Etik değerleri sorgularken, doktorların ilaç ya da tıbbi cihaz satan firmalara ve temsilcilerine yaşattıklarını da duyurmak gerekir.. Neler var neler.. Yemek ısmarlatmalar, çocuğunu okuldan aldırmalar… Biraz araştırırsanız durumun vahametini anlarsınız. Doktora hediyenin bu kadarı etik mi? (M.B.)
(Okurumuzun sorusunda yer alan bazı iddiaları, doğrulamak mümkün olmadığı için çıkardım.)
Bir kahvenin kırk yıl hatırı olurmuş. Bir yemeğin veya iyisi mi, şöyle 5 yıldızlısından bir otelde ağırlanmanın hatırı daha uzun olur artık herhalde. Piyasada etken maddesi birbirinin aynı o kadar ilaç varken, hekimler hangi ilacın hangi firmaya ait olduğunu nasıl hatırlayacak ki?
Zaten birçok ilacın etken maddeleri aynı değil mi? Hekim ha rakip firmanın ilacını yazmış, ha sizinkini, ne fark eder ki? Fiyatından başka? Onu da hasta düşünüversin canım…
Şaka bir yana, hekimlerin ve ilaç firmalarının etik ilkeleri, pahalı hediyeleri kesin bir dille yasaklıyor. Çünkü işin içine çıkar ilişkisi girdiğinde belki ilaç şirketi ve doktor kazanıyor ama hasta kaybediyor.
Türk Tabipleri Birliği'nin "Hekim ve İlaç Tanıtım İlkeleri" çok net:
"Hekimler, farmasötik ürünleri reçetelemelerini etkileyecek biçimde, yüksek materyal değeri olan armağanı kabul etmemelidirler."
Türk Tabipleri Birliği'nin etik ilkeleri net de, ilaç şirketlerininki muğlak mı? Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin (AİFD) etik kuralları, doktorlara değeri 20 lirayı aşan hediye verilmesini kesin bir dille yasaklıyor.
AİFD, etik ilkelerine doktorlara hangi hediyelerin verilemeyeceğini de yazmış. Bu ilginç listeyi birlikte okuyalım… 1) Buzdolabı 2) Televizyon 3) Video, DVD, VCD, CD çalar 4) Klima 5) Araba aksesuarları 6) Saç kurutma makinesi 7) Termos…
Son olarak bir de Sağlık Bakanlığı'nın ilaç tanıtımıyla ilgili yönetmeliğinde neler yazdığına bakalım:
-Ürünlerin, sağlık mesleği mensuplarına tanıtımı yapılırken, herhangi bir nakdi veya ayni avantaj sağlanamaz, teklif edilemez ve söz verilemez.
-Promosyonel faaliyetlerde konukları ağırlama, her zaman makul bir düzeyde ve toplantının asıl amacına nazaran ikincil önemde olmalı ve sağlık çalışanları dışındaki kişileri kapsamamalıdır.
Değerli okur, Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin bu kadar net etik ilkeleri varken, hiçbirini ciddiye almayan hekimler ve ilaç şirketleri var mı, diyorsunuz? Çok ayıp, hiç duymamış olayım.