DİYARBAKIR-Dr. Bilaloğlu, Bölge Tabip Odaları, Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası öncülüğünde TTB ve SES Genel Merkezi'nin desteği ile Diyarbakır İstasyon Meydanında düzenlenen ''Bölge Sağlık Mitingi''nde yaptığı konuşmasına, ''Ben de herkesin kendini daha iyi ifade ettiği şekilde, anadilimde kendimi ifade edeceğim'' diyerek Türkçe yaptığı konuşmada, her şeyin başının sağlık olduğunu belirtti.
Faili meçhullerin ve çatışmaların yaşandığı, binlerce insanın öldürüldüğü yerde, sağlıkla ilgili konuşacaklarını ifade eden Bilaloğlu, ''İnadına her şeyin başı sağlıktır diyeceğiz. Her şeyin fiyatını bilen, ama değerini bilmeyen bir hükümetle sağlıkta dönüşüm programını konuşuyoruz. Bundan 8 yıl önce bütün hekimler kamuda çalışıyordu. Şimdi aile hekimliği ile özelde maaşları ödenmeden çalışan hekimler var. Düne göre cepten daha fazla para harcanan, daha fazla para ile daha az sağlık hizmeti alınan bir dönemin içindeyiz. Türkiye'de sağlıkta ne istediğimizi söylemek zorundayız. Öncelikle sağlıklı bir toplum istiyoruz. Sağlık emekçilerini de anlayan, değerini bilen bir anlayışa ihtiyaç vardır'' dedi.
Bölge Sağlık Mitingi Tertip Komitesi üyesi ve Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Demir de Kürtçe yaptığı konuşmada, sağlık alanındaki piyasalaştırma çalışmalarının en fütursuz halinin Sağlıkta Dönüşüm programı adı altında AK Parti iktidarı ile yaşandığını savundu.
Devletin bir taraftan toplumun sağlık hizmetini piyasalaştırırken, öte taraftan devletle bağını koparmak için Yeşil Kart uygulamasını başlattığını anlatan Demir, şöyle dedi:
''Savaş ve şiddet ortamının yaratığı travma, orman yangınları, kimyasal silah atıkları, yoksulluktan kaynaklı dengeli ve yetersiz beslenmeden dolayı gelişen sağlık sorunları, göç ve işsizlikten kaynaklı güvencesiz işlerde çalışma ve meslek hastalıkları sorunları bölgedeki en önemli sağlık sorunlarıdır. Ayrıca anadilde sağlık hizmetinin verilmemesi de sağlık sorunlarının nedenlerindendir. Ülkede yaşayan her kesin yararlanabileceği, eşit ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli ve anadilde sağlık hizmeti istiyoruz. Sağlık Bakanlığının yasa dışı personel eksikliği, güvencesiz çalıştırılmanın aracı haline getirilmiştir. Eleman temininde güçlük çekilen yerlerde başlatılan taşerondan hizmet alımının yaygınlaştırılması ve iş güvencesine dönük saldırılarla birlikte sağlık sektöründe parçalı bir istihdam yapısı oluşturulmuştur.''
Mitinge, Mardin, Şırnak, Batman, Van, Bingöl, Adıyaman, Urfa ve Diyarbakır'dan çok sayıda sağlık çalışanı, sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyesi katıldı.