmekteyiz. Bunun için çeşitli cihazlara sahibiz.''
-''YARALANMA SPORCUYU GERİYE GÖTÜRÜR''-
Sporcunun birçok özelliği gelişmiş birey ve diğer insanlara oranla daha dayanıklı ve reaksiyonu hızlı bir birey olduğunu belirten Aydın, ''En ufak bir yaralanma sporcunun gelişmiş özelliklerini geriye götürür'' dedi.
Sporcuların her türlü fiziksel performansını doğrulukla ve elde edilen değerlerini yorumlayabilmek için gerekli test cihazlarına sahip olduklarını kaydeden Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Spor yaralanma ve sakatlıkları için Avrupa gitmeye gerek yok. Burada her türlü imkana sahibiz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin öncülüğünde GATA içinde Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanlığı altında Sporcu Sağlığı Hareket Bilimleri Uygulama Araştırma Merkezi kurulmuştur. Bu merkezde ölçme ve değerlendirme, tanı ve tedavi rehabilitasyon ve spor hekimliği olmak üzere hizmet vermekteyiz. Gerekli cihazlarla donanımlı laboratuvarlarımız var.''
-SPOR YARALANMALARINA 1 MİLYAR DOLAR''-
Taner Aydın, spor yaralanmalarının spor hekimliği ve sporla uğraşan tıp disiplinlerinin yanı sıra ülkeyi, müsabakaları ve olimpiyatları ilgilendirdiğini söyledi.
Dünyada yapılan araştırmalarda spor yaralanmalarının, fiziksel yönden aktivite azlığı, işgücü kaybı ve sağlık masraflarını artırdığının tespit edildiğini belirten Aydın, şöyle konuştu:
''Spor yaralanmaları dünyada 1 milyar doların üzerinde sağlık harcamalarına neden olmaktadır. Türkiye içinde önemli istatistikler net olmasa da fiziksel ve iş gücü ile sağlık harcamaları açısından anlamlı kayıplara neden olmaktadır. Birleşmiş Milletler verilerine göre 1 yıl içinde 3-5 milyon spor yaralanmaları olduğu bilinmektedir. Bunun içinde yüzde 33'ünü de eklem, kas, bağ ve yağ dokusu gibi yumuşak doku yaranlamaları oluşturmaktadır.''
-''MOTİVASYON EKSİKLİĞİ YARALANMA NEDENİ''-
Yaralanmayı kas dayanıklığından çevresel faktörlere kadar birçok etki unsuru bulunduğunu belirten Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Psikolojik yönden motivasyon eksikliği, kullanılan malzeme, teknik yetersizlik, yanlış antrenman da yaralanmaları etkilemektedir. Fiziksel yönden aktif olan bir sporcunun psikolojik olarak daha sonra yapılacak müsabakaya hazır olmaması önemli bir faktör olarak karşımızda durmaktadır. Sporcunun müsabaka stresi, kendini hazır hissedememe, medyanın, ailenin, takım arkadaşlarının veya kendisinden beklenen bir performansın yada çeşitli sorumlulukların altında ruhsal yönden ezildiğini bilmekteyiz. Sporcu birçok özellikleri itibariyle en üst düzeydeki bir bireydir. Psikolojik yönden de aynı şekilde çeşitli yetmezliklerini de kontrol altında tutabilme, toleransını geliştirme, sorunlarını arkaya atabilme ve bunları kontrol altında tutarak sporuna katılabilmesi gerekir. Profesyonellik bunu gerektirir.''
-''SAKATLANMA BÜYÜK MADDİ KAYIP SAĞLIYOR''-
Özellikle futbolda büyük paralar ödenerek getirilen sporcuların sakatlanmaları durumunda kulüplerin sportif başarı ve maddi yönden önemli kayıplar yaşadığını dile getiren Aydın, ''Çok büyük masraflarla getirilen sporcuların, yaralanmalarıyla birlikte beklenen yarar sağlanamamaktadır'' dedi.
Spor yapmayan bir kişiye istirahati rahatlıkla önerebildiklerini ancak aktif sporcunun bir an önce sporuna dönebilmesi için çalışma yapılmak zorunda olduğunu ifade eden Aydın, tedavi süresinin azaltılması için bilinen tedavi yöntemlerinin yanında farklı uygulamalara da başvurduklarını kaydetti.
-''AKAPUNKTUR TEDAVİSİ''-
Aydın, ''GATA Spor Hekimliği olarak akapunktur uygulamaları yapıyoruz. Bunu klasik uygulamaların, modern tıbbi uygulamaların yanı sıra tamamlayıcı tıp olarak görmek gerekiyor. Akapunktur, sporcuya psikolojik desteğin yanı sıra tedavinin hızlanmasını sağlar'' diye konuştu.
Taner Aydın, spor yaralanmalarına yönelik cilt içerisine yaralanma sonrası ağrıyı kesmek veya iltihabi durumu sınırlamak için enjeksiyon tedavisi ve iyileştirme sürecini hızlandırmak amacıyla sakatlanma yerine tendon kas içine yapılan enjeksiyonlardan oluşan trombasitten tedavisi de uyguladıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Trombasitten, yurtdışında uygulanmaya başlamış yöntemlerden birisidir. Spor kliniklerinde, ortopedik cerrahiler ve plastik cerrahilerde özellikle yaranın iyileştirmesini hızlandırma yöntemidir. Bu yöntem sporcudan alınan kanın çeşitli uygulamalardan geçirildikten sonra sakatlanan doku içine enjekte edilmesidir. Böylece iyileşme süreci kısalmaktadır. Bu yöntemin uygulanması Türkiye'de yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Uzun süre geçmeyen ağrı ve dejenerasyondan muzdarip olan sporcuların bu yöntemle kısa sürede iyileştiği görülmektedir.''