Medimagazin logo

Doktorlar devlete geri dönüyor

Sağlık Bakanlığı'nın isteğe bağlı doktor atama ilanına başvuru yağdı. Bin 35 uzman tabip ve 316 pratisyen hekim alınacağı belirtilen ilana 4 katı başvuru oldu.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - NESRULLAH SONAY
Doktorlar devlete geri dönüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık sektöründe rüzgâr tersine döndü. 8 yıl önce Mecburi Hizmet Yasası yapılırken, hekimlerin kamudan özele geçişi ile devlette çalıştıracak doktor bulunamazken bugün tam tersi bir durum yaşanıyor.

Özelde çalışan hekimler ağır iş yükünden dolayı kamu hastanelerine geçmek istiyor. Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde "2013 Yılı 1. Dönem İlk defa ve Yeniden Açıktan Atama Kurası" ilanı yayınladı.

Başvurular 05 Nisan'da başlayıp 15 Nisan'da son buldu. Söz konusu ilanda 1035 uzman ve tabip 316 da pratisyen tabip alınacağı duyuruldu. Emekli olanların da başvuru yapabileceği belirtildi.

İlana çoğu özel hastanelerde çalışan yaklaşık 6 bin hekim başvurdu. Hatta mecburi hizmet ilanı olmamasına rağmen İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde çalışıp Doğu'da görev yapmayı isteyen hekimler bile var. Ortaya çıkan tablo "Özel sektörde çalışmak eski cazibesini yitirdi mi" sorusunu akıllara getirdi. Atamalar için kura çekimi 30 Nisan'da.

ÖZEL SEKTÖR ZORDA

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, özelde çalışan doktorların kamu hastanelerine geçmek istediğini belirterek başvuru yoğunluğunu doğruladı. Bunun kendilerini ister istemez sıkıntıya sokacağını ifade eden Bahat, "Ancak olaya daima ilkesel açıdan bakmak lazım.

Özelde çalışmayı mantıklı bulmadıklarına göre bu arkadaşlara devlet kapı açmasa bir şekilde köle gibi çalışacaklar. Buradan şu iki sonucu çıkarabiliriz: Birincisi özel sektörün sıkıntıda olduğu, ikincisi ise devletin sunduğu imkanların özel sektörden daha cazip olması. Netice itibariyle hekim arkadaşlarımızın menfaatine olan bir durum" ifadelerini kullandı.

Tam Gün’deki değişiklik henüz taslak

Sağlık Hukuku Danışmanı Dr. Erkin Göçmen, doktorların kamuya geçme isteğinin tamamıyla özeldeki çalışma koşullarına bağlı olduğunu söyledi. Tam Gün Yasası’nda yapılan esnekliğe de değinen Göçmen, “Bu bir taslak ve henüz yasalaşmadı.

Dolayısıyla hekimlerin kamuya geçme isteğini buna bağlayamayız. Kaldı ki hekimlerin yapılan değişiklikten çok fazla olumlu bir beklentileri bulunmuyor” dedi.

İŞ YÜKÜ FAZLA ÜCRET AZ

İsminin açıklanmasını istemeyen bir hekim, 4 yıldır özel hastanede çalıştığını ve kamuya geçmek istediği için başvuruda bulunduğunu söyledi.

4 sene önce çok sayıda kamu hastanesinde çalıştığını belirten hekim şöyle konuştu: "Memnun değiliz. Hem ücretler hem de iş yükü açısından özel sektörde çalışmada güçlükler söz konusu. Üstelik özelde ücretler kamudan çok farklı değil. Hatta maaşlarımızı düzenli alamıyoruz. Nispeten daha az para alacağımı bile bile o yoğun çalışma temposundan uzak durmak istedim. Çoğu meslektaşım da benim gibi düşünüyor."  
 

doktorlar
devlete
geri
dönüyor
Yorum (66)
HAKAN MERİÇ
Gelecekten ümitli değilim,daha da kötüye gidecek,sahipsiz ve ümitsiz durumdayız
0
Cevapla
Dr.Turgay
Tekrar yazıyorum,AB ülkelerinin hiçbirinde özel hastane yoktur,tüm işi devlet hastaneleri yapar:Hekime tatmin edici ücret verilir.ABD ve bizde ki özel hastanecilikte esas parayı hastane sahipleri, medikal firmalar ve hukuk firmaları kazanır.Bu içinden çıkılmaz bir çalışma ortamıdır.Biran önce AB ülkelerindeki sisteme tam entegrasyon sağlanmalıdır.Mesela özelde yapılan bir ameliyatın toplam maliyetinin %6-10 u doktora kalır, geri kalan hastane sahiplerine,eğer hastaya birşey olursa tüm taminatı bazende hayatını doktor öder.Bu ancak demokrasinin oturmadığı ülkelerde olur.Geçenlerde bir İngiliz şirketi Türkiye de bir hastane satın aldı,ama nehazindirki İngilterede özel hastane yoktur.
0
Cevapla
selim ileri
EX sağlık bakanı, ben şimdiden söylüyorum doktorlar çocuklarını özel okuldan alsın diyecek kadar ileri gitmiş ve küstahlaşmıştı.Sayesinde ve klavuzluğunda hekimlik bitirildi.Ucuz amale pazarına döndü iş.Özel hastanelerde tam bir kaos var.Devlet bilinçli olarak fark ücretlerini sınırlıyor.SUT a zam yapmıyor ki özel patronlar hekimlerin hakkını kıssın maaşarını hak edişlerini tırpanlasın.Zaten iş güvencesi yok,düzenli maaş yok,hak edişlerde tam bir hırsızlık var.Ama tüm yük her türlü problem hekimin sırtında.Hekimlerin gidebilecekleri bir yer yok.Özel hastane seni işten çıkarsa sana verdiği ücretin daha azına çalışacak bir sürü hekim bulabilir artık.Ex sağlık bakanımız hedefine ulaşmıştır kendisini burdan tebrik etmek istiyorum...
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Özelden kazanacağını kazanan arkadaşlar cumartesi dahil çalışarak yorulduğundan ve zaten aldığı ücreti hafta sonları tatil yaparak devletten de alacağından geri dönüyorlar. Ancak özelde tutmadıkları nöbetleri devlet sektöründe tutmak zor olabilir, hele acil kapı nöbeti de yazarlarsa tekrar gitmek isteyebilirler haberleri olsun.
0
Cevapla
se
Nereye gitsen kurtuluş yok; devletteki uzmanlara vardiya, branş nöbetleri, cumartesi ve pazar poliklinik (16 00-00 00), acil kapı nöbetleri. 4-5 kat personelle çalışıyoruz, ücretler yarıdan fazla eridi..bekleriz...siz geldikçe daha da az alacağız, sorun değil paylaşırız.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir