Medimagazin logo

Doğum tarihinden itibaren iki yıl süre ile gece nöbeti yok

Doğum tarihinden itibaren iki yıl süre ile gece nöbeti yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

T.C. Sağlık Bakanlığı

Hukuk Müşavirliği

Sayı : 89432283/647.03.01.19/

Konu : Gece nöbeti

HASTANE HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞINA

İlgi: 23/08/2013 tarihli ve 163922 sayılı yazınız.

 

02/08/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6495 sayılı Kanun ile, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun "Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti ” başlıklı 101 inci maddesinde yer alan “doğumdan sonraki bir yıl süreyle” ibaresinin “doğumdan sonraki iki yıl süreyle" şeklinde değiştirildiği belirtilerek, mezkur değişiklik hükümlerinin Kurumumuza bağlı sağlık tesislerinde çalışan personel için nasıl uygulanması gerektiği ve bu değişikliğin kapsamı hakkında ilgi yazınıza istinaden Müşavirliğimiz görüşü talep edilmesi üzerine konu incelenmiştir.

 

 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 101 inci maddesi “Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir. Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez. Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez." şeklindedir.

 

Belirtilen mevzuat hükmü çerçevesinde konu tetkik edildiğinde; doğumdan sonraki gece nöbeti ve gece vardiyası görevinden muafiyet hakkı belirli bir tarihten önce veya sonra doğum yapmış olmak koşulu ile sınırlanmamış olup, mezkur Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra olunmasına bakılmaksızın ilgili personele doğum tarihinden itibaren iki yıl süre ile gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyeceği mütalaa edilmektedir.

 

Bilgilerini arz ederim.

Av. Erol DEMİRCİ

 Birinci Hukuk Müşaviri

doğum
tarihinden
itibaren
iki
yıl
süre
ile
gece
nöbeti
yok
Yorum (14)
Dr hasan
Ne yapıp edip doğurmam lazım arkadaş.
0
Cevapla
Dr.Ozkara
Doğum sonrası izinlerin arttırılması ve nöbetin kaldırılması bayan arkadaşlar açısından iyi görünüyor. Ancak uzun vadede kadın nüfusun iş hayatından uzaklaştırılmasının pasif bir savaşıdır bu. Kimse 2.5 yıl tam zamanlı aktif çalıştıramayacağı birini işe almaz. Ancak devlet kurumlarında. Bu da iş akışında sorunlar çıkarabilir. İhtisas yapan bayan asistanların çocuk sahibi olma isteği ihtisastan istifaya kadar uzanan bir süreç işletebilir. Sonuçta kadın nüfusun iş hayatından kısmende olsa eve dönüşünün sağlanması için bir adımmış gibi duruyor, hayırlısı artık.
0
Cevapla
Osman D
Tüm bu haklar resmi hastanelerde fazlasıyla kullanılıyor. Diğer sendikal haklar da öyle. Kamuda sorun yok. Zaten kurulan sağlık sendikaları da daha ziyade kamu sektöründe örgütlü. Ancak sağlık çalışanları asıl özel sektörde zorluk içindeler. Özellikle de yardımcı sağlık personeli. Hükümet tarafından verilen bu hakların neredeyse hiçbirini kullanamıyorlar. Sendikaların ise hiç o kurumlara bastıkları yok zaten. İşte sorun da burada. Tüm bu hakların özel sektörde kullanılmasını nasıl sağlayacaksınız? Kullandırmayan, yan çizen işverene ne tür yaptırımlar uygulayacaksınız? Özel sektörde çalışanların sendikalı olmasını nasıl sağlayacaksınız? Özel hastaneler başka ülkenin yasalarına tabii değillerse eğer asıl bunların cevabı verilmeli. Değilse resmi dairede kendin çal, kendin oyna. O kolay tabii...
0
Cevapla
ayşegül ş.
Bence güzel ama iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre çalışan kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişiyi ifade ediyor yine 8.maddesine göre kadın çalışanlar gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.şimdi bu tüm gebe kadınlar için geçerli yani ister kamu ister özel o zaman neden 24. haftaya kadar doktor raporunu sadece devlet memurundan istiyor özel de çalışanın hakkı var ama devlet memerunun ancak dr raporu olmadan olamaz olduki düşük oldu vede gece nöbeti tutan bir gebede yanı 24. haftadan önce ve devlet memuru ve de kadın doğum doktoruna gitmiş o zaman o gebe devletemi zoraki nöbet tutturan yönetimemi yoksa kadın doğumcusunamı dava acmalı ben kadın doğumcu olsam her gebeye rapor veririm veya yönetici olsam dilekçeyle başvuran her gebe çalışanıma izinveririm sonuçta dava açıldımı devlet ne yöneticinin nede kadın doğumcunun arkasında olur en azından kendimi kurtarırım kimsede kusura bakmasın
0
Cevapla
ög
Bir çok ilde diğer ilçelere geçici görevlendirmeler yapılmaktadir. Bizden 2.5 ssatlik mesafede ilçeye gidip gelmemiz bekleniyor. Bazı hastalar o kadar mesafeden geldiğinizi bilmelerine rağmen sizin geç kaldığınızı iddaa ederek şikayet etmekteler.Hamile iken bulantı vs ile boğuşurken de yine geçici görev çıkıyor.Bu duruma bir çözüm olmayacakmı?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir