Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında sancılı bir şekilde imzalanan ilaç alım protokolü şimdi de eczacıları birbirine düşürdü. SGK ile TEB'in 19 Ocak'ta yaptığı yeni sözleşmeyi beğenmeyen İstanbul Eczacı Odası, bazı maddelerin iptali için Danıştay'a başvurdu.
Oda, sanayi iskontoları, ilaç faturalarındaki geri ödemeler ve muayene katılım payları gibi sorunların tam anlamıyla çözülemediğini savunuyor. Dava dilekçesinde, protokoldeki fatura inceleme ve ödeme, cezai şartların tahsili, sözleşmenin feshi gibi konuları içeren 11 maddenin iptali isteniyor. TEB Başkanı Erdoğan Çolak eleştirileri haklı bulmuyor: "Herkesin bakış açısı farklı olabilir. Bize göre protokol olumlu. Öyle olmasa imzalamazdık."
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, son iki yılda TEB tarafından imzalanan diğer protokoller gibi bunun da hayal kırıklığına neden olduğunu ileri sürerek, "Birlik çok kısa bir zamanda bir yanlışı iki kez tekrarlayarak, eczacı tabanının güvenini yitirmiştir." diyor. Anlaşma sürecinde kepenk kapatma dahil her türlü eyleme hazır olduklarını belirten Güngör, buna rağmen TEB'in SGK'nın e-protokol restinden dolayı 19 Ocak Pazartesi akşamı sözleşmeyi yaptığını ifade ediyor. Güngör, eczacıların uzun bir süre bu protokol kuralları çerçevesinde hizmet sunmaya mahkum edildiğini de aktarıyor. Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay ise TEB ile herhangi bir sorunlarının bulunmadığını ve sözleşmeyi desteklediklerini anlatıyor. Örgütün protokolü imzalayarak, bir kaosun çıkmasını engellediğine dikkat çeken Kızılay, şunları söylüyor: "Vatandaşın ilaca ulaşmasında çıkacak sıkıntıyı gösterdiği duyarlılıkla çözdü. Ancak sözleşmedeki bazı maddeler mevzuata aykırı. Bunların düzeltilmesi için dava açacağız."
Çağlar Avcı
Zaman