Medimagazin logo

En fazla 5 kongre

İlaçların sağlık meslek mensuplarına tanıtımı ve tıbbi kongrelerle ilgili yeni düzenlemeye gidildi.
En fazla 5 kongre
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Yeni düzenlemeyle ilaç firmalarının kongre ve benzeri organizasyonlara desteği, sağlık meslek mensubu başına yılda 5 defayla sınırlandırıldı.


     Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.


     Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hanefi Özbek, Yönetmelik ile beşeri tıbbi ürünlerin sağlık meslek mensuplarına tanıtım faaliyetlerinin düzenlendiğini bildirdi.


     Yeni düzenlemeyle ilaç firmalarının kongre ve benzeri organizasyonlara desteğinin, sağlık meslek mensubu başına yılda 5 defayla sınırlandığını, bir sağlıkçının aynı firma tarafından düzenlenen kongreye yılda en fazla iki kez katılabileceğini kaydeden Özbek, böylece katkının kişiye değil, organizasyon komitesine yapılır hale getirildiğini söyledi.


     Özbek'in verdiği bilgiye göre, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik ile şu düzenlemeler getirildi:
     -Bütün toplantı ve kongreler ile katılımcılar tek bir veri tabanına kaydedilip izlenebilecek.
     -Ruhsat sahipleri yıllık programlarını hazırlayıp Sağlık Bakanlığının onayına sunacak ve onay dışı faaliyet yapamayacak. Özbek, düzenlemenin, bu tür organizasyonların bakanlığın bilgisi dahilinde yapılması amacıyla getirildiğini bildirdi.
     -Uluslararası etkinlikler hariç, tatil beldelerindeki kongre ve toplantılar turizm sezonunda yapılamayacak. Turizm sezonunun hangi tarihleri kapsadığı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanacak.
     -Ürün tanıtım (lansman) toplantılarına katılacakların konaklama ve ulaşım giderleri ilaç firmalarınca karşılanamayacak.
     -Sağlık meslek mensubu olmayanlara kongre katılım desteği verilemeyecek.
     -Her toplantı ve kongre programına akılcı ilaç kullanımıyla ilgili oturum konulacak.
     -İlaç tanıtımı yapacaklar, Sağlık Bakanlığınca sertifikalandırılan eğitim programından geçirilecek. Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünün yapacağı sertifikalandırma 3 yıl geçerli olacak.
     -Ürün tanıtım elemanlarının, sağlık meslek mensuplarını mesai saatleri içerisinde ziyaret etmeleriyle ilgili düzenlemeye gidildi. Bununla ilgili çalışma hastanede verilen sağlık hizmeti ve eğitimini aksatmayacak. Konuyla ilgili hastane başhekimleri yetkilendirilecek.
     -Bilimsel ve eğitsel faaliyetlerle ilgili olarak yönetmelik hükümlerine uyulmaması halinde ruhsat/izin sahibi uyarılacak. Fiilin tekrarı halinde bu ruhsat/izin sahipleri bir yıl süreyle kongre ve sempozyumlara katkı ve destek veremeyecek.
     -Tanıtımın yönetmeliğe aykırı yapılması durumunda ruhsat/izin sahibi uyarılacak. Bunun tekrarı halinde tanıtım faaliyeti yapılamayacak. Aynı hususun tekrarı halinde ürünün pazarlanması önce üç ay süreyle, daha sonra da bir yıl süreyle askıya alınacak.
     -Tanıtım elemanları, tanıtım ihlali yaptıkları takdirde Sağlık Bakanlığınca verilen sertifikalar geçersiz hale gelecek. Bu durumdaki kişiler, farklı bir firmada olsa dahi bir yıl süreyle yeni bir sertifika programına katılamayacak.
     -Bedelsiz ürün numunelerinin yıllık dağıtılan miktarı, ilgili ürünün bir önceki yıla ait satış miktarının yüzde 5'ini geçemeyecek. Bu hükmün uygulanmasına her bir beşeri tıbbi ürün için satış izni alındığı tarihten bir yıl sonra başlanacak.
     -Firmaların kongre desteği, katılım sayısı ve veri tabanı oluşturulmasıyla ilgili hususlar 1 Ocak 2012, akılcı ilaç kullanımıyla ilgili düzenleme 1 Haziran 2012, tanıtım elemanlarının eğitimiyle ilgili hüküm 1 Ekim 2012, bedelsiz ürün numuneleriyle ilgili bentler 1 Ocak 2013, diğer hükümler ise 31 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girecek.

en
fazla
5
kongre
Yorum (18)
ali erdem
Sen git eczacılara mfleri 100 er 100 er verdir. Doktora kongre tanıtıma gelince, bir sürü yasa çıkar. Yete artık ya..hakikaten yeter.
0
Cevapla
halise
Ticareti bilmiyorsanız mfler hakkında yorum yapmayın.Yavaş yavaş aile hekimlerimizde eczacılarla masraf ve ticari anlamda benzerlikler yaşamaya başlayacaklar.Bakalım uzaktan göründüğü gibi mi?
0
Cevapla
Alp tural
O zaman egtim ve ogretimin devami icin herkesi en az bir kongreye kurumu gondersin, ama nerde bu dr dusmani bakan ve onun yanindakiler bunu yapacaklar.
0
Cevapla
Cevdettokat
Kongre giderlerini devlet karşılamalı. Kongreler çok pahalı.Antalya'da eylülde yapılacak olan minimal invaziv cerrahi kongresinin sadece katılım ücreti 350 euro.Buna otel ücretinide eklerseniz neredeyse 2500 tl ücret ödememiz gerekiyor.
0
Cevapla
Dr.Hakan
Ali Erdem bey'e katılıyorum, doktor'un gideceği kongre ile uğraşılacağına öncelikle firmaların verdikleri "mal fazla"ları kaldırılsın. Adamlar bazen bir ilaçtan 10 tane alana 40 tane veriyorlar. Şu düzenleme de firmaları sıkıntıya sokacak bir madde görmedim ben. Nedense her düzenleme doktorların üzerine. Ben dahil çoğu meslektaşım iş temposundan 1-2 kongreye ancak gidebiliyoruz. Eğer ilaç firmaları kontrol altına alınmak istiyorsa önce MF'ler kalkmalı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir