Medimagazin logo

Gastroenteroloji kongresine yoğun ilgi: 1500’den fazla katılımcı bir araya geldi

Antalya'da düzenlenen 40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası ve 11. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahi Kongresi, Prof. Dr. Serhat Bor başkanlığında 1500'den fazla katılımcının katılımıyla gerçekleşti. Türk ve yabancı uzmanların sunduğu canlı endoskopi uygulamaları, güncel gastroenteroloji konuları ve sindirim sistemi ile ilgili en son teknolojiler kapsayan zengin bilimsel programla bilimsel bir şölen sunan kongrede, sektördeki gelişmeler ele alındı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Gastroenteroloji kongresine yoğun ilgi: 1500’den fazla katılımcı bir araya geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - 40. Ulusal Gastroenteroloji Haftası ve 11. Ulusal Gastroenteroloji Cerrahi Kongresi Antalya'da gerçekleştirildi.

Başkanlığını Prof. Dr. Serhat Bor’un yaptığı kongrede, Türkiye’nin gastroenterolog ve gastroenteroloji cerrahlarının yanı sıra endoskopi hemşire ve teknisyenleri de katılımcı olarak yer aldı.

Gastroenteroloji ile ilgili güncel başlıkların ele alındığı bilimsel toplantılarda; yeni teknolojiler,  canlı endoskopi uygulamaları, kongre öncesi kurs programları, genç gastroenterologlar gelişim programı, multidisipliner konseyler, panel tartışmaları, örnek vaka incelemeleri ve atölye çalışmaları pek çok etkinlik ve programa yer verildi.

Kongrede ayrıca yan dal olarak gastroenterolojinin sorunları masaya yatırıldı.

Hekimlerin 'doktor' kimliklerinin yanında farklı renkler taşıyan ve her şeyden önce insan olan kimliklerini daha yakından tanımak ve topluma tanıtmak için amacıyla hayata geçirilen DRx: Önce İnsan Olmak, “Anlatmazsam Şişerim” mottosuyla kongrede sahne aldı.

Yurt dışından çok sayıda uzman katıldı

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, düzenlenen basın toplantısında, yaklaşık 1500 katılımcıyla çok başarılı bir kongrenin tamamlandığını söyledi.

Bilimsel toplantılarla alana ilişkin son gelişmelerin ele alındığını aktaran Cindoruk, yurt dışından da çok sayıda katılımcının programlara eşlik ettiğini belirtti.

Cindoruk, pek çok ilde gastroenterolog bulunmasına rağmen sayının yeterli olmadığına dikkati çekerek, mecburi hizmet, uzmanlık sonrası yan dal eğitimi gibi çeşitli nedenlerin branşın tercih edilme oranlarını düşürdüğünü vurguladı.

Türkiye'deki gastroenterologların dünya ile yarışır başarılara imza attığını dile getiren Cindoruk, dünyada yapılan her endoskopik işlemin Türk gastroenterologları tarafından uygulandığını kaydetti.

Bilimsel çalışmanın sonuçları paylaşıldı

Kongre Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor ise fonksiyonel sindirim sistemi hastalıklarının kişinin yaşam kalitesini düşürüp, iş gücü kaybına, gereksiz tetkiklere ve ilaç tüketimine neden olduğundan toplumlara maliyetinin yüksek olduğunu söyledi.

Bu alana ilişkin yeni bir bilimsel araştırmanın sonuçlarını açıklayan Bor, "33 ülkede, 6 kıtadan 73 bin 76 erişkin ile yüz yüze ve internet üzerinden yapılan Roma Çalışması'nın tarama sonucuna göre, Türkiye yüzde 54 oranıyla Mısır'dan sonra en çok anksiyete, depresyon ve somatizasyon görülen ülkeler içinde dünya ikincisi. Ayrıca, Türkiye, tek başına somatizasyon ile dünya birincisi olarak sıralamada yer aldı. Bu kişiler hasta değil, yani yolda yürüyen her 10 kişinin 5,5'u klinik olarak ilişkili bir anksiyete, depresyon ve somatizasyon yaşıyor. Somatizasyon, psikiyatrik problemlerin bedensel olarak dışa vurumudur."

Sindirim sağlığına ilişkin önemli bilgiler verildi

36. UGH Kurs Koordinatörü Prof. Dr. Tarkan Karakan da bağırsak mikrobiyotasını etkileyen birçok faktör olduğunu belirtti.

Bunların arasında antibiyotiklerin ayrı bir yer tuttuğuna işaret eden Karakan, "Antibiyotiklerin yaygın olarak kullanıma girmesiyle birçok hastalıkta artış meydana geldi. Obezite, alerjik hastalıklar, inflamatuvar bağırsak hastalıkları, otizm bunlar arasında sayılabilir. Antibiyotiklerin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkisi özellikle çocukluk döneminde tahrip edici olabilmektedir." ifadelerini kullandı.

Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, kabızlığın, tüm dünyada yaygın rastlanan bir semptom olduğunu vurguladı.

Kabızlığın, yetişkinlerde yaklaşık yüzde 15, yaşlı popülasyonda ise üçte bir oranında görüldüğünü dile getiren Çekin, kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşıldığını söyledi.

Çekin, yetersiz fiziksel aktivite, liften fakir diyet ve bazı ilaçların kabızlık gelişimine yol açan nedenler arasında yer aldığını belirterek, kabızlığın yaşam kalitesini önemli ölçüde bozduğunu ve sağlık giderlerinin artmasına neden olduğunu bildirdi.

Başkent Üniversitesinin Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal da kongreye katılım gösterdi.

Bilimsel bir şölen havasında geçen kongrenin organizasyonunu Topkon üstlendi.

Topkon Hakkında

Topkan kendini şöyle tanımlıyor:

TOPKON CONGRESS SERVICE 1990 yılından beri kongre organizasyonu yapmaktadır. Şirket, yıllar boyunca bir günlük seminerlerden 6000 katılımcı için bir hafta süren uluslararası kongrelerin tüm yönetimine kadar geniş bir yelpazede faaliyet göstermiştir.

Dinamik liderlikleri altında, TOPKON CONGRESS SERVICE'in "tipik" profili büyük ölçüde gelişmiştir.

Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, şirket bünyesinde sunduğumuz hizmet yelpazesini genişlettik. Bilimsel programlar oluşturma becerilerimize ince ayar yapmaya başladık. Ayrıca kongreler için endüstri desteği sağlayan bir sponsorluk programı geliştirdik. Kongrenin tüm pazarlama ihtiyaçlarını karşılıyoruz: bir dağıtım ağının geliştirilmesi, araştırma, tasarım, hem basılı hem de web tabanlı promosyon üretimi.

Etkinlik yönetimindeki geçmiş başarımız, gelecekteki tüm Ulusal ve Uluslararası Kongreler için resmi Profesyonel Kongre Organizatörü (PCO) olduğumuz birkaç ulusal dernekle uzun vadeli ilişkilerle sonuçlandı.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

40 ulusal gastroenteroloji haftasi
11 ulusal gastroenteroloji cerrahi kongresi
prof dr serhat bor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir