Medimagazin logo

Doktora ilaç şirketinden hediye etik mi?

Sabah'ın Etik Rehberi köşesinden...
Doktora ilaç şirketinden hediye etik mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Etik değerleri sorgularken, doktorların ilaç ya da tıbbi cihaz satan firmalara ve temsilcilerine yaşattıklarını da duyurmak gerekir.. Neler var neler.. Yemek ısmarlatmalar, çocuğunu okuldan aldırmalar… Biraz araştırırsanız durumun vahametini anlarsınız. Doktora hediyenin bu kadarı etik mi? (M.B.)


(Okurumuzun sorusunda yer alan bazı iddiaları, doğrulamak mümkün olmadığı için çıkardım.)



Bir kahvenin kırk yıl hatırı olurmuş. Bir yemeğin veya iyisi mi, şöyle 5 yıldızlısından bir otelde ağırlanmanın hatırı daha uzun olur artık herhalde. Piyasada etken maddesi birbirinin aynı o kadar ilaç varken, hekimler hangi ilacın hangi firmaya ait olduğunu nasıl hatırlayacak ki?



Zaten birçok ilacın etken maddeleri aynı değil mi? Hekim ha rakip firmanın ilacını yazmış, ha sizinkini, ne fark eder ki? Fiyatından başka? Onu da hasta düşünüversin canım…

Şaka bir yana, hekimlerin ve ilaç firmalarının etik ilkeleri, pahalı hediyeleri kesin bir dille yasaklıyor. Çünkü işin içine çıkar ilişkisi girdiğinde belki ilaç şirketi ve doktor kazanıyor ama hasta kaybediyor.

Türk Tabipleri Birliği'nin "Hekim ve İlaç Tanıtım İlkeleri" çok net:

"Hekimler, farmasötik ürünleri reçetelemelerini etkileyecek biçimde, yüksek materyal değeri olan armağanı kabul etmemelidirler."

Türk Tabipleri Birliği'nin etik ilkeleri net de, ilaç şirketlerininki muğlak mı? Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin (AİFD) etik kuralları, doktorlara değeri 20 lirayı aşan hediye verilmesini kesin bir dille yasaklıyor.

AİFD, etik ilkelerine doktorlara hangi hediyelerin verilemeyeceğini de yazmış. Bu ilginç listeyi birlikte okuyalım… 1) Buzdolabı 2) Televizyon 3) Video, DVD, VCD, CD çalar 4) Klima 5) Araba aksesuarları 6) Saç kurutma makinesi 7) Termos…

Son olarak bir de Sağlık Bakanlığı'nın ilaç tanıtımıyla ilgili yönetmeliğinde neler yazdığına bakalım:

-Ürünlerin, sağlık mesleği mensuplarına tanıtımı yapılırken, herhangi bir nakdi veya ayni avantaj sağlanamaz, teklif edilemez ve söz verilemez.

-Promosyonel faaliyetlerde konukları ağırlama, her zaman makul bir düzeyde ve toplantının asıl amacına nazaran ikincil önemde olmalı ve sağlık çalışanları dışındaki kişileri kapsamamalıdır.

Değerli okur, Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin bu kadar net etik ilkeleri varken, hiçbirini ciddiye almayan hekimler ve ilaç şirketleri var mı, diyorsunuz? Çok ayıp, hiç duymamış olayım.

doktora
ilaç
şirketinden
hediye
etik
mi?
Yorum (6)
RAMİZ DAYI
karşılaştığım, doktorun hastanın ilacını eczaneden alırken aman aynısı olsun diye hastayı gazladığını,sonra eczaneyi arayıp benim çalıştığım firmanın ilacını satmazsan seni iflas ettiririm dediğini. Bakanlık eşdeğer ilaç konusunda hekimleri uyardığı halde bunda ısrar edenleri. buradaki boşluğu bakanlık denetlemeli ve tüm hekimlerin böyle şeylere tenezzül etmediği halde birkaç kişi yüzünden suçlanmamalı. bu arada 5 yıldızlı otelde kongreye uğramadan ailesiyle tatil yapanlar. evinin önünde her sabah firmacıyı işe bırakması için bekletenler, kapısında 2 araç olduğu halde.gariban mümessiller de ekmek parası için bunları sineye çekiyorlar. yazar haklı...
0
Cevapla
Hekimlere Saygımdan
Her zamanki günah keçimiz hekimler.İlaç firmaları, mümessiller, eczacılar peygamber kadar temiz ? İlacını yazdırmak , prim almak,müdür olmak için hekimlerin etrafında dolanan ve hekimlere etik-etik olmayan teklifleri getirenler kimler?Bir kısım ilaç firması ve mümesiller değilmi? Eşdeğer ilaçla ilgili olarak; İlaç firmalarından,depolardan mal fazlası almak...daha fazla para kazanmak için istifade eden bir kısım eczacı değilmi?Kendi çocuğuna eşdeğer ilaç kullandıracak kaç eczacı vardır.Unutmayın ilaç firmasıda,mümessilde,eczacıda hekim reçetesi ile vardır. Bu unsurların hepsi bir bütündür. Daha temizi daha karası kişiye göre,o günkü kişilerin çıkarına göre değişir
0
Cevapla
jgjsldsadlsi
sevgili mütahit kardeşim siz binalarınızı sağlam yapmaya bakın anlamadığınız işede karışmayın madem doktorları bğenmiyorsanız hastalanınca gidn yurtdışında tedavi olun sefil mümessillermiş sen bi mümessilin dokotrdan iyi kazandığnı eczacının malı götürdüğünü hemde kolunu bile kıpırdatmadan sizde o zeka yok ama malesef türkiyede ne kadar zeki olsan o kadar sefil oluyorsunn kıskanmayın işinize bakın etikten bahsedenlere bakkk
0
Cevapla
hakan k
ben bir doktor olarak bana çalışan ilaç müessilinin ilacını yazıyorum. ama bunu yaparken tabiki tedavi kuralları çerçevesinde yapıyorum.bana çalışan deyince hediye veren değil her hafta usanmadan gelir ilacını tanıtan ve ilacının diğer etken maddelere göre faydaları ve zararlarını gösteren yayınları getiren firmaların. ayrıca bana kalsa sağlık bakanlığı eski ssk zamanındaki gibi kendisi ilacı üretip dağıtsa daha güvenilir olur. çünkü bu şekilde hem ilaç fiyatları daha düşük olur hemde ilaçların güvenilirliği daha yüksek olur. köklü ilaç firmaları haricinde ki ilaç firmalarının ilaç olarak ne sattığını bilmek zor.
0
Cevapla
bedrettin alyamaç
ilaç mümessilinin görevi nedir ilacın en iyi bir şekilde doktora tanıtmak bilgi vermek ve dolayısıyla ilacının satışını sağlamak eee bundan doğal ne olabilir bende çok çalışanı desteklerim arkadaş ama karşılık beklemeden onu söyleyeyim....eğer çalışan arkadaşın ilacını yazdığım halde vermeyen eczacıyıda haşlarım artkadaş neden çalışanın hakkı yendiği için.....hepinizi öpüyorum
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir