KAYSERİ-Yahyalı'da 15, Tomarza'da 8, Develi'de 24, Pınarbaşı ve Bünyan ilçelerinde ise 7'şer böbrek hastası bulunduğunu ve bunların haftada 2 gün diyalize girmek zorunda olduklarını söyleyen Dr. Çetinkara, “Bu hastaların bir çoğu da maddi durumu kötü olan hastalar. Diyalize girmek için mutlaka şehir merkezine gelmek zorunda kalıyorlardı. Hem maddi olarak hem de beden olarak yıpranıyorlar ve çile çekiyorlardı” diyerek hastaların yaşadığı sıkıntıları anlattı.
Böbrek hastalarını yol çilesinden ve maddi sıkıntıdan kurtarmak için Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde ilçelere yatırım yaptıklarını kaydeden Dr. Çetinkara, “Çalışmalar sonrasında Yahyalı'ya 5, Tomarza'ya 4, Develi'ye 7, Pınarbaşı'ya 3 ve Bünyan ilçesine 4 diyaliz makinesi alarak diyaliz ünitesi kurduk. Doktorları 6 ay, hemşireleri ise 3 ay eğitime tabi tuttuk ve sertifikalarını verdik. Bu sayede, ilçelerde bulunan böbrek hastalarımız diyalize girmek için şehir merkezine gelmek zorunda kalmıyorlar” dedi.
İlçelerde kurulan diyaliz ünitelerine alınan cihazların tanesinin 10 bin dolar olduğunun altını çizen Dr. Çetinkara, “En ücra köşeye, en pahalı yatırımı yaptık” diye konuştu. Dr. Çetinkara, Kayseri'de 930 diyaliz hastası bulunduğunu ve 245 cihaz ile tedavilerinin yapıldığını bildirerek, “14 uzman hekim, 22 pratisyen ve 69 hemşire ile bu hastalarımızın sıkıntısını gidermeye çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.