MEDİMAGAZİN - Şu anda erkeklerin doğum kontrolü için yalnızca iki etkili seçeneği var : erkek prezervatifleri ve vazektomi. Bununla birlikte, prezervatifler yalnızca tek kullanımlıktır ve başarısızlık oranı var. Buna karşılık, cerrahi bir prosedür olan vazektomi, erkek sterilizasyonunun kalıcı bir şekli olarak kabul edilir. Vazektomiler bazen tersine çevrilebilse de, geri döndürme ameliyatı pahalıdır ve her zaman başarılı değildir. Bu nedenle erkekler, kadınlar için kullanılan doğum kontrol hapına benzer, etkili, uzun süreli ancak geri dönüşümlü bir doğum kontrol yöntemine ihtiyaç duyuyor.
Amerikan Kimya Derneği'nin (ACS) bahar toplantısında çalışmayı sunan Md Abdullah Al Noman, "Bilim adamları on yıllardır etkili bir erkek oral kontraseptif geliştirmeye çalışıyorlar, ancak piyasada hala onaylanmış bir hap yok" diyor.
Halihazırda klinik deneylerden geçen bileşiklerin çoğu , kilo alımı , depresyon ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerinde artış gibi yan etkilere yol açabilen erkek seks hormonu testosteronunu hedef alır. Minnesota Üniversitesi'nden Gunda Georg'un laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi olan Noman, "Bu yan etkilerden kaçınmak için hormonal olmayan bir erkek doğum kontrol yöntemi geliştirmek istedik" diyor.
Hormonal olmayan erkek kontraseptiflerini geliştirmek için araştırmacılar, alfa-retinoik asit reseptörü alfa (RAR-α) adı verilen bir proteini hedef aldılar. Bu protein, hücre büyümesi, farklılaşması (sperm oluşumu dahil) ve embriyonik gelişimde önemli roller oynayan bir A vitamini formu olan retinoik asidi bağlayan üç nükleer reseptör ailesinden biri. Erkek farelerde RAR-α geninin etkisiz hale getirilmesi, onları herhangi bir belirgin yan etki olmaksızın steril hale getirir. Diğer bilim adamları, RAR ailesinin üç üyesini (RAR-α, -β ve -γ) inhibe eden ve erkek farelerde geri dönüşümlü kısırlığa neden olan bir oral bileşik geliştirdiler, ancak Georg'un ekibi ve üreme biyolojisi çalışanları bir ilaç bulmak istediler.
Bu nedenle araştırmacılar, retinoik aside bağlı RAR-α, -β ve -γ kristal yapılarını yakından inceleyerek , üç reseptörün ortak ligandlarına bağlanma yollarındaki yapısal farklılıkları belirlediler. Bu bilgilerle yaklaşık 100 bileşik tasarlayıp sentezlediler ve hücrelerde RAR-α'yı selektif olarak inhibe etme yeteneklerini değerlendirdiler. RAR-a'yı RAR-β ve -y'den neredeyse 500 kat daha güçlü bir şekilde inhibe eden YCT529 adlı bir bileşik tanımladılar. Erkek farelere 4 hafta boyunca ağızdan verildiğinde , YCT529 sperm sayısını önemli ölçüde azalttı ve gözlemlenebilir herhangi bir yan etki olmaksızın hamileliği önlemede %99 etkili oldu. Fareler, bileşiği almayı bıraktıktan 4-6 hafta sonra tekrar fertil olma özellikleri geri geldi.