Medimagazin logo

E-randevu sistemi sürdürülebilir mi?

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, aile hekimlerine de 'e randevu' sisteminin getirilmesini eleştirerek, randevulu sisteminin özünde güzel gözükmesine karşılık mevcut doktor sayısıyla bunu sağlamanın ve sürdürülebilir kılmanın çok mümkün gözükmediğini, uygulamanın sağlıkta şiddete neden olabileceğini savundu.
E-randevu sistemi sürdürülebilir mi?
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DİYARBAKIR-E-andevu sistemine geçebilmek için bir hekimin 20'den fazla doktora bakmaması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Alan, mevcut hekim ve sağlık personeli çalışanı ile bunun mümkün olamayacağını savundu.

Alan, "Randevulu sistem özünde güzel gözüküyor ama mevcut doktor sayısıyla bunu sağlamak, sürdürebilir kılmak çok mümkün gözükmüyor. Pratik uygulamalar böyle değil. Hala birçok merkezimizde 100'ün üzerinde hasta kabul eden hekimimiz var. Randevulu sisteme geçebilmek için bir hekimin bir günde en fazla 20 tane bilemedin 40 tane hastadan fazlasına bakmaması gerekir. Umarım başarılı olur ama bunun bir takım yanlış algılamaları da beraberinde getirip şiddete katkısı da olabilir. İşte biz kamuoyuna açıklıyoruz, randevulu sistem gelecek diye aynı muameleyi göremediğinde, ki mümkün olmuyor bazı hastanelerde, o zaman hasta yakını ya da hastalar bunun kendilerine karşı kasten yapıldığını, başka yerde yapılan bu güzel uygulamayı kendileri alamadığından dolayı ajitasyon göstereceklerdir" dedi.


Bu sistemi bütün Türkiye'de uygulanabilir kılmanın mevcut sistemle mümkün olamayacağını öne süren Prof. Dr. Alan, "Şu anki mevcut hekim ve sağlık çalışanı ile mümkün görülmüyor. Ayrıca birçok merkezde bizim de bazı polikliniklerimizde randevulu sistemi uyguladığımız vakit üç aya altı aya kadar varan randevular vermek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla bu da hastada ajitasyonu ve sağlıkta şiddeti artıran bir faktördür. Hasta gelip muayene olmak istiyor. Kendisine üç ay sonrasına randevu verildiği vakit acile yönlendirmek gerekiyor ki acilde de maalesef sadece acil hastalara bakılabilmektedir. Bu defa da hasta ya da hasta yakını bütün hıncını acilden çıkarabilmektedir. Veyahut da polikliniğe gidip oradaki doktorlarla kavga edebilmektedir. Hakikaten doktor ve sağlık personeli sayısını arttırmadan veyahut bir sınırlamaya gitmeden, ki eğer biz kaliteyi arttırmak istiyorsak bir sınırlama getirmek gerekiyor. Ama maalesef bizde şu anda uygulanan uygulama böyle değil" diye konuştu.

e-randevu
sistemi
sürdürülebilir
mi?
Yorum (5)
samet
Hocam biz yaklaşık 4 ay önce randevu sistemine geçtik.Çokta rahat.Hasta erkenden gelip beklemyior.Kalabalık olmuyor..Kimse didişip durmuyor.Dedikodu yapmıyorlar.Sırf 5 dk -10 dk bekledim diye sorunlar yaşıyorduk.Şimdi cok rahatız.En uygar sistem bu.Hocam siz eniyi 3 vardiye çalışın.Çünki başka türlü hasta yetişmez.Evede gitmeye gerek yok.Uyku zaten hiç gereksiz birşey.Yeterki vatandaş sağlıklı olsun....
0
Cevapla
drm
Bizim topluma uygun degil, adam 2 dakika gec girse taciz baslar saatim gecti vs. Hastanede randevu diye birsey olmaz gelen 30 dk onceden geliyor 20 dk gec de alinabiliyor yani 50 dakikaya kadar bekleme suresi var.acili var servisi var yogun bakimi var yogun bolumler icin surdurulebilir degil.Hastayla doktoru karsi karsiya getirebilecek bir sistem esasinda halk icin degil doktorlari kontrol icin kurulmus bir sistem herseyin bir sonu var elbet bunun da sonu gelecektir.
0
Cevapla
Ahmet Bozdoğan
Güzel bir sistem ama bencede yürümez.Herkesin bilgisayarı ve interneti olmayabilir.Tlf. ücretli.Nasıl olsa bana e...k gibi bakacaklar diyecekler.
0
Cevapla
mehmet karadeniz
1.Benim hasta secme hakkim hice sayilarak gasp ediliyor. 2.10 dk da bir randevu var hastalarin buyuk cogunlugu sirasinda gelmiyor. 3.randevu harici hastalari da yine bu 10 dk icrisinde bakacaksin!!! 4.olurki hastanin isi bu 10 dk da bitti. Diger 10. Dakika gelmeden tuvaletini yetistirdin yetistirdin. 5.acil oncelikli hastalarin hakki gaspediliyor. 6. Konsultasyonun olmamali 7. Acil vaka olmamalo 8 servis ya da yogun bakimdan cagri gelmemeli 9. Ben yazarken usendim yapanlar farkli ne dusundu.
0
Cevapla
Hilal Malçok
Bence de randevu sistemi gerekli. İşi gücü olan adam da aile hekimine gidiyor, zamanı kısıtlı, bari sıra beklemez. Randevusuz kabul zaten devam edecek, ama o bekleyecek, önce bu konudaki örnek ülkelere bakalım. En büyük hatamız herşeyi yeni baştan keşfediyor gibi davranmamız.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir