Medimagazin logo

Doktorların çaresizliği

Dr. Özcan Yılmaz, kaleme aldığı "Doktorların çaresizliği" isimli yazısında, doktorların umutlarını belirsizliğe ertelemiş durumda olduğunu belirterek, hayata geçirilen sağlıkta şiddet ve malpraktis yasalarındaki eksikleri dile getirdi. Yılmaz, "Bu tip yasalar çıkarılırken doktorların görüşü alınmalıdır" dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Doktorların çaresizliği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

"Bir 14 Mart’ta daha hüsrana uğrayan doktor camiası umutlarını ne yazık ki belirsizliğe ertelemiş durumdadır. Ne yapsak olmuyor. Mart ayında yüksek katılımlı iş bırakma eylemleri oldu ama yine sonuç alınamadı.

Anayasal  meslek örgütümüz olan TTB’nin epeydir etkili önderlik görevini  yapamamaktadır. Doktorlar  meslek  örgütlerine üye olmuyorlar ve de eylemlerde yöneticileri yalnız bırakıyorlar. Son iş bırakma eyleminde yerel tabip odası ile birlikte değil, yeni örgütlenen sendikalarla birlikte basın açıklaması yapmayı tercih ettiler. Bu durumu TTB Merkez Konseyi ne derecede sorun olarak algıladı bilemiyorum. Ayrıca epeyce sayıda yerel oda TTB Merkez Konseyi’nden ayrı tavır takınarak güç kaybına neden oluyorlar. Bir de TTB’nin talepleri bakanlıkça dikkate alınmıyor.

Yeni örgütlenen doktor sendikalarının hemen hepsi sanal alemde hızla  geliştiler ama sahaya henüz tam olarak inmiş değiller. TTB’den uzak duruyorlar. Üye doktorlar sendikalara sadece kendi sorunlarının esas olduğunu ifade edip, başka alanlarda görüş  bildirilmesini ve tavır takınılmasını temel koşul olarak öne sürmektedirler. Eğer aylardır sürüncemede olan doktorların maaşlarını iyileştirme girişiminin gerçekleşmesine ön ayak olurlarsa doktor camiasında etkinlikleri daha da hızlı artar.

Siyasilere gelince garip bir umursamazlık var. İktidar milletvekillerine ulaşmak çok zor. Muhalif partilerin doktor milletvekilleri ise sorunu tam olarak Meclis Sağlık Komisyonunda dile getiremediler.

Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası, işin sadece ceza yönünü dile getirmektedir. Sağlıkta şiddet onlarca nedeni olan ve toplumdaki yaygınlaşan şiddetle de ilgisi olan bir sorundur. Bu yasa öncesi bütün nedenler ortaya koyulup çözümlerin uygulanması birlikte harekete geçirilmelidir.

Malpraktis Yasası dediğimiz yasa aslında bir ölü doğumdur. Nerdeyse hiçbir şey değişmemiştir. Doktorlarla  ilgili  ceza davası açılması ve tazminat durumunda hekime rücu edilmesinin engellenmesi tüm hekimleri kapsayan bir yasa olmalı ve bu kararı veren kurulun oluşturulması daha objektif kriterleri içermelidir.

Ayrıca bazı hukukçuların dava almak için hastanelerde hasta yakınlarına reklam yapması yasaklanmalıdır. Kadın doğum camiasını sıkıntıya sokan  Down Sendromu davaları kesinlikle engellenmelidir. Down sendromlu çocuk doğuran ailelerden vekaletname alıp kadını gebeliğinde bir-iki kez  muayene etmiş olan doktorun tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası aleyhine ticaret mahkemelerinde  görülen davalar açılması ,astronomik tazminatlar istenmesi  ve kanunun yandan dolaşılmasına çözüm bulunmalıdır.

Önemli bir konu da tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası üst sınırının her yıl güncellenmesi gereklidir.

Mutlaka sağlık hukuku mahkemeleri açılmalıdır.

Bu tip yasalar çıkarılırken çalışanların görüşü alınmalıdır."

Dr. Özcan Yılmaz

doktor
hekim
doktorlarin caresizligi
doktor sendikalari
saglikta siddet yasasi
Yorum (24)
Yaşar Bülent
daha ilk paragrafta yine suçluyu bulmuş, ttb ! zaten ülkeyi ttb yönetiyor, kanunları ttb çıkarıyor, düzenlemeleri ttb yapıyor,bırakın artık her sorumluluğu ttb üzerine yıkmayı, bıktırdı bu ttb düşmanlığınız.göreceğiz sendikalarınızın ne yapacağını, konuşmak ,yazmak kadar kolay mı?
18
Cevapla
Sevcan Başaran
ellerine sağlık. güzel özetlenmiş
25
Cevapla
mesleki dayanışma
ttb yöneti̇mi̇ seçimle geldi̇ seçimle gider. yanlış yapıyorlarsa değiştireceğiz ancak büyük sorumluluk bizde mesleki̇ dayanışma ile meslek örgütü çatısı altında birlikte hareket etmeliyiz başka çıkar yolumuz yok. rakip değil meslektaşız.
17
Cevapla
prof. dr Ali Kemal Görkem
"milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, bölünemez. milli kuvvetleri etkili, milli iradeyi egemen kılmak esastır." - erzurum kongresi, 23 temmuz 1919. gazi mustafa kemal atatürk, tabipleri temsil ettiğini zanneden bazı şahıslar terör örgütlerine alenen destek çıkıp zafer işareti yapmaktadır,
7
Cevapla
Galip Özcan
hekim sorunları, çözümleri ertelendikçe katmerlenerek büyümekte olup ,öncelikle gerçekçi yaklaşımlarda bulunmayıp siyasi ağırlıklı çözümleri dayatmakla ve hekim örgütlerini ve bilhassa en eski ve güçlüsü olan ttb ni çözümün dışında bırakmakla çözülemeyecek ekonomik,hukuksal,toplumsal sorunlardır.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir