Medimagazin logo

Dünya yoğun bakım uzmanları İstanbul’da buluşuyor!

TÜYUD ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 16. Dünya Yoğun Bakım Kongresi, Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul’da düzenlenecek
Dünya yoğun bakım uzmanları İstanbul’da buluşuyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

16. Dünya Yoğun Bakım Kongresi, Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği tarafından 26 – 30 Ağustos 2023 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.

Dünya Yoğun Bakım Federasyonunun iki yılda bir dünyanın farklı şehirlerinde düzenlediği, ulusal ve uluslararası alanda yoğun bakım profesyonellerinin bir araya geleceği, bilgi ve deneyimlerini paylaşacağı Dünya Yoğun Bakım Kongresi'ne Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı, TÜYUD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Arzu Topeli İskit başkanlık yapacak.

İstanbul'un yoğun bakım tarihinde yeri çok önemli

Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneğinden kongreye ilişkin yapılan açıklamada yoğun bakımın tarihi göz önünde bulundurulduğunda İstanbul'un eşsiz bir anlamı olduğu kaydedildi.

Yoğun bakımın kurucularından, “lambalı kadın” lakaplı Florence Nightingale'nin, 1850'li yıllarda Kırım Savaşı sırasında İstanbul'da iki yılını Selimiye Kışlası'nda yaralı askerlere bakmak üzere bir hemşirelik birimi kurarak geçirdiği hatırlatılarak, "Bu önemli başarısıyla ölüm oranını 20 kattan fazla azaltmayı başardı. Öte yandan Kongremizin başlangıç tarihi 26 Ağustos, yoğun bakımın doğum günü olarak kabul edilir, çünkü Bjorn Ibsen, 1952'de akut çocuk felcinden muzdarip şiddetli solunum yetmezliği olan genç bir kuadriplejik kızın hayatını kurtarmak için ilk trakeostomi ve manuel pozitif basınçlı ventilasyonu gerçekleştirmiştir. Bu yeni yöntemin, pandeminin ilk üç ayında 100 hayat kurtardığı tahmin edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

"TÜYUD olarak çok heyecanlı ve motiveyiz"

Açıklamada, yaşlanan nüfus, yüksek riskli tedaviler, afetler, kazalar, savaşlar, terör saldırıları, göç ve salgın hastalıklar, yoğun bakım branşının önemini ve kapasitesini artırdığı belirtilerek şu sözler kullanıldı:

"Yoğun bakım ekipleri, her türden kritik hastaya bakım verme konusunda muazzam bir uzmanlık kazandı. Buna karşın yoğun bakım kaynaklarının daha iyi bir düzeye ulaştırılması gerekliliği, başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok ülkesi için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.

Cinsiyet, yaş, meslek ve ulusal çeşitliliğin ön plana çıktığı hem bilimsel hem de sosyal açıdan yüksek kaliteli bir kongre gerçekleştirmek için TÜYUD olarak çok heyecanlı ve motiveyiz. Yoğun bakım alanında en yeni bilimsel gelişmelerin konuşulup tartışılacağı, bilgilerimizin güncelleneceği, yeni araştırma fikirlerinin kafamızda şekilleneceği, tüm ilgi duyan ulusal ve uluslararası yoğun bakım camiası üyelerinin bir araya geleceği bilimsel açıdan zengin bir kongre hazırladığımıza inanıyoruz."

16 dunya yogun bakim kongresi
tuyud
kongre
turk yogun bakim uzmanlari dernegi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir