Medimagazin logo

Doktora sigorta tuzağı

Çatısı altında çalıştırdığı hekimin kıdem, ihbar ve prim yükünden kurtulmak isteyen özel sağlık kuruluşlarının aynı zamanda hekimi, mesleki sorumluluk sigortası konusunda da yalnız bıraktığı ortaya çıktı.
Kaynak: CUMHURİYET
Doktora sigorta tuzağı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu ile (SGK) anlaşması olan özel sağlık kuruluşlarının, hekimlere Bağ-Kur’lu olma koşulu getirmesinin yanı sıra sektörde işleyişe ilişkin soruları yanıtlayan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Hüseyin Demirdizen, konunun son dönemde daha fazla telkin edilir hale geldiğini söyledi.

Daha önceleri yalnız ameliyat masasını kiralamış gibi gösteren özel sağlık kuruluşunun, şimdi toptan cerrahi ünitesini kiralamış gibi gösterdiğini, söz konusu işlemleri hizmet alımı şeklinde beyan ettiğini anlatan Demirdizen’in verdiği bilgiye göre, kurum böyle yaparak vergi ve benzeri yükümlülüklerden kurtuluyor. Ancak hekimleri daha büyük bir tehlike bekliyor. SGK denetimlerinin olduğu kuruluşlarda böyle uygulamaların olmaması gerektiğini belirten Demirdizen, “Sağlık kuruluşlarının hizmet satınalma yolu açık olduğu için bu tip uygulamalar yaygınlaşıyor. Ancak, hekimler için çok daha büyük tehlike söz konusu. Çünkü, şimdi bu uygulamayla hekimler de daha yüksek maaş alıyor gibi görünüyor, ama bu durumda artık yapılması zorunlu sorumluluk sigortalarını da kendilerinin yapması gerekiyor. Zorunlu sigorta uygulaması yeni olduğu için henüz ortaya çıkmış sonuçlar yok, fakat orta vadede bu hekimler, ciddi risklerle karşı karşıya kalacak” dedi.
 

30 Temmuz’da zorunlu oldu

Kamuoyunda “Tamgün Yasası” olarak bilinen düzenlemeyle özel ve kamuda görev yapanlarla serbest çalışan hekimlere mesleki sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmişti. Söz konusu uygulama 30 Temmuz 2010’da zorunlu hale gelmişti.

Buna göre, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlarla kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara (geri isteme) karşı sigorta yaptırmak zorunda. Bu sigorta priminin yarısı kendileri, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi olmayanlarda kurum bütçelerinden ödenecek.

Ortaya çıkacak zararlar iki yıl süresince geriye dönük olarak da soruştarma konusu olabilecek. Bu sigortayı, serbest hekimler kendileri ödeyecek. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların sigortasını ise ilgili kurum ve kuruluş yaptıracak, bu hekimlerin sigorta primlerinin yarısı kendileri tarafından, yarısı da istihdam edenlerce ödenecekti.

İstihdam edenlerce ilgili sağlık çalışanı için ödenen sigorta primi, hiçbir isim altında ve hiçbir şekilde çalışanın maaş ve sair mali haklarından kesilemeyecek, buna ilişkin hüküm ihtiva eden sözleşme yapılamayacaktı.

doktora
sigorta
tuzağı
Yorum (2)
dr mandırake
hekimleri bağkurlu gösterip geleceğindende çalıyorlar bu işlerin piri özellikle İstanbul Bağcılar çevresindeki , esenlerdeki dini bütün hastaneler. Hiç bir vergi yükümlülüğüne girmiyorlar size önerdikleri ücretin %35 İ VERGİYE GİDİYOR aldıkları farklara kesinlikle fatura düzenlemiyorlar cebe indiriyorlar ancak sizden tam fatura istiyorlar.her pozizyonda onlar kazanıyor hekimler onlar için ucuz iş gücü
0
Cevapla
ömer sabri güneri
omnium artium medicina nobillisima est tüm sanatlar içerisindehekimlik en soylu olandır latince özdeyiş binlerce yıllık şifa dağıtıcı hekimleri onere ediyor
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir